Titanica (1998)

Titanica
85 %
 
 
    Žánr: dokument
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 75 min.
1/ ÚČEL EXPEDICE
Filmový dokument Titanica režiséra Stephena Lowa zavádí diváka do míst, kam se má šanci dostat jen málo lidí – k vraku legendární lodi Titanic. V roce 1998 byla sestavena speciální expedice, jejímž úkolem bylo učinit několik sestupů k vraku lodi a odebrat zde vzorky žijících mikroorganismů a hornin. Je důležité zdůraznit, že tato výzkumná výprava neměla činnost archeologickou, tudíž žádné artefakty přímo z Titanicu při jejích sestupech vyzdvihovány nebyly. Expedici vedl ruský vědec Anatolij Sagalevič, vedoucí Oceánografického institutu. Jak je všeobecně známo – Titanic se při katastrofě rozlomil, záď a příď dopadly na mořské dno do vzdálenosti cca 600 metrů od sebe, mezi nimi se rozkládá obrovské pole trosek.

2/ TECHNICKÉ VYBAVENÍ
Sestup k samotnému vraku, ležícího v hloubce 3.900 m na mořském dně, je označováno tvůrci dokumentu jako „pokoření sil přírody“. Nelze se divit, vždyť tlak vody v tzv. Kaňonu Titanicu, jak je místo označováno, je za hranicí jakékoliv fyzikální bariéry, jíž může vydržet lidský organismus. K výzkumné činnosti na mořském dně slouží dvě speciální ponorky „MIR 1“ a „MIR 2“, jejichž základnou je 68 m dlouhá výzkumná loď „ACADEMIC KELDYŠ“. Posádku každé ponorky činí tři lidé, speciální podmořské plavidlo je zkonstruované pro výzkumnou činnost až v hloubce do 9 km.

3/ Z HISTORIE VZNIKU TITANICU
K potopení Titanicu došlo v noci ze 14. na 15. dubna roku 1912 asi 400 mil jižně od New Foundlandu v Severním Atlantiku. V dokumentu Titanica si divák mj. připomene celou cestu vzniku této lodi až po její osudovou panenskou plavbu. Ve své době byl největší motorovou parní lodí, jejichž první prototypy se začaly objevovat kolem roku 1900. V roce 1902 koupil mateřskou společnost pozdějšího Titanicu, White Star Line, americký podnikatel John P. Morgan, tudíž se od té doby stala tato rejdařská společnost americkou. Není bez zajímavosti, že J. P. Morgan měl přímo na palubě Titanicu kajutu, nejluxusnější na celé lodi. Jeho panenskou plavbu si majitel společnosti pochopitelně zamluvil, ale nakonec téměř v hodině dvanácté cestu zrušil. Tím si s největší pravděpodobností zachránil život.
Vraťme se však k lodi samotné. Dokumentární film je provázen spoustou originálních filmových záběrů a fotografií z počátku 20. století, na nichž jsou zachyceny různé výrobní procesy z loděnic v Belfastu, kde byl Titanic konstruován. Pracovalo zde 17 tisíc zaměstnanců. Vznikl obrovský gigant o délce 270 metrů, 28 metrů široký a 11 podlaží vysoký. Tato monumentální transatlantická loď byla poháněna 29 kotly se 159 topeništi, dno lodi bylo rozděleno na 15 vodotěsných oddílů. Lodní šrouby byly poháněny dvěma čtyřposchoďovými parními stroji. Tajemná legenda vážící se k dokončení lodi, hovoří o záhadných úderech z útrob Titanicu, což bylo považováno za zlé znamení, které se bohužel mělo naplnit…Nedostatek záchranných člunů, údajně také nerespektování varování před ledovci, snaha o co největší výkon a pokoření transatlantické cesty v co nejkratší době, ale dost možná také předem daný osud – to vše vyvrcholilo smrtí 1.500 osob v osudnou noc. Bruce Ismay, ředitel White Star Line, se zachránil. Později se u soudů musel zpovídat a bylo mu vyčítáno, že jeho místo mohlo posloužit některé ženě či dítěti…Lze soudit člověka, že si přirozeným instinktem chtěl zachránit život? Nad tím se možná mnohý divák zamyslí…

4/ V DOKUMENTU HOVOŘÍ
Jednou z osob, které v dokumentárním filmu sdělují své poznatky i osobní dojmy, je Eva Hartová, zachráněná cestující z Titanicu, jíž bylo v době katastrofy pouhých 7 let. Paní Hartová mj. uvádí, že Titanic byl považován za „loď nepotopitelnou od Boha“. Dále zde hovoří Paul Lauden – Brown z Historické společnosti Titanicu. Slovo patří taktéž členu expedice a kameramanovi Ralphu B. Whitovi, který spolu s dalším kolegou – fotografem Emory Kristofem – byli již členy původní Ballardovy expedice, jež v roce 1985 objevila vrak Titanicu.

5/ SHRNUTÍ
Tento dokument je určen pro každého, koho fascinuje i po uplynutí téměř celého století příběh mohutného parního plavidla a taktéž ztělesnění luxusu, jakým Titanic nepochybně byl. Zajímají – li Vás osudy některých pasažérů, kapitána Smithe, chcete – li se i Vy alespoň na chvíli dostat do osudné dubnové noci v roce 1912, je tento dokument přesně pro Vás. Alespoň vizuálně se tak můžete projít po palubě lodi, ležící v téměř 4 kilometrové mořské hloubce, nahlédnout do kapitánovy kajuty, kormidelny, prohlédnout si zbytky elektrických jeřábů a další nejrůznější předměty pohřbené spolu s Titanicem na mořském dně. Jde bezesporu o velmi zajímavý projekt.

Poznámka: Všechny údaje, uvedené v tomto popisku, jsou převzaty z komentáře provázející dokumentární film Titanica.  Autor: Petra.Barbie

režie:
Stephen Low
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.