Toulavý národ (1938)

Toulavý národ (Fahrendes Volk)

Fahrendes Volk

Další název: Gehetzter Gaukler

    Žánr: drama / krimi
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 106 min., 2933 metrů
„Hans Albers v cirkusovém velkofilmu“
"Toulavý národ" - jsou jím cirkusáci: krasojezdci a krasojezdkyně, krotitelé šelem, akrobati, liliputáni a jiné atrakce a k nim se druží hudebníci, dělníci s ostatním personálem. A pak ovšem koně, dravci, exotická zvířata. Všichni spojení existencí a většinou kamarádstvím, lidé životem zdrsnělí, jež povinný úsměv v manéži naučil potlačovat projevy osobních citů, někteří i s temnou minulostí! Tak i Fernand, s nímž se divák seznamuje jako s uprchlým trestancem.

Zachraňuje jej jeho žena krotitelka šelem, ale s podmínkou, že se nebude hlásit k dospělému synovi, který ho už vůbec nezná. Tento právě prožívá románek s ředitelovou dcerkou, který by se málem skončil tragicky, nebýt včasného Fernandova zakročení. V něm a krotitelce Floře měl tento film dvě skvostné herecké postavy: Hans Albers, zde již nebyl tim známým hromotlukem a dobyvatelem ženských srdcí, ale typ člověka ve stálem boji mezi dobrem a zlem, dojímavý ve dvou chvílích, kdy měkne v otcovském citu, z nutnosti zapíraném, a v rozchodu s manželkou. Tato, hraná Francouzskou Françoise Rosayovou, zde žena statečná stejně v životním zápase, v němž pohřbila vlastní štěstí pro štěstí synovo, jako tváří v tvář svým tygrům jen jednou zaslzí, letmo, nenáviděná.

Režie Jacquesa Feydere podala cirkusácký život s jeho mnohotvárností bez příkras a bez sentimentality, což ovšem nebylo na úkor mohutnosti některých scén, kde skutečnost splývala s obratnými triky. Film byl zajímavý a hodnotný, právem tehdy oceněný v mezinárodní soutěži benátského Bienale.  Autor: Asmodej

režie:
Jacques Feyder
 
 
hraje:
Hans Albers (Fernand), Françoise Rosay (madam Flora), Camilla Horn (Pepita), Hannes Stelzer ( Marcel), Irene von Meyendorff (Yvonne Barlay), Ulla Gauglitz (Suzanne), Herbert Hübner (Edward Barlay, ředitel cirkusu), Alexander Golling (Tino, darebák), Otto Stoeckel (Charlot), Aribert Mog (policejní poručík), Hedwig Wangel (hospodyně v cirkuse), Franz Arzdorf (prefekt), Bob Bauer (prodejce šelem), Lilo Bergen (dívka toužící po autogramu), Willem Holsboer (obdivovatel Pepity), Magda Lena (Yvonnina teta), Tilly Wedekind (bohatá Američanka), Philipp Veit (starší Pepitin nápadník), Franz Schönemann (četník), Elsa Andrä Beyer (žena toužící po autogramu), Hans Alpassy (ošetřovatel dravých zvířat), Hans Hanauer (starý lékař), Hermann Kellein (gigolo), Richard Korn, Reinhold Lütjohann (dodavatel masa pro cirkusová zvířata), Theodolinde Müller, Rudolf Raab (šéf osobního oddělení v obchodním domě), Eugen Schöndorfer (pokladní), Franz Stick, Edith von Wilpert (učitelka ve škole tance), Karl Platen (důstojník), Erwin van Roy (muž uvádějící cirkus), Georg Schmieter, Herbert Weissbach (obdivovatel Pepity), Elise Aulinger, Luise Morland (dívka v Hotelu du Nord), Willy Cronauer (cirkusový inspicient v Paříži), Toni Forster-Larrinaga, Friedrich Gnaß (Bosko), Walter Holten (Joe)
 
 
scénář:
Jacques Feyder, Jacques Viot, Bernard Zimmer (dialogy)
 
 
kamera:
Josef Illig, Franz Koch
 
 
hudba:
Wolfgang Zeller
 
 
kostýmy:
Georges K. Benda, Maria Pommer-Uhlig
 
 
střih:
Wolfgang Wehrum
 
 
zvuk:
F.W. Dustmann
 
 
vedoucí produkce:
Robert Leistenschneider, Karl Schulz
 
 
výtvarník:
Fritz Maurischat, Heinrich Weidemann
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Theo Kasper, Ernst Körner
 
 
asistent režie:
Otto Stephan
 
 
fotograf:
Rudolf Reissner
 
 
výkonný producent:
Robert Leistenschneider
 
 
producent:
Helmut Schreiber
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.