Jeden svět
ohodnotit

Třináctka

Thirteen

Rok:
2003
Délka:
96 minut
Premiéra v ČR:
12.2.2004
„Děje se to tak rychle…“

Obsah filmu Třináctka

 
Třináctiletá Tracy žije s matkou Melanií a bratrem Masonem. Otec je opustil a matka stříhá doma vlasy sousedům a sousedkám, aby vydělala na živobytí. Otec neustále tvrdí, že si našel novou práci, a slibuje, že brzy bude posílat víc peněz, ale nikdo mu už nevěří…

Tracy situaci těžce nese a už teď trpí psychickou poruchou – sebepoškozováním. Ani ve škole není spokojená, chtěla by se skamarádit s krásnou a divokou Evie Zamorovou, kterou obdivuje celá škola. Jednoho dne jí nabídne, že spolu půjdou nakupovat, přestože na to nemá peníze. Evie sice nebere telefon, ale Tracy ji nakonec ještě s další přítelkyní najde v luxusním obchodním domě....
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Catherine HardwickeCatherine Hardwicke  
hraje:
Holly HunterHolly Hunter.....Melanie [44]   
Evan Rachel WoodEvan Rachel Wood.....Tracy [15]   
Nikki ReedNikki Reed.....Evie Zamoraová [14]   
Jeremy SistoJeremy Sisto.....Brady [28]   
Brady CorbetBrady Corbet  
Deborah Kara UngerDeborah Kara Unger.....Brooke [38]   
Kip PardueKip Pardue.....Luke [26]   
Sarah ClarkeSarah Clarke.....Birdie [31]   
D.W. MoffettD.W. Moffett.....Travis [48]   
Vanessa Anne HudgensVanessa Anne Hudgens.....Noel [14]   
Jenicka CareyJenicka Carey.....Astrid [14]   
Tessa LudwickTessa Ludwick.....Yumi   
Ulysses EstradaUlysses Estrada.....Rafa   
Charles DuckworthCharles Duckworth.....Javi   
Cynthia EttingerCynthia Ettinger.....Cynthia [48]   
Jasmine Di AngeloJasmine Di Angelo.....Kayla   
scénář:
Catherine HardwickeCatherine Hardwicke  
Nikki ReedNikki Reed  
hudba:
Mark MothersbaughMark Mothersbaugh  
Amy RosenAmy Rosen.....supervize   
Michelle NorrellMichelle Norrell.....supervize   
kamera:
Elliot DavisElliot Davis  
střih:
Nancy RichardsonNancy Richardson  
dvd obal trailer
Oficiální stránka:
www.foxsearchlight.com...
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Třináctka >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 21.6.2014
Celkem dobrý film. Docela drsný, i když sice ne   tak moc, aby ho musely dávat až v jednu v noci   :-). Taky to byla náhoda, že jsem si ho vůbec   všiml - nakonec důležité je, že jsem u něj   tenkrát v noci zůstal a zhlédl ho až do   konce.Zaujalo mně to ...
Je fakt, že se ta   mladá chovala dost zhovadile, i to   sebepoškozování tam nějaké bylo......Ovšem   ta její matka- no co na to říct......kdo to   viděl, tak ví o čem mluvím.........a přidám   jeden zajímavý citát z filmu :-)
mat.ilda
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.4.2013
Tento film má rozhodně co říct - a nejen   náctiletým, pro které má C.Hardwickeová   zvláštní cit, ale i rodičům pubertou   stižených potomků. Je o dnešním světě   plném lákadel, která nejistého   dospívajícího oslňují, je o tom, jaký vliv   má na ještě nezralé osobnosti image   frackovitých a "free" vrstevníků, je   ale také o benevolentní výchově, která se v   USA již delší dobu praktikuje a nyní sklízí   své ovoce. Svět citlivé Tracy nám kamera   předvádí zprvu v zářivých barvách, které   vyjadřují pohodu, přestože dívka těžce nese   nezájem otce a nesnáší přítele své matky,   cítí se sama a nezajímavá, a tak si citový   život občas zpestří sebepoškozováním. Když   získá přátelství nespoutané a obdivované   Evie, stává se její život nikdy nekončícím   mejdanem, na kterém se smí všechno, včetně   lží, krádeží, drog a sexu. Čím více se   vzdaluje svému já, barvy ztrácejí na   intenzitě, až pozvolna blednou, aby nakonec   přešly do zsinalého bezútěšného odstínu,   který odráží i dívčinu vyčerpanou tvář,   úhly kmitavé a uhýbavé kamery se křiví tak,   jak narůstá napětí mezi Tracy a její matkou.   Ustálený obraz se vrací po vypjatém odhalení   a obnovené barvy signalizují usmíření a   možný návrat zpět. Na režijní debut to   nebylo vůbec špatné a výkon H.Hunterové v   roli matky excelentní.
Geralt07
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.5.2012
Pozoruhodný film
Uživatelé, kteří ve svých komentářích   vyjadřují nepochopení nad názvem filmu, který   zcela nekoresponduje se skutečným věkem   hereček, evidentně nepochopili vůbec   nic.
Myslím, že Třináctka je i přes určitou   syrovost dobře natočený film, který vypovídá   o realitě velmi autenticky, navíc bez obvyklé   politicko-korektní zátěže.
Roux
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.3.2011
