Mary Burns, Fugitive (1935)

Mary Burns, Fugitive

Další název: Útěk Mary Burnsové

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 84 min.
Byla to docela jemná a příjemně napínavá americká detektivka, která se tehdy v nadbytečné výrobě tohoto dobrodružného filmového žánru, vyjímala jako jedna spravedlivá mezi tolika zavrženíhodnými. Promítal se v ní příběh prosté, poctivé dívky, která se náhodným setkáním s gangsterem dostane nevinně až do vězení. Stane se potom nástrojem policie, která nakonec s její pomocí lupiče polapí a dívka je následně rehabilitována v náručí anglického gentlemana, kterého miluje.

Ačkoliv i tento film pracoval s obvyklou technikou detektivních a kriminálních příběhů, přece jenom se od nich silně odlišoval pravděpodobným životním podáním a udržoval diváky v napětí bez vyčerpávajících dohadů o možném rozuzlení. Vzrušující scény střídaly se zde s humornými výjevy a někde dokonce i dojímavými nevtíravou tragikou nezkaženého děvčete, které je na věčném útěku před gangsterem, před milencem i před zákonem.

Herecky byl film výborně obsazen. Sylvia Sidneyová v úloze Mary ukázala včechno své osobní kouzlo prostoty a opravdovosti. Její partneři, Melvyn Douglas a Alan Baster, podali výborně charakteristiky učence a lupiče.  Autor: Asmodej

režie:
William K. Howard
 
 
hraje:
Sylvia Sidney (Mary Burnsová), Melvyn Douglas (Barton Powell), Alan Baxter (Babe Wilson), Pert Kelton (Goldie Gordonová), Wallace Ford (Harper), Brian Donlevy (Spike), Esther Dale (Kate), Frank Sully (Steve), Boothe Howard (Red Martin), Norman Willis (Joe), Charles Waldron (návladní), William Ingersoll (soudce), Rita Stanwood (sestra Agnes), Grace Hayle (sestra Jennie), Daniel L. Haynes (Jeremiah), Joe Twerp (Willie), William Pawley (Mike), James T. Mack (farmář), Ann Doran (novinářka), Dorothy Vaughan (vrchní sestra)
 
 
námět:
C. Graham Baker, Gene Towne
 
 
scénář:
C. Graham Baker, Louis Stevens, Gene Towne
 
 
kamera:
Leon Shamroy
 
 
hudba:
Heinz Roemheld
 
 
kostýmy:
Helen Taylor
 
 
střih:
Peter Fritch
 
 
producent:
Walter Wanger
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.