Sands of Iwo Jima (1949)

Sands of Iwo Jima
74.1 %
 
 
    Žánr: drama / válečný
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 109 min.
Film je vzrušující poctou hrdinům námořní pěchoty z 2. světové války. Působivě líčí jejich hrdinství, ale vojáci v něm jsou lidští s pochopením pro své druhy. Seržant Stryker (J.Wayne), který je rozhodnutý ze svých mužů udělat pořádné vojáky třeba násilím, se často opíjí do němoty, protože ho opustila manželka a vzala sebou i malého syna. I další hlavní postavy, Conway, Thomas a jiní, mají své klady a zápory
S hranými bitevními scénami je smícháno hodně dokumentárních záběrů ze skutečných bojů a obojí dohromady dává dost realistickou a živou představu o tom, jaké to opravdu bylo v zákopech, když se vojáci brodili blátem a postupovali vzhůru do kopce pod těžkou nepřátelskou palbou. Bitevní scény nejsou nijak zvlášť malebné ani dobře aranžované, ale výsledek je nadmíru realisticky drsný, chaotický a rušný. Snímek je vynikající i proto, že v něm hrají lidští hrdinové, kteří mají vady a nejistoty, proto, že ukazuje i strach i zranitelnost těch mužů a jejich starostlivost o druhé, a zvlášť proto, že měl odvahu nechat velikého Johna Waynea na konci filmu zemřít, místo aby hrdina odjel k zapadajícímu slunci jako nějaký nezranitelný idol.
Film byl nejen Wayneův nejlepší výkon (vynesl mu první nominaci na Oscara), ale také jedním z nejlepších válečných filmů, jaké kdy byly natočeny.
zprac./curil  Autor: curil

režie:
Allan Dwan
 
 
hraje:
John Wayne (seržant John M. Stryker), John Agar (Peter Conway), Adele Mara (Allison Bromleyová), Forrest Tucker (Al Thomas), Wally Cassell (Benny Regazzi), James Brown (Charlie Bass), Richard Webb (Dan Shipley), Arthur Franz (Robert Dunne), Julie Bishop (Mary), James Holden (Soames), Peter Coe (George Hellenpolis), Richard Jaeckel (Frank Flynn), William Murphy (Eddie Flynn), George Tyne (Harris), Hal Baylor (Sky Choynski)
 
 
námět:
Harry Brown
 
 
scénář:
Harry Brown, James Edward Grant
 
 
kamera:
Reggie Lanning
 
 
hudba:
Victor Young
 
 
střih:
Richard L. Van Enger
 
 
producent:
Edmund Grainger
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.