Tulák z širých plání (1973)

Tulák z širých plání (High Plains Drifter)
74.4 %
 
 

High Plains Drifter

Další název: Tulák z horských plání; Ein Fremder ohne Namen

    Žánr: western
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 101 min.
„Clint Eastwood jako režisér a představitel hlavní role v příběhu osamělého pistolníka, který přijíždí do města plného falše a nenávisti.“
POZOR, SPOILER

Do městečka Lago přijíždí muž. Zastaví se v saloonu na pivo a whisky. Hned si jej všimnou tři místní chlapi a začnou si jej dobírat. Muž si jich nevšímá a jde k holiči. Oni za ním a pokračují v provokacích, za což je on prostě postřílí.

Po této akci si jej vyhlédne dívenka a začne mu spílat a urážet jej. Tak ji tulák zatáhne do stáje, kde ji zneužije. Nu a pak jde na hotel spát. Zdá se mu o bičování člověka.

Druhý den je požádán o pomoc proti třem mužům. Jsou to Stacey Bridges a bratři Carlinové, což jsou jeho bratranci. Kdysi vládli městu, ale nyní jsou v kriminále. A slibovali, že se vrátí. Když totiž ukradli zlato, město je zradilo. Tulák nemá moc chuti pálit si za někoho prsty, ale pak přijímá. A protože dostal k dispozici vše zadarmo, nabere si spoustu věcí. Hostí všechny v hospodě a liliputa udělá šerifem. Vlastně se tím městečku mstí za jednoho muže, který tu byl ubičován k smrti a nikdo ani nehnul prstem.

Cizinec začne chystat kriminálníkům uvítání. Muži se učí střílet a každý musí něčím přispět k likvidaci těch tří. Některým se to začne zajídat a rozhodnou se tuláka odstranit. Jenže ten jejich plán prohlédne a s pomocí dynamitu dává jasně najevo, že takto to fungovat nebude.

Na tulákovo přání je již celé městečko natřeno narudo. Ten se vydává vstříc třem lumpům a trochu je provětrá. Vrátí se do Lagu, a když se jej muži ptají, kdy jim dá znamení, říká, že jim žádné nedá. Prý to oni sami a v poklidu městečko opouští. A to jsou již ti tři tady rozhodnuti zabíjet...  Autor: Pitryx

režie:
Clint Eastwood
 
 
hraje:
Clint Eastwood (Cizinec), Verna Bloom (Sarah Belding), Marianna Hill (Callie Travers), Mitchell Ryan (Dave Drake), Jack Ging (Morgan Allen), Stefan Gierasch (Jason Hobart), Ted Hartley (Lewis Belding), Billy Curtis (Mordecai), Geoffrey Lewis (Stacey Bridges), Scott Walker (Bill Borders), Walter Barnes (šerif Sam Shaw), Paul Brinegar (Lutie Naylor), Richard Bull (Asa Goodwin), Robert Donner (kazatel), John Hillerman (obuvník), Dan Vadis (Dan Carlin)
 
 
scénář:
Ernest Tidyman, Dean Riesner (NEUVEDEN)
 
 
kamera:
Bruce Surtees
 
 
hudba:
Dee Barton
 
 
střih:
Ferris Webster
 
 
zvuk:
James R. Alexander
 
 
koordinátor kaskadérů:
Buddy Van Horn
 
 
výprava:
Henry Bumstead
 
 
výkonný producent:
Jennings Lang
 
 
producent:
Robert Daley
 
 
kaskadér:
Mario Arteaga, George Orrison (double: Clint Eastwood)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.