Vanilkové nebe (2001)

Vanilkové nebe (Vanilla Sky)
69 %
 
 

Vanilla Sky

Další název: Vanilkové nebo (SK)

    Žánr: romantický / sci-fi / mysteriózní / thriller
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 24.1.2002        
    Délka: 134 min.
„Láska Nenávist Sny Život Práce Hra Přátelství Sex.“
Vanilkové nebe
V pořadí čtvrtý film Camerona Crowea dal i dostal zabrat. Trošku náročné na pochopení jeho úmyslu. Vanilkové nebe poutá převážně názvem a filmovými star, vizte sexy Tom Cruise, okouzlující Penelópe Cruz a roztomilá Cameron Diaz. Ovšem u toho vše pozitivní končí, už v prvních 10 minutách si připadáte jak v bludišti a nechápete, co si máte odvodit od výrazu Toma Cruise, zvlášť, když umí na ústech vytvořit jen „sexy“ úsměv.
Ta noční můra na počátku, kdy David Aames (Tom Cruise) běžíliduprázdným Time Square, není tak zlá, ale ve zpětném ohlédnutí naprosto bezvýznamná. Poté se objevuje Davidova kamarádka Julie (Cameron Diaz), která s ním pravidelně souloží. Na Davidově oslavě jeho vydavatelství se objevuje Sofie (Penelópe Cruz)-milá a nprosto přirozená hnědovláska v doprovodu jeho nejlepšího kamaráda Briana (Jason Lee). Samozřejmě se mu zalíbí, Sofie se nenechá zahanbit a vyklube se z ní sebevědomá a lhostejná vůči Brianovi tanečnice.
Při odchodu ze Sofiina bytu si Davida vyzvedne Julie, neobvyklým způsobem mu v rychlosti kolem 100km/h ve městě mu vyloží své city, Tom Cruise (David jistě ne) na tento nepříjemný faktor reaguje stejným úsměvem jako při setkání se Sofií, sexu s Julií i v depresi, a zřejmě, aby byli spolu až do smrti, strhne Julie volant a oba padají z mostu i s autem.
Odmítá vycházet ven kvůli nynějšímu vzhledu, který byl vlastně celý jeho život, přestože dokonalé Sofii na tom tolik nezáleží. A potom se už jen ze Sofie stává Julie a podobné hrůzy, David nic nechápe, stejně jako divák. Konec sice vše vysvětlí, ovšem možná, kdyby zůstalo u toho nepochopitelného mumraje, bylo by snad i lépe. Úsměv na Cruisově tváři však zůstává i nadále svěží.
Staré dobré sci-fi se musí stydět, kam až lidské výmysly mohou zajít. Námět i myšlenka by snad skloubit šla, ale nějak to celé nedává dobrý výsledek. Cameron Crowe známý svým snímkem Jerry Maquire se pouštěl do příliš velkého risku, který mu třeba nějaký zisk přinesl, ale o pochvale nemůže být řeč.
Například význam doktora (Kurt Russel) nebyl vůbec vysvětlen a jen zabíral vlastně čas, zatímco byl David z nepochopitelného důvodu vězení atd. Třešničkou na dortu se stalo vysvětlení a ty přeskoky v čase také mysl zatěžkávaly. Jisté výhrady mám i ke scéně, kdy se David miluje s Julií-Sofií, je to až skoro nechutné.
Hereckému výkonu Toma Cruise se raději již vyhnu, zato Cameron Diaz dobře předvedla hysterickou mrchu Julii, přestože její role moc prostoru nedostala (škoda). Postava Penelópe Cruz měnila neustále charakter, navíc Cruzová vypadala, jako by ani pořádně nevěděla, co s rolí (upřímně se jí nedivím), a přitom v jejích ostatních filmech jako Vše o mé matce, Dívka tvých snů vážně hvězdila.
Omlouvám se, ale něco takového se tu dlouho neobjevilo a snad ani neobjeví!
  Autor: charlie

