Tři barvy: bílá (1993)

Tři barvy: bílá (Trois couleurs: Blanc)
76.3 %
 
 

Trois couleurs: Blanc

Další název: Trzy kolorze: Bialy

    Žánr: hořká komedie
    Země: Francie / Polsko
    Premiéra v ČR: 1.3.1995        
    Délka: 92 min.
„Všichni jsme si rovni, ale někteří s tím občas mají velké potíže.“
Tři barvy: Bílá – tak se jmenuje druhý film z volné filmové trilogie, který natočil polský režisér Krzysztof Kieślowski. Polák Karel Karel a jeho francouzská manželka Dominique stojí před rozvodovým soudem v Paříži. Soud uzná manželčiny argumenty a rozvede je. Karel tímto okamžikem přichází o vše: o svou velkou lásku, o manželku i kadeřnický salón, do kterého vložil své celoživotní úspory, talent a řemeslnou šikovnost. Bez peněz, bez dokladů, hledaný policii pro údajné žhářství, marně hledá způsob, jak se vrátit do vlasti. Ve snaze vydělat si alespoň pár franků koncertuje v podchodu metra na hřeben a zde se také seznámí s tajemným krajanem Mikolajem, který mu nabídne práci placeného zabijáka. Jen díky němu se Karel nakonec dostává do Polska, ukrytý v obrovském cestovním kufru. Doma soustředí všechny své síly k jedinému cíli: rychlému zbohatnutí. S pomocí peněz a důmyslného plánu chce Dominique přilákat z Paříže do Varšavy, aby se jí konečně mohl pomstít?

Kromě satiry na dobové poměry v Polsku je film i hořkou výpovědí o mezích komunikace mezi lidmi, o individuální samotě a stavu dnešní společnosti. Hlavní postavy ztělesnili Zbigniew Zamachowski (Ohněm a mečem) a Julie Delpyová (Evropa, Evropa, Homo Faber). Film vznikl ve francouzsko-polské koprodukci v roce 1993, byl rok později oceněn Stříbrným medvědem na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně.

Zdroj: ČT

režie:
Krzysztof Kieślowski
 
 
hraje:
Zbigniew Zamachowski (Karol Karol), Julie Delpy (Dominique), Janusz Gajos (Mikolaj), Jerzy Stuhr (Jurek), Grzegorz Warchoł (elegán), Jerzy Nowak (sedlák), Aleksander Bardini (notář), Cezary Harasimowicz (inspektor), Jerzy Trela (pan Bronek), Cezary Pazura (směnárník), Michel Lisowski (tlumočník), Piotr Machalica, Marzena Trybała, Teresa Budzisz-Krzyżanowska, Juliette Binoche, Florence Pernel, Andrzej Precigs (inženýr stavějecí dvorek pro Karola (neuveden)), Jerzy Dominik (role neurčena)
 
 
scénář:
Krzysztof Piesiewicz, Krzysztof Kieślowski, Agnieszka Holland (spolupráce), Edward Źebrowski (spolupráce), Edward Kłosiński (spolupráce)
 
 
hudba:
Zbigniew Preisner, Jerzy Petersburski (píseň t o ostatnia niedziela)
 
 
kostýmy:
Elżbieta Radke, Teresa Wardzal, Jolanta Luczak, Virginie Viard
 
 
střih:
Urszula Lesiak
 
 
zvuk:
Jean-Claude Laureux
 
 
produkce:
Marin Karmitz
 
 
titulky-česká verze:
Vladimír Debnár
 
 
výprava:
Halina Dobrowolska, Claude Lenoir
 
 
vedoucí výroby:
Yvon Crenn
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.