Václav Havel a Dominik Duka: společný výslech (2011) [TV film]

Obrázek není k dispozici.
    Žánr: publicistický
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 20.12.2011        
    Délka: 38 min.
Václav Havel se v exkluzivním rozhovoru s arcibiskupem Dominikem Dukou zamýšlí nad nedávnou minulostí a také nad budoucí vizí české společnosti.
Exkluzivní besední pořad, setkání dvou mimořádných lidí, prezidenta Václava Havla a arcibiskupa Dominika Duky. Jde o reminiscenci na jejich setkání, která se konala v cele věznice na Borech a která se stala místem propojování teologických, filozofických a společenských témat a myšlenek. Důležitý je aktuální rozměr, tedy promýšlení současných palčivých témat naší společnosti.
Společný výslech bude setkáním dvou bývalých muklů: Václava Havla a Dominika Jaroslava Duky před kamerami. Ve věznici na plzeňských Borech se sešli v roce 1981. I když spolu neseděli tzv. na jedné cele, seznámili se, spřátelili a pravidelně setkávali k rozhovorům nad společenskými, lidskými a náboženskými otázkami.

"Seděli" spolu a zamýšleli se ve vězení nad otázkami o Boží existenci i nad budoucím uspořádáním svobodné společnosti a církve. Nyní spolu znovu "sedí" v pořadu ČT. Jaké jsou jejich vzpomínky, hodnocení i výhledy? Jaké mají pohledy na současnost církve a společnosti, jaká jsou jejich přání? Divákům se naskytne mimořádná příležitost naslouchat, sledovat rozhovory obou spoluvězňů, kteří měli a mají vliv na formování společnosti.

Rozhovor byl natočen v pátek 11. 11. 2011 v intimním prostředí podkrovního bytu arcibiskupského paláce s kulatými okny s výhledem na Prahu.

režie:
Ladislav Cmíral
 
 
námět:
Romuald Štěpán Rob
 
 
scénář:
Romuald Štěpán Rob
 
 
kamera:
Jiří Kovář
 
 
střih:
Jiří Mikula
 
 
zvuk:
Petr Kroča, Jaromír Šallé
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.