režie:
Cameron Crowe
 
 
hraje:
Tom Cruise (David Aames), Penélope Cruz (Sofie Serranová), Cameron Diaz (Julie Gianniová), Kurt Russell (dr. McCabe), Jason Lee (Brian Shelby), Noah Taylor (Edmund Ventura), Timothy Spall (Thomas Tipp), Tilda Swinton (Rebecca Dearbornová), Michael Shannon (Aaron), Delaina Hlavin (Davidova asistentka), Shalom Harlow (Colleen), Ivana Milicevic (Emma), Armand Schultz (dr. Pomerantz), Alicia Witt (Libby), Steven Spielberg (host na Davidově večírku - neuveden), Robertson Dean (třetí doktor), W. Earl Brown (barman), Tim Hopper (muž v modrém kabátě), Ken Leung (výtvarný redaktor), Conan O'Brien (sám sebe), James Murtaugh (majitel Bennyho), Jennifer Griffin (Štístko), Mark Bramhall (Kejchal), Oona Hart (Lynette), Cameron Watson (druhý doktor), Jhaemi Willens (Jamie Berliner), Stacey Sher (Rayna), Ray Proscia (lékař z Berlína), Carolyn Byrne (Beatrice), Mark Pinter (Carlton Kaller), Jeff Weiss (Raymond Tooley), Mark Kozelek ((Dude, Fix Your Face Guy )), John Fedevich (nemluvný Ed Vallencourt), Bobby Walsh (malý David), Fred Schruers ((Cryo Man)), Jessica Siemens (Sofiina kamarádka), Julia Carothers Hughes (Sofiina kamarádka), Holly Raye (tanečnice), Marty Collins (číšník s martini), Jack Hall (Stydlín), David Lewison (Dřímal), Adam LeGrant (Prófa), John Kepley (Šmudla), Robin Van Sharner (Rejpal), Laurel Wiley (dr. Jennifer Ashová), Nicole Taylor Hart (videokameramanka večírku), Julia Decker (modelka), Jennifer Marie Kelley (modelka), Erin McElmurry (modelka), Alice Marie Crowe ((Lucid Dreamer)), Mel Thompson (dlouhověký muž), Jonathan Sanger (zmrazený dětský kardiolog), Tommy Lee (zmrazený řidič veteránu), Ana Maria Quintana (zmrazená teoložka), Paul Haggar (zmrazený gambler), Randy Woodside (zmrazený otec), Robert F. Harrison (smějící se chlápek), Carly Starr Brullo Niles (Carly), Jane Pratt (sama sebe), Patrick McMullen (sám sebe), Steven Colvin (sám sebe), Cindy Crowe (sama sebe), The Great John Sypolt (sám sebe), Michael Kehoe (šéfkuchař), Danielle Wolf (šatnářka), Curt Skaggs (ochranka), Lori Lezama ((Skyscraper Girl)), Todd Harrison ((Skyscraper Guy )), Blossom (pes) (pes Benny), Christie Campagna (host na pohřbu (neuvedena)), Tony Collucci (chlápek na večírku (neuveden)), Janine Foster (tanečnice (neuvedena)), Zach Hudson ((Life Extension Security Guard) (neuveden)), Ryan Keating (důstojník SWAT týmu (neuveden)), Zachary Lee (Joshua (neuveden)), Louis E. Rosas (host v baru (neuveden)), Tasha Tae (tanečnice (neuvedena)), Scotch Ellis Loring (hlídač v budově L. E.), Brent Sexton (ochranka), Jennifer Gimenez (Lola), Laura Fraser (Budoucnost), Jennifer Aspen (Nina (neuvedena)), Jean Carol (žena od vedle (neuvedena)), Roger Lim (důstojník SWAT týmu (neuveden)), Johnny Galecki (Pete Brown), Tara Lipinski (dívka na večírku (neuvedena)), William Mapother (host v klubu (neuveden)), Christine Meyers (dívka v kanceláři (neuvedena)), Jan Munroe (straší redaktor (neuveden)), Andrei Sterling (tanečník (neuveden)), Christie Will (modelka v čekárně (neuvedena))
 
 
námět:
Alejandro Amenábar (film Abre los ojos (1997, Otevři oči; sc. A. Amenábar, Mateo Gil; r. Alejandro Amenábar))
 
 
scénář:
Cameron Crowe
 
 
kamera:
John Toll
 
 
hudba:
Nancy Wilson, Paul McCartney (píseň "Vanilla Sky"), Danny Bramson (Hudební supervize), Mark Kozelek (píseň "Have You Forgotten"), Carlton Kaller (střih hudby)
 
 
výprava-architekt:
Catherine Hardwicke
 
 
kostýmy:
Betsy Heimann
 
 
střih:
Joe Hutshing, Mark Livolsi
 
 
zvuk:
Tony Lamberti (design), Michael D. Wilhoit (supervize střihu zvuku), Laura R. Harris (supervize střihu dialogů), Kerry Dean Williams (supervize střihu zvuku), Mark Gordon (střih dialogů), Vic Radulich (střih dialogů), Clare C. Freeman (střih dialogů), Susan Kurtz (střih zvuku), Tammy Fearing (adr střih), Eliza Pollack Zebert (adr střih), Jeff Wexler, Geoffrey G. Rubay
 
 
produkce:
Tom Cruise, Paula Wagner, Cameron Crowe
 
 
titulky-česká verze:
Lenka Pospíchalová
 
 
výtvarník:
Paul Camarro
 
 
zpěv:
Cameron Diaz (soundtrack: píseň "I Fall Apart"), Paul McCartney (píseň "Vanilla Sky"), Sinéad O'Connor ("The Healing Room"), The Rolling Stones ("Heaven"), R.E.M. ("All the Right Friends", "Sweetness Follows"), Joan Osborne ("One of Us"), Beth Orton ("Where Do I Begin")
 
 
text písně:
Paul McCartney (Vanilla Sky), Bob Dylan (Fourth Time Around), Bono ("Wild Honey")
 
 
choreografie:
Holly Raye (asistentka choreografie: New York)
 
 
zvláštní efekty:
Gary P. D'Amico (koordinátor), John Stifanich
 
 
II. kamera:
Craig Haagensen
 
 
II. režie:
Jonathan Sanger
 
 
koproducent:
Donald Lee, Scott M. Martin
 
 
koordinátor kaskadérů:
Brian Smrz
 
 
vizuální efekty:
Alison O'Brien (supervize), Digital Domain (Zvláštní vizuální efekty a počítačová animace), Scott M. Martin, Gregory Creaser, Jason Doss, Jonathan Alvord
 
 
masky:
Kurtzman, Nicotero & Berger EFX Group (Zvláštní maskérské efekty), Michèle Burke, Camille Calvet
 
 
dramaturgie:
Ana Maria Quintana
 
 
asistent kamery:
Nicole Taylor Hart (scény na Digital 8 (neuvedena))
 
 
osvětlovač:
Randy Woodside
 
 
výkonný producent:
Jonathan Sanger
 
 
kaskadér:
Jeff Habberstad, Denney Pierce
 
 
rekvizity:
Carly Starr Brullo Niles
 
 
asistent střihu:
Heather Goodwin Floyd
 
 
casting:
Caitlin McKenna-Wilkinson
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.