Tichý muž (1952)

Tichý muž (The Quiet Man)
86 %
 
 

The Quiet Man

    Žánr: drama / romantický / komedie
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 129 min.
Humor, romance, krása i svébytnost irského venkova plní příběh amerického boxera, který se vrací na počátku 20. let minulého století ke svým kořenům. Do filmu, který bývá řazen mezi nejlepší technicolorové produkce všech dob, se prolíná i nostalgické vyznání režiséra Johna Forda k zemi jeho předků.
Kvietismus představuje náboženský etický postoj hlásající trpný vztah k životu. Nikoli „tichý", nýbrž „mírný" a v přeneseném slova smyslu „trpný". Přesný překlad originálního názvu filmu Johna Forda by tedy měl spíše než Tichý muž znít „Trpný muž". Romantické drama pojednává o Irsku a na Smaragdovém ostrově také bylo natočeno. To je skutečnost pro vizuální i dramatické působení filmu zcela podstatná.
Američan Sean Thornton, který celý život strávil za oceánem, se počátkem 20. let minulého století vrací do irské vesnice, kde se narodil. Není nijak bojácný ani plachý, naopak je ztělesněním pohledného, silného a temperamentního muže. Protože však jako bývalý boxerský šampion zažil v ringu tragickou událost, zapřísáhl se, že do něj již nikdy nevstoupí. Uchází se ale o místní krásku a jejím siláckým bratrem je vyzván k boxerskému měření sil. To Thornton odmítne, vysvětlení ale místním není schopen podat. Proto ztrácí autoritu a stejně tak mu hrozí ztráta úcty od milované ženy. Vše si musí vydobýt zpět...
Hlavní hrdina v podání Johna Waynea je opět - stejně tak jako například postava Ringo Kida ve westernu Přepadení (Stagecoach, 1939) - režisérovým alter egem. A to nejenom proto, že John Ford Wayneovu postavu pojmenoval podle jednoho ze svých příbuzných. Návrat protagonisty do Irska představuje ve Fordově vnímání silnou motivaci. Vše naznačuje, že fakt, že se režisér nenarodil v Irsku, pro něj bylo celoživotní niternou tragédií. Zřejmě v důsledku toho se ve fyzických, ale také v povahových projevech ústředního hrdiny projevuje Fordův idealizovaný sebenáhled.
Významnou součástí filmu Tichý muž však je také jeho obrazové pojetí. Snímek je řazen k nejlepším technicolorovým produkcím všech dob. Kontrasty intenzivní zelené s neméně výraznou červenou barvou, které doplňují vstupy modré a žluté, vytvářejí odvážnou chromatickou paletu. Ta nedokresluje pouze atmosféru, avšak završuje i funkci strhujícího vypravěče příběhu.

Věroslav Hába
LFŠ 2015

režie:
John Ford
 
 
hraje:
John Wayne (Sean Thornton), Maureen O'Hara (Mary Kate Danaher), Barry Fitzgerald (Michaleen Oge Flynn), Ward Bond (otec Peter Lonergan), Victor McLaglen (Will Danaher), Mildred Natwick (Sarah Tillane), Arthur Shields (reverend Dr. Cyril 'Snuffy' Playfair), Jack MacGowran (Ignatius Feeney), Eileen Crowe (Elizabeth Playfair), Charles B. Fitzsimons (Hugh Forbes), Sean McClory (Owen Glynn), James O'Hara (otec Paul), Francis Ford (Dan Tobin), Toni Wayne (Yesica), Michael Wayne (Michael), Patrick Wayne (Tris), Paddy O'Donnell (nádražní poslíček), Joseph O'Dea (Molouney), May Craig (rybářka s košem na nádraží), Eric Gorman (Costello)
 
 
námět:
Maurice Walsh (povídka "Green Rushes")
 
 
scénář:
Frank S. Nugent
 
 
kamera:
Winton C. Hoch
 
 
hudba:
Victor Young
 
 
kostýmy:
Adele Palmer
 
 
střih:
Jack Murray
 
 
zvuk:
T.A. Carman, Howard Wilson, Daniel J. Bloomberg (neuveden), W.O. Watson (neuveden)
 
 
produkce:
John Ford, Merian C. Cooper, G.B. Forbes, L.T. Rosso
 
 
zvláštní efekty:
Howard Lydecker, Theodore Lydecker
 
 
masky:
James R. Barker (neuveden), Bob Mark (neuveden), Web Overlander (neuveden)
 
 
fotograf:
Roman Freulich
 
 
výprava:
Frank Hotaling
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.