Nevím co je na tom pro některý k nepochopení,   stejně tak nechápu jak někteří nechápou   název (u ostatních filmů taky neřešíte proč   téměř 30letý herec hraje 16letýho   puberťáka). Ale, abych se dostala taky k   něčemu co chápu - je to tento film, protože i   já se dostala do podobné situace. Ne tedy tak   úplně, nikdy se mi nestalo, že by mě   kamarádky až tak extrémně stáhly nebo bych   byla hrubá na svou mámu. Ale přesně vím jaké   to je, když vás rádoby kamarádi využívají.   Naštěstí jsem byla natolik silná, abych se od   nich odtrhla a šla svou vlastní cestou. Je   celkem smutný co všechno se děje a ještě   smutnější je, že to bývá i horší.
O   filmu si myslím, že je v podstatě dobře   natočený, herecké výkony nebyly až tak   kýčovité jak by se mohlo očekávat, spíše na   mě působily velmi dobře a Holly Hunter opět   ukázala jak skvělá herečka to je.
Steve997
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.11.2010
Mě takové psychologické filmy moc nerebrou, ale   tenhle na mě celkem zapůsobil. Ukazuje tvrdou   dnešní realitu chování a dospívání   puberťaček a dnešní mládeže. Líbili se mi   herecké výkony obou dívek i jejich matky Holly   Hunter a autentičnost filmu podtrhuje i to, že   na scénáři pracovala podle vlastních   zkušeností právě jedna z hlavních hrdinek.
Jarda.ftr
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 2.11.2010
Co je k nepochopení??
Asi bych se nesnažil komentovat, ale několika   komentujícím dělá problém pochopit proč se   film jmenuje "Třináctka" když   herečky jsou starší.
TEDY: protože film je o   teprve třináctilété dívce-proto   "Třináctka", která se spustila, a   protože film je hodně i o erotice, drogách a   hlavní hrdinka má lechtivé scénky,které   nesmí hrát děti, musí být herečky prostě   starší.
Je to logické a běžné.
Co se   filmu samotného týká, krom toho, že ukazuje   velmi smutnou dnešné realitu, je to nepovedené   psychodrama, respektive se až násilně a   nepřirozeně snaží působit jako psychodrama.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.11.2010
Film, kterej se mě fakt moc líbil, ALE... Jak   už někdo psal, ani já nechápu, proč se to   jmenuje "Třináctka", když holky na   třináct opravdu nevypadaj. Jináč ale v   pohodě. Tracy je obyčejná slušná   třináctiletá dívka. Když ale pozná Evie,   totálně se změní. Krade, pije, fetuje, nechá   si udělat piercing a stane se z ní pěkná   štětka. Divim se, že její filmová matka jí   pořádně nezfackovala, aby se Tracy už   konečně probudila. Já sem mnohem starší a v   životě bych si ke svý mámě nedovolila takový   chování, jako tenhle třináctilenej fracek!   Působivej film, už teď se těšim, až se na   něj mrknu znovu.
Lucelka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.7.2010
Třináctka se od jiných teenagerských filmů   docela hodně liší. Jde o psychologický   příběh dívky která chtěla být oblíbená a   vydala se špatnou cestou která ji zavedla do   světa sexu a drog. Tento film zavádí do opravdu   drsné životní reality.
Antonio.M
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.5.2010
Skvělý film
Asi poslední film co jsem si půjčil ještě na   videokazetě. Hodně mne oslovil svým   příběhem, při kterém je nejvíce šokující,   když máte na paměti,že těm holkám je jen 13.   Myslím si že plně zobrazuje povrchnost světa   laciných zážitků. Holly Hunter v roli matky je   opravdu přesvědčivá. A celkově po skončení   filmu jsem zůstal na chvíli v němém   zamyšlení...
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.1.2010
Tohle je myslím si vcelku povedený film. I když   je už postarší, pořád odráží současný   stav mladistvých a nutí člověka k zamyšlení,   co vlastně ty lidi přiměje snížit se na tak   potupnou úroveň. 8 z 10.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih12062minih12062Mars útočí! (1996) 
Mars Attacks n
minih111811minih111811Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti (2016) 
Batman v Superman: Dawn of Justice n
minih27195minih27195eXistenZ (1999) 
ExistenZ n
minih44389minih44389Když si Chuck bral Larryho (2007) 
I Now Pronounce You Chuck and Larry n
minih21819minih21819Útěk z L.A. (1996) 
Escape from L.A. n
minih6314minih6314Dinosauři (1991) [TV seriál] 
Dinosaurs n
minih19535minih19535Srdce a duše (1993) 
Heart and Souls n
minih43438minih43438Jackass 2 (2006) 
Jackass: Number Two n
minih4155minih4155Bitva o Británii (1969) 
Battle of Britain n
minih37543minih37543Míša Kulička (1973) [TV seriál] 
Míša Kulička n


Hodnocení:n12345678910
Třináctka (2003)Třináctka (2003)Třináctka (2003)Třináctka (2003)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10