Údolí včel (1967)

Údolí včel
82.9 %
 
 
    Žánr: drama / historický
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 17.5.1968        
    Délka: 97 min.
„Historický příběh o střetnutí náboženského fanatismu s touhou po svobodě“
POZOR SPOILER

Mladý Ondřej z Vlkova je volán svým otcem. Má novou matku, Lenoru, dívku, která by mohla být jeho sestrou. On ji dá koš s květy, ale na dně jsou netopýři. Dívka se lekne a otec jej v hněvu hodí na kamennou zeď. Pak se bojí, že zemře, a zaslíbí jej milosrdné panně na nebi.

Ondřej se tedy ocitá v klášteře, kde má vést odříkavý život. Zde poznává rytíře Armina von Heidena. Stanou se z nich přátelé. Plynou léta a Ondřej pak potkává jiného člena řádu, který jej chce opustit. Láká Ondřeje k témuž. Ten odmítá, je však napaden a připraven o koně. Za trest končí v cele. Z této prchá.

Armin se vydává za ním. Narazí na slepou dívku, která zde žije s lovci a pastevci. Armin zde zůstává, když přijdou další lidé. Ti napadli Ondřeje, jak plyne z jejich vyprávění. Armin jej nalezne, ale oni jej sledovali a dochází k bitce. Armin s Ondřejem jsou jasní vítězové. Na další cestě Ondřej Armina omráčí a prchá i s jeho koněm, až dojede do svého bydliště, ke tvrzi Vlkov. Zde zví, že otec je již dávno mrtev. Na Vlkově panuje bída. Ondřej zde začne žít a věnuje se svým záležitostem. Jednou nalezne svou matku ve sklepení polonahou, ana se bičovala, a málem zde dojde k nepravostem. Těm se však bránit nedá a už vůbec ne delší dobu. A v lesích se na Letnice objevuje Armin. Ten jde nejprve za mnichem a burcuje jej proti tvrzi. Mnich má Ondřeje a jeho matku oddat, proto s Arminem spolupráci odmítá. Ten vstupuje na nádvoří, zrovna když probíhá svatební veselice…  Autor: Pitryx

režie:
František Vláčil
 
 
hraje:
Vladimír Navrátil (mnich Sibald), Petr Čepek (Ondřej), Jan Kačer (Armin), Věra Galatíková (Lenora, Ondřejova nevlastní matka), Zdeněk Kryzánek (pán z Vlkova), Miroslav Macháček (mnich), Josef Somr (Rotgier), Václav Kotva (sedlák), Jana Hlaváčková (slepá), František Kovářík (ovčák), Petr Štěpánek (Markvart), Josef Kotapiš (uhlíř), Ladislav Gzela (Jakub), Michal Kožuch (Blasius), Zdeněk Sedláček (Ondřej jako dvanáctiletý), Miloš Willig (komtur), František Husák (šedý mnich), Ludvík Wolf (lovec), Petr Sedlák (uhlíř), Antonín Pražák (lovec), Jana Hájková (mladá Lenora), Vlastimila Vlková (služka)
 
 
námět:
Vladimír Körner
 
 
scénář:
Vladimír Körner, František Vláčil
 
 
kamera:
František Uldrich
 
 
hudba:
Zdeněk Liška
 
 
výprava-architekt:
Jindřich Götz
 
 
kostýmy:
Eva Martincová
 
 
střih:
Miroslav Hájek
 
 
zvuk:
František Fabián
 
 
vedoucí produkce:
Věra Kadlecová
 
 
mluví:
Vlastimil Hašek (hlas uhlíře), Pavel Landovský (hlas lovce), Vítězslav Vejražka (hlas kněze Blasia), Zdeněk Řehoř (hlas mnicha)
 
 
II. kamera:
Jiří Macák
 
 
masky:
František Malec
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Miroslav Dousek, Václav Havlík
 
 
asistent kamery:
Petr Pešek
 
 
pomocná režie:
Aleš Dospiva
 
 
odborný poradce:
Václav Mencl
 
 
fotograf:
Jan Kuděla
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.