Truxův záhadný případ (1937)

Truxův záhadný případ (Truxa)
70 %
 
 

Truxa

    Žánr: dobrodružný / drama
    Země: Německo - předválečné
    Premiéra v ČR: 1937        
    Délka: 98 min., 2675 metrů
„La Jana v dobrodružném filmu.“
"Truxův záhadný případ". Truxa je senzací newyorského varieté. Provádí v závratné výšce na drátěném laně krkolomné salto. Jednoho večera Truxa zmizel...Varieté v Berlíně. Na jevišti zkoušejí nově angažovaní artisté, mezi nimi krásná Yester, kdysi Garvinova asistentka a Truxova přítelkyně.

Po několika měsících spatří zase Truxu a Garvina, velkého iluzionistu, kteří náhodou vystupují v témže programu. Na jevišti se všichni setkají a poznají, že Truxa není pravý, že pod jeho jménem vystupuje někdo jiný, Yester se zajímá o napravého Truxu. Stýká se s ním a mladý artista se do ní zamiluje.Prvního večera Truxa salto na drátěném laně vynechá...Ale musí je dokázat! Na saltu záleží jeho kariéra. Garvin pozoruje flirt mezi Truxou a Yester.

Počne Truxu nenávidět a prozradí, že Truxa je ve skutečnosti někdo jiný. Téhož večera však nepravý Truxa prozradí Yester, jak získal slavné jméno a skvělou kariéru. Yester mu dá najevo, že se o ní neuchází marně. Příštího dne, když se Truxa chystá provést salto, rozdvojí se mu lano před očima, zamží se a nakonec mu zcela zmizí před očima. Truxa se zakymácí, řítí se dolů, ale v posledním okamžiku se ještě stačí zachytit. Vrhne se ke Garvinovi: "Co to bylo za čarodějnické kejkle?" Garvin mu odvětí, že to byla jenom malá výstraha. Je patrné, že zde jde již o boj dvou mužů o jednu ženu, který vyvrcholí, když nepravý Truxa se i před obecenstvem pokouší o salto, zatímco pravý Truxa se vrací - třetí muž v zápase o tutéž ženu.

Filmu nelze upřít, že je dějem a režií ustrojený velmi napínavě, z dějového prostředí bylo vytěženo vše, co za daných okolností mohl podat vzrušujícího, ale také zábavného a místy i humorného. Zajimavé části varietního programu a rušný život v zákulisí, krásné ženy, tance, písně a hudba zpestřují děj. Výkony artistů, zejména ovšem scény na drátěném laně, vyvolávají dojem skutečnosti, kamerové a střižní triky, které tuto iluzi vytváří, jsou po stránce technické podivuhodné. Mezi herci jsou samá méně známá jména, což pranic neubírá na jejich uměleckém výkonu. Stojí za upozornění, že zvlášť La Jana je jako tanečnice báječná a okouzlující.  Autor: Asmodej

režie:
Hans H. Zerlett
 
 
hraje:
La Jana (Yester, tanečnice), Hannes Stelzer (Husen, umělec), Ernst Fritz Fürbringer (Garvin, iluzionista), Mady Rahl (Hilde, Garvinova asistentka), Peter Elsholtz (Truxa, varietní umělec), Rudolf Klein-Rogge (ředitel varieté), Rudi Godden (Peters, inspicient), Eva Tinschmann (paní Schilpová), Hans Söhnker (šéf taneční skupiny), Leo Leux (kapelník), Fritz Linn (divadelní lékař), Barbara Galloni (sekretářka), Marie Sera (Therese), Hermann Pfeiffer (varietní agent), Erwin Biegel (Pipo, klaun), Hedi Höpfner (tanečnice), Margot Höpfner (tanečnice), Curt Lucas (Jimmy, Garvinův asistent), Bertold Reissig, Alfred Stratmann (noční hlídač), Edgard Eitner (artista), Julius Eckhoff (varietní umělec), Curt Cappi (číšník), Karin Luesebrink, Fred Becker (baletní mistr), Charly Berger (divák), Werner Bernhardy (osvětlovač), Reinhold Bernt (nosič zavazadel), Willy Brüdjam (starší artista), Paul Ludwig Frey (Horkins, artista), Willi Höpp, Alfred Karen (host penziónu), Gerd Klinkhardt (jevištní zaměstnanec), Ida Krill (hotelový host), Peter Matthias, Rasana (varietní umělkyně), Nelly Ritter, Robert Vincenti-Lieffertz (koncertní agent), Jens von Hagen (ředitel), Rosette Zobber (skriptka)
 
 
námět:
Heinrich Seiler (román "Programm mit Truxa")
 
 
scénář:
Hans H. Zerlett
 
 
kamera:
Friedl Behn-Grund
 
 
hudba:
Leo Leux, Mathias Perl
 
 
výprava-architekt:
Franz Schroedter
 
 
střih:
Walter Fredersdorf
 
 
zvuk:
Emil Specht
 
 
vedoucí produkce:
Helmut Schreiber
 
 
zpěv:
Hans Söhnker
 
 
text písně:
Hans H. Zerlett
 
 
choreografie:
Sabine Ress
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Heinz Abel, Friedrich Kurth
 
 
asistent režie:
Eckart Beelitz
 
 
dirigent:
Leo Leux
 
 
producent:
Karl Julius Fritzsche
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.