Tito a já (1992)

Tito a já (Tito i ja)
85 %
 
 

Tito i ja

Další název: Tito and Me

    Žánr: komedie
    Země: Jugoslávie
    Délka: 117 min.
Děj filmu se odehrává v roce 1954 v komunistické Jugoslávii, kde je právě na vrcholu kult osobnosti Josipa Broze Tita. Této ideologické indoktrinaci ve své dětské naivitě podléhá i Zoran, desetiletý školák z Bělehradu. To ale značně trápí jeho původně měšťanskou rodinu, pro niž je Tito ztělesněním režimu, který ji společensky zničil a ekonomicky zruinoval.

Zoran je tajně zamilován do své spolužačky a udělal by vše, aby s ní mohl jet na výlet pro vybrané školáky do Titova rodného kraje. Ve školním slohu napíše, že Tita miluje víc, než vlastní rodiče. To je pro ně sice velká rána, ale Zoranovi to zajistí vítězství ve školní soutěži a odměnou je pro něj účast na výletě. Až v průběhu vlastní cesty, která je pro obtloustlého chlapce fyzicky značně náročná, postupně začíná pochybovat o oficiální ideologii a fanatismu jejích hlasatelů. Nakonec dospívá k poznání, že rodiče má mnohem raději něž mytizovanou ale vzdálenou a odlidštěnou postavu Jugoslávského vůdce.

Film vznikl ve vypjatém roce 1992, kdy se rozhořel válečný konflikt v bývalé Jugoslávii. S nadsázkou a ironií karikuje kult osobnosti, který byl do nedávna nedotknutelný. K tomu, že v tehdejším Srbsku vůbec mohl vzniknout, přispěla snad skutečnost, že Tito byl etnickým původem Chorvat, což v atmosféře šíření protichorvatských nálad to umožnilo i kritiku komunistického režimu, který v té době v Srbsku stále ještě přetrvával.

Přestože část děje se má odehrávat v Záhřebu a v chorvatském Záhoří (u hranic se Slovinskem), z politických důvodů tam v té době již srbští tvůrci nemohli natáčet a většina filmu včetně exteriérů byla točena v Srbsku.  Autor: ladic.k

režie:
Goran Marković
 
 
hraje:
Dimitrije Vojnov (Zoran), Lazar Ristovski (Raja), Predrag Miki Manojlović (otec), Anica Dobra (matka), Olivera Marković (babička), Bogdan Diklić (strýček), Rade Marković (děda), Ljiljana Dragutinović (teta), Voja Brajović (Josip Broz Tito), Vesna Trivalić (učitelka), Dragan Nikolić, Branimir Brstina (Djurův otec), Olja Bećković (Djurova matka), Uroš Nikolić (Djura), Milena Vukosav (Jasna), Milivoje 'Mića' Tomić (správce zámku), Mirjana Lazić (operní diva), Ilija Bašić (agent), Goran Šmigić, Milutin Dapčević, Nebojša Dugalić
 
 
scénář:
Goran Marković
 
 
kamera:
Radoslav Vladić
 
 
hudba:
Zoran Simjanović
 
 
kostýmy:
Boris Čakširan
 
 
střih:
Snežana Ivanović
 
 
zvuk:
Siniša Jovanović-Singer, Branko Neškov
 
 
zvláštní efekty:
Srba Kabadajić (pyrotechnika)
 
 
masky:
Ratko Ristić
 
 
asistent režie:
Ivan Živković, Dušan Milić, Dragan Veselinović, Milan Konjević
 
 
výprava:
Veljko Despotović
 
 
producent:
Goran Marković, Zoran Maširević
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.