Tripoli (1950)

Tripoli (Tripolis)
77.5 %
 
 

Tripolis

Další název: The Barbarians

    Žánr: dobrodružný / romantický
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 1950        
    Délka: 95 min.
V roce 1952 natočil režisér Will Price, barevný dobrodružný film Tripoli, ke kterému napsal ve spolupráci s Winstonem Millerem i scénář.

Poručík O´Bannion (John Payne) a poručík Tripp (Lowell Gillmore) z amerického námořnictva v roce 1805 dostali příkaz z admirality USA k zahájení akce proti pirátům, kteří ohrožují lodě obchodující s Evropou a Asiií, včetně amerických plavidel. Jejich sídlo a podpora byla v Tripolisu. Z místních zainteresovaných očekávají „Státy“ pomoc od sesazeného prince Hammeta (Philips Reed), který žije daleko v egyptské poušti v exilu. Tam se se skupinou vojáků vypraví i oba poručíci, a s princem je poté uzavřena dohoda, že pokud je podpoří i svými vojáky, bude mu odměnou vrácena jeho královská hodnost, jeho sídlo a získá velké výhody na diplomatickém poli. Přijíždí další vojenská pomoc v čele s Řekem, kapitánem Demetriem (Howard Da Silva), jehož vojáci jsou dobře vycvičeni, a nabízí svou pomoc. Celý Hammetův „dvůr“ se dává do pohybu. O´Bannion a Tripp se setkávají i s krásnou a vtipnou kontesou ´D Amont (Maureen O´Hara), která je hostem na Hamletově „dvoře“. Je to francouzská šlechtična, o kterou se uchází sám princ. Po cestě jsou kontesa i O´Bannion neustále na nože. Stále se hádají, a přitom jsou k sobě postupně přitahováni. Karavana jde k cíli své cesty, ale stíhají je jedna nepříjemnost za druhou. Písečná bouře a zničená studna s vodou. Někdo si zřejmě nepřeje, aby byla jejich mise úspěšná....

Marta Holubová-clara.bow  Autor: clara.bow

režie:
Will Price (.)
 
 
hraje:
Maureen O'Hara (kontesa D´Arneau), John Payne (poručík O´Banion), Howard Da Silva (kapitán Demetrios), Phillip Reed (Hamet Karamanly), Grant Withers (seržant Derek), Alan Napier (Khalil), Herbert Heyes (generál Eaton), Lowell Gilmore (poručík Tripp), Connie Gilchrist (Henriette), Alberto Morin (Il Talib), Grandon Rhodes (komandant Barron), Frank Fenton (kapitán Adams), Ray Hyke (Crawford), Walter Reed (Wade), Paul Livermore (Ewans), Gregg Barton (Hugghins), Jack Pennick (Bush), Ewing Mitchell (Elroy)
 
 
námět:
Will Price
 
 
scénář:
Howard E. Smith, Winston Miller
 
 
kamera:
James Wong Howe
 
 
hudba:
Lucien Cailliet
 
 
kostýmy:
Yvonne Wood
 
 
střih:
Howard E. Smith
 
 
masky:
James R. Barker
 
 
producent:
William H. Pine
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.