V záři reflektorů (1942)

V záři reflektorů (Fari nella nebbia)

Fari nella nebbia

Další název: Majáky v mlze

    Žánr: drama
    Země: Itálie
    Délka: 95 min.
"V záři reflektorů" patřil mezi potěšitelně zdařilý italský dramatický snímek z produkce Difu a zároveň to byl doklad, ba skoro příklad toho, že i příběh, jehož podkladem je opět klasiký trojúhelník - dvě ženy a muž - znovu mohl diváky upoutat, pokud, jako zde byl vsazen do zajímavého a pro diváky nového a atraktivního prostředí, které je ve filmu pravdivě zachyceno.

Vskutku se zde podařilo nejen režiséru Gianni Franciolinimu, tak i dobré hře zejména mužských představitelů hlavních postav zaujmout diváky. Jsou zde uvedeni do prostředí namáhavého povolání řidičů mohutných automobilových cisteren a jejich pohyblivého života na čtyřech kolech. Ostatně scénář filmu měl vedle toho i napínavé scény a dramaticky vyhrocené situace, zejména, když hlavní prostý hrdina Cesar, řidič moderního tankového auta pro dopravu benzinu na italských silnicích, je opuštěn hned na začátku příběhu svou mladou nespokojenou ženou, nutně zanedbávanou při jeho povolání a mylně prahnoucí po bohatším životě.

Zprvu samotářský nepřístupný a uzavřený sžije se Cesar s lehkověrným a živočišně smyslným děvčetem Pierou, kterou však později přistihne, že obnovila styk s jeho druhem z povolání. Když se pak zesílené Cesarovo podezření mění v jistotu a on žene do plných obrátek mohutný cisternový vůz po silničních serpentinách v temnotě noci, aby vynutil ze zděšeného druha doznání, tu napětí vrcholí.

Zatím však i jeho žena Anna poznala klamnost své touhy po rušném životě v tančírnách a bezstarostné společnosti a vystřízlivěle se ráda vrací k opuštěnému krbu a povinnostem všedního dne a života. Díky střídmé a přesto působivé hře mužného Fosco Giachetti i dobře přijatelného Antonia Centa jako Carla je zesílen dojem pravdivosti zajímavého pracovního prostředí do něhož z žen, obou příjemných zjevově, zapadá lépe svůdná Ferida jako animální Piera, zatím co Mariella Lotti jako Anna měla některé výrazy a způsoby spíše dámy z velké společnosti. Obě nepůsobí tak přirozeně jako jejich partneři - přesvědčiví představitelé mužů práce.  Autor: Asmodej

režie:
Gianni Franciolini
 
 
hraje:
Fosco Giachetti (Cesare), Luisa Ferida (Piera), Antonio Centa (Carlo), Mariella Lotti (Anna), Mario Siletti (Gianni), Lauro Gazzolo (Edisto), Carlo Lombardi (Filippo), Nelly Corradi (Maria), Lia Orlandini (Evelina), Dhia Cristiani (Gemma), Arturo Bragaglia, Loris Gizzi (Rico), Massimo Turci (malý Ninetto)
 
 
námět:
Rinaldo Dal Fabbro, Oreste Gasperini, Giuseppe Mangione, Alberto Pozzetti
 
 
scénář:
Edoardo Anton, Corrado Álvaro, Giuseppe Zucca
 
 
kamera:
Aldo Tonti
 
 
hudba:
Enzo Masetti
 
 
výprava-architekt:
Gastone Medin
 
 
střih:
Mario Serandrei
 
 
zvuk:
Giovanni Nesci
 
 
vedoucí produkce:
Giampaolo Bigazzi
 
 
výtvarník:
Camillo Del Signore ((v titulcích neuveden))
 
 
mluví:
Tina Lattanzi (dabing za Doris Duranti), Giorgio Capecchi (dabing za Loris Gizzi), Franca Dominici (dabing za Nelly Corradi), Nino Pavese (dabing za Carlo Lombardi)
 
 
asistent režie:
Guido Albertini, Umberto Scarpelli
 
 
producent:
Vincenzo Genesi
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.