To byl můj život (1944)

To byl můj život (Das war mein Leben)

Das war mein Leben

    Žánr: drama
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 105 min.
"To byl můj život". Režisér Paul Martin přišel s pozoruhodným dílem, které učinilo bezejmenného lékaře ústřední postavou celého filmu a vzdalo tak hold oněm tisícům neznámých a oddaných služebníků lékařské vědy, kteří na venkově zasvětili celý svůj život práci pro blaho trpících.

Obsahem filmu je "pouhý" život venkovského lékaře od jeho příchodu z hlavního města kamsi do pomořanského kraje, kde zahajuje svou praxi, bojuje s předsudky sedláků a maloměšťáků, pomalu je získává a zůstává jim věren do konce svého života, i přes mnohé lákavé nabídky kolegů z hlavního města. Film se úmyslně vyhýbá snaze po konstrukci dějových zápletek.

Lékařův život a tři lásky, které vyplnily jeho život, byly zachyceny spíš reportážně než dramaticky a přece jen silně působí tento prostý příběh právě svou životní pravdivostí. Zásluhu o to měla nejen citlivá režie, ale také mistrně vypracovaný scénář, který příkladně využíval úderné dialogové i obrazové zkratky. Scéna, v níž se lékař dozví od hospodyně o smrti své ženy, byla svou střídmostí výrazu přímo vzorem filmového vyjadřování.

V hlavní roli , která procházela čtyřmi desetiletími, uplatnil své herecké pokroky osobitý Carl Raddatz. Ženy, které prošly jeho životem, představují milá Hansi Knotecková v úloze předčasně zemřelé manželky, elegantní Leny Marenbachová v roli baronky a lékařovy pozdější dlouholeté přítelkyně, a mladičká Thea Weissová jako poslední milostná epizoda. Herecky nejvýše stojí ovšem výkon charakterní herečky Margarette Haagenové v roli věrné hospodyně.

V novém světle se zde objevil též Paul Dahlke jako velkoměstský přednosta kliniky a Josef Sieber v životné úložce zprvu nedůvěřivého sedláka, ale pak oddaného lékařova ctitele. Raddatzův výkon přesvědčuje, že život venkovského lékaře stál za to, aby byl žit. Všichni spolutvůrci této filmové biografie pak diváky přesvědčili, že Martinův film stál za to, aby byl viděn.  Autor: Asmodej

režie:
Paul Martin
 
 
hraje:
Carl Raddatz (dr. Ophoven, venkovský lékař), Hansi Knoteck (Anna Weberová), Leny Marenbach (baronka Scharková), Franz Schafheitlin (baron Schark), Paul Dahlke (dr. Berner), Margarette Haagen (Röschen, hospodyně), Thea Weis (Bärbel), Josef Sieber (pan Gerards), Karl Hellmer (lékárník Ferwick), Franz Weber (starosta), Norbert Rohringer (Kurt, Ophovenův syn), Jakob Tiedtke (mlynář), Gerhard Dammann (Laurenz , hostinský), Klaus Pohl (průvodčí), Fritz Hoopts (starý ovčák), Armin Münch (místní blázen), Paul Rehkopf (Gerardův otec), Bernhard Goetzke (starý sedlák), Karl Dannemann (Meusers), Margarete Kupfer (paní Dresenová, porodní bába), Lisca Malbran (Ursula Bernerová, dcera), Paul Martin, Leo Sloma (prodavač párečků v roce 1924), Heinrich Schroth (tajný rada v Berlíně v roce 1899)
 
 
námět:
Gustav Kampendonk (román)
 
 
scénář:
Stefanie von Below
 
 
kamera:
Ekkehard Kyrath
 
 
hudba:
Michael Jary
 
 
výprava-architekt:
Gustav A. Knauer, Arthur Schwarz
 
 
střih:
Willy Zeyn
 
 
zvuk:
Ernst Otto Hoppe
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Kurt Moos, Otto Reinwald
 
 
asistent režie:
Willy Zeyn
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.