Tři barvy: modrá (1993)

Tři barvy: modrá (Trois couleurs: Bleu)
82 %
 
 

Trois couleurs: Bleu

Další název: Tri farby: Modrá

    Žánr: psychologický / drama
    Země: Francie
    Premiéra v ČR: 1.3.1995        
    Délka: 98 min.
„Trpká chuť svobody a Juliette Binoche v roli osudové ženy.“
Posledním významným filmovým projektem polského režiséra Krzysztofa Kieślowského byla volná trilogie Tři barvy, která vznikla ve francouzsko-polské koprodukci. Společně se scenáristou Krzysztofem Piesiewiczem se v ní inspiroval barvami trikolory a heslem francouzské revoluce Volnost, Rovnost, Bratrství. První částí je film nazvaný Tři barvy: Modrá. Jeho hrdinka Julie při tragické autonehodě ztratí muže, úspěšného skladatele evropského formátu Patrice a dcerku Annu. Julie utrpí silný psychický šok a uvědomí si, že ztrátou rodiny přišla o všechno, na čem jí záleželo. Pokouší se začít svůj život znovu, ale v anonymitě. Chce se tak osvobodit od všech věcí: majetku i vlastní minulosti. Její jediný kontakt s bývalým životem představuje Patriceův asistent Olivier, jenž je do Julie už dlouho zamilován. Aby ji vytrhl ze samoty a izolace od vnějšího světa, rozhodne se dokončit Patriceův „Koncert pro Evropu“. Krok za krokem se snaží pomoci Julii zbavit se všeho, co ohrožuje její svobodu… Film získal Zlatého lva a Volpiho pohár za ženský herecký výkon Juliette Binocheové, na 50. MFF v Benátkách a pět Césarů (režie, nejlepší herečka, kamera, hudba, zvuk) za rok 1993.

Zdroj: ČT

režie:
Krzysztof Kieślowski
 
 
hraje:
Juliette Binoche (Julie), Benoit Régent (Olivier), Florence Pernel (Sandrine), Charlotte Véry (Lucille), Héléne Vincent (novinářka), Philippe Volter (realitní agent), Claude Duneton (lékař), Hugues Quester (Patrice), Emmanuelle Riva (Juliina matka), Florence Vignon (opisovačka not), Jacek Ostaszewski (flétnista), Yann Trégouët (Antonie), Julie Delpy (Dominique), Zbigniew Zamachowski
 
 
scénář:
Krzysztof Piesiewicz, Krzysztof Kieślowski, Agnieszka Holland (spolupráce), Edward Źebrowski (spolupráce), Slawomir Idziak (spolupráce)
 
 
kamera:
Slawomir Idziak
 
 
hudba:
Zbigniew Preisner
 
 
kostýmy:
Virginie Viard, Naima Lagrange
 
 
střih:
Jacques Witta
 
 
zvuk:
Jean-Claude Laureux, Brigitte Taillandier, Pascal Colomb
 
 
produkce:
Marin Karmitz
 
 
titulky-česká verze:
Alena Karasová
 
 
dabing:
Klára Jerneková (Novinářka (CZ dabing))
 
 
zpěv:
Elžbieta Towarnická (soprán)
 
 
výprava:
Claude Lenoir
 
 
nahrál:
Jacek Ostaszewski (flétnu)
 
 
vedoucí výroby:
Yvon Crenn
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.