Valdezovi koně (1973)

Valdezovi koně (Valdez il mezzosangue)
69.8 %
 
 

Valdez il mezzosangue

    Žánr: western
    Země: Itálie / Francie / Španělsko
    Délka: 98 min.
„Málomluvný a nesmlouvavý pistolník na útěku před vším a před všemi.“
Režisér Sedmi statečných John Sturges nabídl ve svém posledním westernu již popáté výraznou roli charismatickému Charlesu Bronsonovi. Ten se představuje coby samotářský rančer Gino Valdez, na jehož dveře jednoho večera zaklepe mladičký Jimmie Walker s prosbou o práci. Gino a Jimmie spolu dobře vycházejí a Jimmie se od staršího muže učí starat se o stádo výstavních mustangů, kteří jsou Valdezovou pýchou. Míšenec Valdez se ale musí neustále vyrovnávat se šikanou majitele půdy Morella, jehož banda má pod palcem celý kraj. Situace se vyostří, když do hry vstoupí Morellova krásná sestra Catherine.

Western byl sice natočen v italsko-španělské koprodukci, místo akční a divoké „špagetové“ podívané jde však spíše o výborně napsaný, pozvolna gradující western s podmanivou atmosférou, umocněnou hudbou bratří De Angelisů. Jinak ovšem nabízí klasické ingredience žánru: Charlese Bronsona v hlavní roli sympatického vyvržence, Jill Irelandovou jako křehkou krásku a Marcela Bozzuffiho coby ukázkového padoucha.

Zdroj: ČT

režie:
John Sturges, Duilio Coletti
 
 
hraje:
Charles Bronson (Chino Valdez), Jill Ireland (Catherine), Vincent Van Patten (Jamie Wagner), Marcel Bozzuffi (Maral), Fausto Tozzi (Cruz), Ettore Manni (šerif), Corrado Gaipa (Indián), José Nieto (Mexičan), Diana Lorys (Indiánka), Melissa Chimenti (Indiánská dívka), Florencio Amarilla (Malý Medvěd), Bruno Boschetti (kovboj), Rafael García (Kovboj), Conchita Muñoz
 
 
námět:
Lee Hoffman (román)
 
 
scénář:
Clair Huffaker, Massimo De Rita, Arduino Maiuri, Rafael J. Salvia
 
 
kamera:
Armando Nannuzzi, Godofredo Pacheco
 
 
hudba:
Guido De Angelis, Maurizio De Angelis
 
 
kostýmy:
Osanna Guardini
 
 
střih:
Luis Álvarez, Vanio Amici
 
 
produkce:
Duilio Coletti, Dino De Laurentiis
 
 
dabing:
Alois Švehlík (Chino Valdez), Vojtěch Kotek (Jamie Wagner), Václav Mareš (Maral), Miroslava Součková (Catherine), Petr Oliva (šerif)
 
 
masky:
Giannetto de Rossi
 
 
výprava:
Mario Garbuglia
 
 
producent:
John Sturges
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.