V zámku a podzámčí (1981) [TV film]

V zámku a podzámčí
83.4 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Délka: 105 min.
„Jana Brejchová a Martin Růžek v televizním filmu podle klasického díla Boženy Němcové.“
POZOR SPOILER


V nuzném příbytku leží zesláblá žena a děti prosí o kousek chleba. Panstvo přijde na kontrolu a hned je kolem toho rotyka. Ležící žena, jejíž muž se zabil při služně pánům, musí pokoj opustit. A ona tak učiní, aby z toho nebyla další polízanice. Skoro umírá hlady, a tak její malý synek Vojtěch běží do zámku něco vyžebrat. Nedostane se tam však. V parku jej zastaví posluhovačka Plívová a nějaké jídlo mu přinese. A zve jej opět na druhý den.

Zámecký pan správce se chystá na velkou slávu. Má sem přijet panstvo. Totiž majitel Skočdopole s manželkou. Ovšem teď se mu musí říkat německy.

Když Vojta donese jídlo od Plívové, dozví se, že jeho bratr zemřel a matka následně padá vysílením. Je rychle odvezena k Sýkorové a zde umírá. Na choleru. Chlapec zůstane u Sýkorů.

S příjezdem panstva se povede písaři zachránit jejich psíka. S pány přijela i panna Klárka, takto dcera Plívové. Na tu si písař myslí.

Kateřina Skočdopolová je nervózní a hysterická ženská, kterou zajímá jen její pes Žoli.

Kateřina povolává k Žolimu doktora, ale ten jí naznačí, že by se mělo pomáhat chudým. Proto dostane pro chudé něco peněz. Zanedlouho poté Žoli mizí a komorná Kateřiny se to pokusí hodit na Klárku. Jenže ta se nedá a Sáru práskne, že měla Žoliho jen uvázaného u pařezu. Kateřinu z toho chytá amok, ale psík se najde. Zachránil jej právě Vojtěch a písař jej přinesl na zámek. Což také přizná a Kateřina, aby Vojtu odměnila, bere jej k sobě jako psího hlídače. Nechá jej obléci do šatiček a cylindru, což ovšem nakrkne jejího muže. Připadá mu, že dělá z kluka kašpárka.

Sára dělá stále své pletichy a ukradne šperk, který si však neponechá a podstrčí jej Klárce. To dělá pro svého milence, aby jej dostala výš. A také mu vypráví, jak zařídí, aby byla Klárka propuštěna. Má však tu smůlu, že ji Kateřina slyší za dveřmi. Už je ve stádiu těžké nemoci a lékař potvrzuje choleru. Po určité době však konstatuje, že se její zdravotní stav lepší a bude žít. A ona ihned dává přivézt manželova syna, o kterém nikdo oficiálně nevěděl. A paní se kvůli němu začne učit naše pohádky, aby mu je mohla vyprávět. Oba kluci si spolu rozumí a Vojtěcha se snaží doktor protlačit na studia. Budoucnost obou dětí bude jistě zajímavá.  Autor: Pitryx

režie:
Ludvík Ráža
 
 
hraje:
Martin Růžek (zámecký pán Skočdopole), Jana Brejchová (zámecká paní Kateřina Skočdopolová), Marek Mikuláš (Vojta Karásek), Petr Haničinec (doktor Kilián), Jaroslav Satoranský (písař Kalina), Ladislav Mrkvička (krejčí Sýkora), Jana Hlaváčová (Sýkorová), Veronika Freimanová (panská Klárka), Slávka Budínová (komorná Sára), Bohumil Bezouška (lokaj Žak), Jiří Pleskot (baron), Libuše Havelková (Plívová), Ota Sklenčka (správce), Ladislav Pešek (komorník Josef), Daniela Kolářová (vdova Karásková), Libuše Geprtová (Kazdová), Miroslav Zounar (šafář Nádvorník), Vladimír Krška (Šubrt), Antonie Hegerlíková (Šubrtová), Nina Popelíková (Zavrtalová), Jiří Holý (Zavrtal), Jan Kreidl (syn krejčího), Jiří Kadeřábek (Jeníček), Jakub Heglas (syn krejčího)
 
 
námět:
Božena Němcová (povídka "V zámku a v podzámčí" (1858))
 
 
scénář:
Otto Zelenka
 
 
kamera:
Andrej Barla
 
 
hudba:
Vadim Petrov
 
 
výprava-architekt:
Zbyněk Hloch
 
 
kostýmy:
Jarmila Konečná
 
 
střih:
Ivana Kačírková
 
 
zvuk:
Jiří Kříž
 
 
II. kamera:
Karel Dobřichovský
 
 
II. režie:
Vladimír Zelenka
 
 
masky:
Jiří Budín
 
 
dramaturgie:
Helena Sýkorová
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Petr Čapek (zástupce vedoucího výroby)
 
 
spolupráce:
Petr Makovička
 
 
výprava:
Karel Kočí
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr (řídil dr. Štěpán Koníček)
 
 
dirigent:
Štěpán Koníček
 
 
vedoucí výroby:
Ladislav Novotný
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.