V tom domečku pod Emauzy (1933)

V tom domečku pod Emauzy
46.7 %
 
 

Další název: In the Little House bellow Emausy

    Žánr: hudební / melodrama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 23.3.1934        
    Délka: 72 min.
POZOR SPOILER

Slečna Stázinka přebírá peníze od pana berního pro hostinského Františka Dudka. Pantáta Lopata zase spílá svému psovi, který se rád toulá. V Dudkově hospodě vypomáhá Apolenka, na kterou si v duchu myslí právě Lopata. Když sem přijede kočár, seznámí se Andulka s novým postilionem. Lopata po jejím zpěvu chce vyvolati různici, avšak postilion se mu odvážně postaví.

Na starém sídle sešla se společnost, známí a příbuzní paní hraběnky. Ta si k sobě povolává jen svého synovce, hraběte Kvída Bertrama Lubeckého. Tento není nějak oblíben také proto, že má nemanželské dítě. Oním dítětem je Apolenka. A paní hraběnka chce jej vzíti k sobě. A chce jej spolu s otcem učiniti hlavními dědici. A slibuje, že se přijede podívat.

Lopata chce se opět bíti s postilionem, ale nedojde k tomu. Andulka však s ním již drží napevno. Proto jí sdělení, že bude komtesou. Nijak moc ji to nepotěší, ale na zámek přijíždí. Zde ji očekává přepych, služebnictvo a spousta učitelů, kteří z ní mají za osm týdnů učinit dámu z vyšších kruhů. Apolenka se učí a stále schází se svým milým Jendou. Smluví si spolu plán, který chtějí uskutečnit na Apolenčiny narozeniny. Ty se však vůbec nevyvedou. Nejprve jest falešnou zprávou odesláno pryč prosté obyvatelstvo z Emauz. A Jenda má nehodu a na smluvenou schůzku se nemůže dostavit. Toto se ovšem dozví komtesa Apolenka až od Lopaty. Při tomto rozhovoru je zaslechne paní hraběnka. Netrvá dlouho a následuje její akce…  Autor: Pitryx

režie:
Otto Kanturek
 
 
hraje:
Antonín Novotný (Jan Martin), Theodor Pištěk (hostinský Dudek), Adina Mandlová (Apolenka), Helga Nováková (Stázinka), Ferdinand Hart (Lopata), Alexander Třebovský (hrabě), Walter Taub (písař), Jiří Plachý (učitel), Anna Steimarová (učitelka hudby Gusta Volmanová), Felix Kühne (přítel hraběte Lubeckého), Věra Ferbasová (účastnice večírku), Hermína Fordová (hraběnka Alžběta Marie Lubecká), Antonín Veverka (komorník), Rudolf Podlesák (učitel), Eliška Jílková (stará panna), Václav Piskáček (soused v hospodě), Josef Kytka (soused v hospodě), Kamila Rosenkranzová (květinářka), Josef Oliak (houslista a kapelník), Franz Glaser (důstojník), Věkoslav Satoria (komorník), Karel Tuček (kočí), František Lašek (klenotník), Karel Nedoma (otec hraběte Vrbny), Miro Bernat (čelista), Antonín Schmerzenreich (hrabě Vrbna), Josef Bunzl (učitel dějepisu a matematiky Marvan)
 
 
námět:
Quido Nossberger (podle operety Josefa Lannera), Josef Lanner (opereta)
 
 
scénář:
Karel Hašler, Otakar Hanuš, Otto Rádl
 
 
kamera:
Václav Vích
 
 
hudba:
Emil Maiwald, Arthur Guttmann
 
 
výprava-architekt:
Bohumil Heš
 
 
střih:
Marie Bourová
 
 
zvuk:
František Šindelář
 
 
zpěv:
Adina Mandlová, Helga Nováková, Ferdinand Hart, Antonín Novotný
 
 
text písně:
Emanuel Železný
 
 
asistent režie:
František Čáp
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.