Trampoty pana Humbla (1997) [TV inscenace]

Trampoty pana Humbla
66.2 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Česká republika
    Délka: 101 min.
„Miroslav Donutil v hlavní roli příběhu o muži, který si myslel, že je dovoleno vše.“
POZOR, SPOILER

Pan Karel Humbl stůně. V nemoci mu pomáhá mu jeho sousedka. A on v horečce najednou vidí soudce a soud všeobecně. U tohoto soudu je plno známých, a v roli žalobce dokonce jeho nevlastní syn. Soud dává Karlovi za vinu smrt mnoha lidí. Pan Humbl přiznává svou účast ve skupině mladých nacistů. Později se zamiluje do dcery ředitele Hejtuma. Takže vstupuje do stejné strany jako on, do Klerikální strany československé.

Doma se Karlův otec až příliš spřátelí se sousedkou Smolovou. Na mírný nátlak svého syna jí napíší dopis, že přátelství končí. To ji dosti naštve. Když jim přijde vynadat, hlásí se k fašismu. A to tak moc, že vynese rozhlas na pavlač a při projevu velkého vůdce Adolfa nadšeně hajluje. Karel se k ní přidává, ovšem tak, aby jej viděla jen ona. Večer se jí jde omluvit za otce, který hajlovat odmítl. Ten se později pokusí o sebevraždu, ale syn tomu v poslední chvíli zabrání.

Dále je soudem vytažen další případ smrti herce Ticháčka. Karel je již známým konfidentem gestapa. Za jeho služby se mu odmění tím, že z něj vymlátí přiznání o psaní dopisu - a on končí v cele na Pankráci. Tam je to později bombardováno a Karel prchá. Na útěku je pak kontrolován osvoboditeli a málem postaven ke zdi. Ale vše mu projde a dokonce se stává hrdinou. Získává dobré pracovní místo a je spokojen. Až do okamžiku, než jej navštíví bachař z Pankráce a začíná vydírat. Ví moc dobře, jak se Karel k místu dostal i za co seděl. A Karel mu vyhoví a doporučí jej k zaměstnání ve stejné firmě. Ředitel této firmy je otec žalobce, a i toho různými čachry a křivým svědectvím dostane Huml do kriminálu. Tentokrát ovšem komunistického. S jeho manželkou pak žije a vypadá, že jsou spokojeni. Ovšem až do doby, kdy přijede z vojny mladý Král, který se tam o čachrech otčíma dozvěděl.

Nakonec u snového soudu vypovídá svědek zcela nečekaný, který se rozpomněl na svou minulost. A následně je vynesen rozsudek...  Autor: Pitryx

režie:
Viktor Polesný
 
 
hraje:
Miroslav Donutil (Karel Humbl), Jiří Langmajer (Dan), Jan Vlasák (soudce), Leoš Suchařípa (otec Humble), Valerie Zawadská (Smolová), Jaromír Dulava (Jiří Král), Oldřich Vlach (Ruda Krátký), Dana Batulková (Kristýna Králová), Milan Riehs (Hejtum), Josef Carda (Gruber), Miloslav Kopečný (Szpatenka), Jiří Štrébl (Kapitán), Ludvík Král (Podporučík), Jan Vondráček (komisař gestapa), Nataša Černínová (Brávníková)
 
 
námět:
Vladimír Neff (román "Trampoty pana Humbla" (1967))
 
 
scénář:
Ivan Hubač
 
 
kamera:
Josef Špelda
 
 
hudba:
Josef Spitzer
 
 
výprava-architekt:
Luděk Souček (výtvarník scény)
 
 
kostýmy:
Marta Ostenová, Ilona Taussigová, Ivana Brádková (návrhy)
 
 
střih:
Lenka Polesná, Marie Maršálková (střih záznamu), Mirko Veselý (střih záznamu)
 
 
zvuk:
Petr Jurečka
 
 
II. kamera:
Luboš Glavanakov, Jiří Myslík, Emil Bleha
 
 
masky:
Jiřina Kozlová, Martin Valeš
 
 
dramaturgie:
Lída Hustolesová
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Zuzana Vrbová, Simona Machytková
 
 
asistent režie:
Lucie Blažková
 
 
pomocná režie:
Magdalena Čechová
 
 
asistent architekta:
Jitka Hanicová
 
 
výprava:
Martin Dvořák, Zdeněk Bělohradský
 
 
vedoucí výroby:
Ilona Jirásková
 
 
skript:
Zuzana Víznerová
 
 
vrchní osvětlovač:
Petr Ambrož, Zdeněk Kopecký
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.