Zari
ohodnotit

Tři oříšky pro Popelku

Další název:
Drei Haselnüsse für Aschenbrödel; Drei Nüsse für Aschenbrödel; Three Nuts for Cinderella; Three Wishes for Cinderella
Žánr:
Rok:
1973
Délka:
75 minut
Premiéra v ČR:
16.11.1973
„Pohádkový příběh o krásné a vtipné dívce na motivy pohádek O Popelce a O třech sestrách Boženy Němcové“

Počet zajímavostí k filmu Tři oříšky pro Popelku: 30


veverka-zrzka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.12.2009
- Nejoblíbenější pohádka století.
- Němci dali na výrobu milion marek.
- Vodní hrad Švihov se po dobu natáčení stal statkem, kde Popelka sloužila.
- Zámek Moritzburg v Sasku byl královstvím, kde se konal ples.
- Kvůli CLU nesměl kůň Jurášek za hranice, v Německu měl dubléra
- Příběh byl původně psaný na léto, ateliéry v Berlíně byly volné jen v zimě, tak se přepisoval scénář.
- Sova Rozárka mrkne, režisér Vorlíček jí musel šťouchnout špejlí do zadku.
Hortensie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.12.2009
Krásnou a nesmrtelnou filmovou melodii z dílny Karla Svobody upravil do moderní, taneční "dance version" původem anglický DJ Shaun Baker, který však již přes 20 let působí v Německu. Spolupracuje se zpěvačkou Maloy Lozanes (nar. 1976 na Filipínách). Společně vydali několik singlů, mezi které se v roce 2008 zařadil ten s názvem "Could You, Would You, Should You". Právě ten byl inspirován krásnou melodií z nádherné české pohádky Tři oříšky pro Popelku. Videoklip k tomuto singlu je též v "popelkovském" zasněženém stylu a tři oříšky zde v tomto pohádkovém videoklipu také hrají důležitou roli.
veverka-zrzka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.12.2009
V titulcích uvedená spoluscénáristka Bohumila Zelenková byl ve skutečnosti František Pavlíček, toho času v politické nemilosti.
argenson
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.9.2010
Zatímco pro české diváky je pohádka neodmyslitelně spjata s ústřední písní Karla Gotta, pro německý trh se producenti rozhodli použít jen hudební doprovod Karla Svobody bez Gottova zpěvu. Produkce totiž došla k poněkud překvapivému závěru, že všeho moc škodí - i Karla Gotta (zde je na místě poznamenat, že zpěvák byl v té době na vrcholu popularity a jen v německy mluvících zemích vydal v roce 1973 celkem osm LP desek). Slavná píseň se ale nakonec k německým posluchačům stejně dostala, když ji Karel Gott později nazpíval pod názvem Die tausend Türme meiner Stadt.
eda37
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.2.2011
Pavel Trávníček byl nadabován Petrem Svojtkou, kvůli tomu, že měl moravský přízvuk.
Redyx111
Hodnocení:
Přidáno: 8.3.2012
Dana Hlaváčová je v titulkách chybně uvedena jako Daniela.
Lynette
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.4.2012
Plesové scény se točily ve filmových ateliérech.
Lynette
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.4.2012
Scéna, kdy dostane princ v lese při lovu v podání herce Pavla Trávníčka od Popelky sněhovou koulí, se točila tak, že Pavel Trávníček se postavil velmi blízko ke kameře, za kterou stál režisér Václav Vorlíček, který měl v ruce připravenou sněhovou kouli a když se začalo točit, tak ji po Pavlu Trávníčkovi z velmi malé blízkosti mrštil tak, aby ho trefil do hlavy.
Lynette
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.4.2012
Herec Jan Libíček si velmi stěžoval po celou dobu natáčení na svůj kostým /konkrétně kožich/, který byl velmi těžký. Taktéž při běhu či pouhé chůzi z něho neustále padal, či ho různě za sebou vláčel ve sněhu, což bylo pro něj velmi vysilující.
SvoKar
Hodnocení:
Přidáno: 29.5.2012
V. Menšík často pomáhal obsazovat své kamarády, zejm. L. Kostelku. Když V. Vorlíček nevěděl, koho obsadit jako Popelku a Menšík řekl, že by věděl, Vorlíček prý odpověděl: "Ne, Lubina já na princeznu nechci."
Lynette
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.6.2012
Pozdně gotický vodní hrad Švihov severně od Klatov /v západních Čechách/ taktéž posloužil jako kulisa během natáčení této pohádky.
miklus
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.10.2013
Německá herečka, která zde představuje macechu, své dětství trávila v Čechách, a z té doby jí i zůstala celkem dobrá znalost našeho jazyka. Režisér a ostatní členové štábu se to ale dozvěděli až ke konci natáčení.
fuchsdal
Hodnocení:
Přidáno: 13.1.2014
Původně měl tuto známou pohádku režírovat Jiří Menzel, ale po zásahu z vyšších míst se tak nestalo.
SvoKar
Hodnocení:
Přidáno: 9.7.2014
Kameraman Josef Iljík byl malý a s HR měli dohodu, že místo pozdravu jí on vždy skočí do náruče. Vešla na plac v kostýmu, nastavila náruč Trávníčkovi, ale rozběhl se JI. Ona couvla a on si nabil nos. Časem jí ale odpustil.
Angelika2808
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.12.2014
Diváci se nikdy nedozvěděli jméno prince - vždy je oslovován Výsosti nebo princi...
SvoKar
Hodnocení:
Přidáno: 28.12.2015
Oblíbena i v Norsku. Když ji jednou na Vánoce nevysílali, před sídlem TV vznikla demonstrace.
