Tornádo - Pomsta nebes (2006) [TV film]

Tornádo - Pomsta nebes (Tornado - Der Zorn des Himmels)
68.2 %
 
 

Tornado - Der Zorn des Himmels

    Žánr: katastrofický
    Země: Spolková republika Německo
    Délka: 180 min., (2 díly)
„Varování mladého meteorologa, že Berlín ohrožuje mohutné tornádo, nikdo nebere vážně.“
Varování mladého meteorologa, že Berlín ohrožuje mohutné tornádo, nebere ve dvoudílném německém televizním filmu nikdo vážně.
Zatímco Berlín zasáhla vlna horka, tři sta kilometrů jihozápadně zpustošilo krupobití velké pole a ve větvích stromů visí vysoko nad zemí mrtvý rolník. Pro místní policii je to záhada, se kterou si nedokáží poradit. Pro meteorologa Jana Bergera to však žádná záhada není. Až příliš často byl svědkem podobných jevů v USA, kde několik let studoval tornáda. Ale v Německu? Tornádo? Janův problém je, že jeho teorii o tornádu nechce nikdo věřit.

Tím spíše, že jeho otec dr. Jürgen Berger je nejen meteorologem ze staré školy, ale také vedoucím meteorologické služby pro oblast Berlín - Braniborsko. Otázkou je, nakolik je odmítnutí synovy teorie osobní věcí, protože se Jürgen s Janem nerozešli v dobrém. Od té chvíle, co Jan před čtyřmi lety odešel do USA studovat tornáda, nepromluvili spolu jediné slovo.

Vášeň pro tornáda ho však připravila o mnohé. Jeho nejlepší přítel Bruno totiž zaujal jeho místo nejen v práci, ale také po boku jeho bývalé lásky Evy Keilové. Na základě aktuální údajů o vývoji počasí sestaví Jan alarmující analýzu předpovídající mohutné tornádo, které projde přímo přes Berlín. Andreas Schütte, který má v Berlíně na starosti protipožární opatření, varuje, že město s takovou katastrofu vůbec nepočítá, a proto na ni není ani v nejmenším připraveno. A pak se, zatímco si celé město užívá v ulicích horkého letního večera, stane neuvěřitelné. Zahřmí a ulice Berlíne zasypou kroupy velikosti pěsti.

Dvoudílný německý katastrofický film vznikl v roce 2006, kdy ho pro televizní obrazovky natočil jako svůj druhý režijní počin režisér Andreas Linke. Hlavní roli meteorologa Jana Bergera si zahrál herec Matthias Koeberli. V dalších rolích se představí Mina Tander (Kalhoty v pozoru) jako Eva Keil, Sascha Göpel (Bernský zázrak) jako Dennis, Lisa Martinek (Hon na žháře, Soused, Muž pro moji ženu) jako Sophie Berger a další.

režie:
Andreas Linke
 
 
hraje:
Matthias Koeberlin (Jan Berger), Mina Tander (Eva Keilová), Sascha Göpel (Bruno Meindorf), Lisa Martinek (Sophie Bergerová), Rudolf Kowalski (Dr. Jürgen Berger), Martin Lindow (Andreas Schütte), Harald Schrott (Karl Zimmer), Jacob Matschenz (Michael), Kirsten Block (Doris Schütte), Markus Boysen (Dr. Seitz), Hansjürgen Hürrig (Dr. Wittenberg), Amber Bongard (Lisa Zimmerová), Cornelia Gröschel (Tine Schütteová), Michael Wenninger (Wagner)
 
 
scénář:
Don Bohlinger, Stephan Lacant
 
 
kamera:
Stefan Unterberger
 
 
hudba:
Eckart Gadow
 
 
výprava-architekt:
Lars Lange
 
 
dabing:
Ľubica Blaškovičová (Doris Schütteová (SK dabing))
 
 
asistent kamery:
Joachim Haller
 
 
fotograf:
Conny Klein
 
 
režie slovenského znění:
Tamara Čopová (režie (SK dabing))
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.