Tři barvy: červená (1994)

Tři barvy: červená (Trois couleurs: Rouge)
84.3 %
 
 
 
 

Trois couleurs: Rouge

Další název: Tri farby: červená; Drei Farben: Rot

    Žánr: psychologický / drama
    Země: Polsko / Francie / Švýcarsko
    Premiéra v ČR: 4.3.1996        
    Délka: 96 min.
„O podivuhodné hře osudu.“
Mladá a půvabná černovláska Valentine Dussautová při večerní jízdě domů neúmyslně na ulici poraní svým autem psa. Po ošetření u veterináře ho, podle adresy na obojku, odveze k jeho majiteli, kterým je podivínský, do sebe uzavřený soudce, trávící důchodový věk tajným odposloucháváním telefonátů svých sousedů. Cynicky a se stoprocentní přesností předpovídá jejich osobní a rodinné pohromy. Člověk, chovající se zprvu nerudně a odpudivě, se při setkáních s touto ženou postupně uvolňuje a vychází ze své ulity. Souběžně se odehrává příběh mladého muže Augusta, který je zamilován do dívky hlásící na telefonní lince předpověď počasí. Jeho příběh jakoby z oka vypadl soudcovu osudu před 35 lety…

Ve výtvarné stránce filmu dominuje červená barva, ta se pojí právě s motivem „očištění“, jejími nositeli jsou hrdinové, kteří se dovedou vzepřít osudu. V psychologicky laděném příběhu v hlavních rolích herecky excelují Jean-Louis Trintignant (Joseph Kern) a Irene Jacobová (Valentine Dussautová), kteří dokázali vtisknout svým postavám duši a pod vedením režiséra vykouzlit až dojemný příběh. Film získal v roce 1995 Césara za nejlepší hudbu (Zbigniew Preisner) a byl nominován na Oscara za režii, scénář a kameru.

Zdroj: ČT

režie:
Krzysztof Kieślowski
 
 
hraje:
Irène Jacob (Valentine Dussautová), Jean-Louis Trintignant (Joseph Kern), Fréderique Feder (Karin), Jean-Pierre Lorit (Auguste Bruner), Samuel Le Bihan (fotograf), Marion Stalens (veterinářka), Teco Celio (barman), Elżbieta Jasińska (žena), Paul Vermeulen (přítel Karin), Roland Carey (trafikant), Julie Delpy (Dominique), Cécile Tanner, Neige Dolsky, Juliette Binoche (Julie Vignon (de Courcy)), Benoit Régent (Olivier), Zbigniew Zamachowski (Karol Karol)
 
 
scénář:
Krzysztof Piesiewicz, Krzysztof Kieślowski, Agnieszka Holland (spolupráce), Edward Źebrowski (spolupráce), Slawomir Idziak (spolupráce)
 
 
kamera:
Piotr Sobocinski
 
 
hudba:
Zbigniew Preisner
 
 
výprava-architekt:
Claude Lenoir
 
 
kostýmy:
Corinne Jorry
 
 
střih:
Jacques Witta
 
 
zvuk:
Jean-Claude Laureux
 
 
vedoucí produkce:
Yvon Crenn
 
 
produkce:
Marin Karmitz
 
 
titulky-česká verze:
Viera Ďuricová
 
 
dirigent:
Zdzisław Szostak
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.