SvoKar
Hodnocení:
Přidáno: 6.1.2016
Ti dva se nikdy nepolíbí.
SvoKar
Hodnocení:
Přidáno: 15.12.2016
Odmítla ji J. Preissová kvůli těhotenství.
miklus
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.2.2017
Libuše Šafránková neměla problém jezdit podle scénáře na koni, protože strávila dětství na venkově. Uměla na koni jezdit i bez sedla, což v této pohádce využila. V jednom rozhovoru prozradila, že mezi českým a německým koněm byl rozdíl - německého koně stačilo jen lehce pobídnout, a hnal se jako blesk.
PROCESOR
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.12.2018
Pohádka se měla původně točit v létě, východoněmecká televizní společnost DEFA, ale přišla s tím, že nebude moci na natáčení uvolnit dostatečné množství lidí. Scénář se tedy předělával a točilo se v prosinci a v lednu, což se nakonec ukázalo jako nejlepší volba. Ovšem kvůli nedostatku sněhu, kterého si pan Vorlíček přál mít na place spoustu, se musel vyrábět uměle. Sníh vyráběly v rybí konzervárně z kostí. Herci si prý i po několika desetiletích dokážou zápach autenticky vybavit.
PROCESOR
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.12.2018
Režisér Václav Vorlíček měl původně v plánu vybrat do hlavní role Popelky Janu Preissovou, ta ale byla v tu dobu těhotná. Štěstí se nakonec obrátilo na mladinkou Libuši Šafránkovou, pro kterou byla role Popelky skvělým odrazovým můstkem v její herecké kariéře.
PROCESOR
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.12.2018
Sova Rozárka, se kterou vede důvěrné rozhovory Popelka, musela vypadat, že komunikuje. Aby tedy na povel přivřela oči a poradila tak Popelce, ať rozlouskne další oříšek s šaty, šťouchal do ní nenápadně sám režisér Václav Vorlíček.
PROCESOR
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.12.2018
Střevíček nechali tvůrci vyrobit hned ve třech velikostech, aby jeho krása vynikala v každém záběru. Jiný tedy drží princ při hledání své vyvolené, jiný si nakonec Popelka nazuje.
PROCESOR
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.12.2018
V jiném případě těhotenství nebylo na škodu. Zlá nevlastní sestra Popelky Dora byla v době natáčení v šestém měsíci, ale její větší bříško ničemu nevadilo. Kostyméři jí zkrátka ušili volné šaty. Zajímavostí je, že Daně Hlaváčové byla role zlé sestry zřejmě souzená. Zahrála si ji totiž i v černobílé inscenaci Popelka z roku 1969, kde hlavní roli ztvárnila Eva Hrušková.
PROCESOR
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.12.2018
Díky zimní verzi vznikla také dodatečně i roztomilá postava preceptora, které se zhostil Jan Libíček. Ve filmu nosil velký a těžký kožich, což ho prý natolik zmáhalo, že usínal, jakmile se někam posadil. Při jedné scéně v tanečním sále usnul na židli a některé záběry pak kvůli němu museli vystříhat.
PROCESOR
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.12.2018
V roce 1973 propukla ve střední Evropě epidemie slintavky a kulhavky a zvířata se tedy nesměla převážet přes hranice. Kůň Jurášek tedy musel mít svého dubléra v Německu. V Česku dokonce natáčeli hned dva Juráškové.
EvilMatus
Hodnocení:
Přidáno: 21.9.2022
Natáčanie komplikovali aj neposlušné lovecké psy v scéne honu na líšku, ktorú musel kvôli zatúlanému skrotenému lišiakovi menom Vašík opakovať. Poslušnými zvieracími hercami boli vyhladovaní holúbkovia, ktorí sa hneď po vysypaní hromady kŕmení vrhli správnym smerom.
HomeTheatre
Hodnocení:
Přidáno: 16.12.2023
V poslednom zábere filmu idú Popoluška (Libuša Šafránková) a princ (Pavel Trávníček) na koňoch cez zasneženú pláň. Pavel Trávníček pri nakrúcaní tejto scény zapadol aj s koňom do snehu a Libuša Šafránková tak pokračovala v jazde ďalej sama, pretože scénu nebolo možné kvôli nutnosti použiť zasneženú lúku bez stôp opakovať.
HomeTheatre
Hodnocení:
Přidáno: 16.12.2023
Úvodný tanec Droběny (Helena Růžičková), pri ktorom nosí bezmocného Princa (Pavel Trávníček) v náručí, bol náhlou improvizáciou.
lazenska.veverka
Hodnocení:
Přidáno: 31.5.2024
Doplnění k zajímavosti uživatele Miklus:
Herečka Carola Braunbock se narodila v tehdy převážně německy mluvících Všerubech u Plzně v rodině českých Němců jako Karola Josefa Emilia Braunbock. Po válce byla její rodina vysídlena do později vytvořeného východního Německa.
(de.wikipedia.org)


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Popelka (2011) [TV film]

 Popelka (2011) [TV film]
Popelka n
Aschenputtel
Žánr: pohádka / fantasy / rodinný
Země: Spolková republika Německo
Režie: Uwe Janson

(remake)

Popelka (1969) [TV inscenace]

 Popelka (1969) [TV inscenace]
Popelka n
 
Žánr: pohádka / hudební
Země: Československo
Režie: Vlasta Janečková

(pokračování)

Popelka (1947)

 Popelka (1947)
Popelka n
Золушка
Žánr: pohádka
Země: SSSR
Režie: Naděžda Koševerova, Michail Šapiro

(remake)

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Miroslav Viktora

Viktora Miroslav

Naposled navštívené:
Miroslav Viktora

Viktora Miroslav