Thor (2011)

Thor
78.8 %
 
 
 
Film na Blu-ray
    Žánr: akční / dobrodružný / drama / fantasy / komiks
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 28.4.2011        
    Délka: 115 min.
„Bůh. Rebel. Legenda.“
POZOR SPOILER

V Novém Mexiku, v krajině Puente Antiguo, stojí osamělý vůz. Všude kolem je pusto a prázdno. Ve voze jsou tři lidé - mladá vědecká pracovnice Jane Fosterová se svým starším pomocníkem Erikem Selvigem a praktikantka Darcy. Jane se zabývá výzkumem atmosféry. Zde čeká na záři, která se má dostavit. Dostaví se - a větší, než kdokoli čekal. Strhne se i větrná bouře, ve které při divoké jízdě autem srazí blonďatého mladíka.

Dříve lidé věděli, že jejich svět není ve Vesmíru jediný. Z jednoho takového přišli ledoví obři a uvrhli Zemi do ledové zkázy. Ale přišel Odin se svými vojsky a zahnal obry i s jejím králem Laufem zpět. Také jim odebral zdroj jejich síly a ukryl jej v Asgardu, své mocné říši. Na Zemi se na něj zapomnělo.

Odin má dva syny, Thora a Lokiho. Je to právě Thor, který je korunován králem, ale v závěrečné fázi je korunovace přerušena. Někdo se pokusil odnést zdroj síly. Otci to vadí, ale nemíní nic dělat. Zato vznětlivý Thor se bez jeho vědomí vydá za svými čtyřmi přáteli a spolubojovníky. Přiměje je, aby šli s ním do Jótunhaimu a zaútočili na ledového krále Laufeho. Tam to dopadne sice dobře, ale nakonec musí Odin zasáhnout. Doma pak Thorovi nelidsky vynadá, zavrhne jej a odesílá navždy pryč.

Právě Thor Odenson je onen mladík, který je sražen autem Jane a jejich společníků. Je odvezen do nemocnice, kde dělá pěknou rotyku. Nakonec špitál opouští a opět se setkává s Jane. V bufetu se dozví o pádu dalšího tělesa a Thor ví, že je to jeho kladivo. Jane jej tam doveze a Thor se pustí do rvačky s agenty SHIAL, aby kladivo Miolmi získal. Jenže když se k němu dostane, zjistí, že nemá sílu je vytáhnout. Takže je nakonec přímo u něj agenty zatčen. Přijde jej „osvobodit“ až Eric, se kterým pak chlastají v baru. Thor jej pak dotáhne dokonale opilého.

Doma v Asgardu se to všechno mele. Loki sice Thorovi již něco naznačil, když jej na Zemi krátce navštívil, ale také tvrdil, že Odin zemřel. Jenže za Thorem přijdou jeho čtyři spolubojovníci a uvádějí vše na pravou míru. Thor musí rozhodně zpět. Ale on nemůže. Za těmi čtyřmi byl vyslán železný obr, který střílí plameny na všechny strany. Těch pět se mu postaví, ale nemají naději. Až tento robot přizabije Thora, nějaká síla mu přinese kladivo z kráteru, kde bylo. Tím se mu dostane i patřičné síly a brnění. A Thor jako Fénix povstává a začíná svůj boj. Robota eliminuje a spěchá domů. Na své planetě se nejprve setká se svým prolhaným bratrem a hned se chytnou. V dalších bojích zůstanou oba viset na Odinových holích, které jim podal k záchraně, když se propadal most do jiných světů. Loki se dobrovolně pouští a propadá se do neznáma. Thor však žít chce, a také naživu zůstává. Jen někde daleko je dívka, která po něm touží, ale most k ní i jinam je navždy zbořen.  Autor: Pitryx

režie:
Kenneth Branagh
 
 
hraje:
Chris Hemsworth (Thor), Tom Hiddleston (Loki), Natalie Portman (Jane Foster), Anthony Hopkins (Odin), Jaimie Alexander (Sif), Colm Feore (král Laufey), Stellan Skarsgård (Erik Selvig), Idris Elba (Heimdall), Joshua Dallas (Fandral), Asano Tadanobu (Hogun), Ray Stevenson (Volstagg), Kat Dennings (Darcy Lewis), Rene Russo (Frigga), Clark Gregg (Phil Coulson), Joshua Cox (Hailstrum), Troy Brenna (Kale), Adriana Barraza (Isabela Alvarez), Joseph Gatt (zmrzlý obr Grundroth), Matt Battaglia (Pete), Samuel L. Jackson (Nick Fury), Jeremy Renner (Clint Barton / Hawkeye), Stan Lee (řidič auta), Juliet Lopez (zdravotní sestřička), Maximiliano Hernández (agent Sitwell), Dakota Goyo (mladý Thor), Rob Mars, Justice Smith (0), Patrick O'Brien Demsey (agent Cale), Rick L. Dean (Asgardian)
 
 
námět:
Jack Kirby (stejnojmenný komiks (1962)), Stan Lee (stejnojmenný komiks (1962)), Larry Lieber (stejnojmenný komiks (1962))
 
 
scénář:
Mark Protosevich, Zack Stentz, Don Payne, Ashley Miller
 
 
kamera:
Haris Zambarloukos
 
 
hudba:
Patrick Doyle, Dave Jordan (supervize)
 
 
kostýmy:
Alexandra Byrne, José I. Fernandez, Andreas Vasshaug (asistent: Ironhead Studio)
 
 
střih:
Paul Rubell
 
 
zvuk:
Filip Mošner (dabing), Richard King (design), Peter Devlin
 
 
produkce:
Evelyna Vrbová (dabing)
 
 
titulky-česká verze:
Jakub Racek
 
 
výtvarník:
Jason Mahakian
 
 
dabing:
Jan Maxián (Thor), Lumír Olšovský (Loki), Jiří Plachý (Odin), Andrea Elsnerová (Jane Fosterová), Nikola Votočková (Darcy Lewisová), Jiří Hromada (dr. Erik Selvig), Zdeněk Mahdal (agent Coulson), Jiří Klem (král Laufey), Martin Zahálka (Heimdall), Ilona Svobodová (Frigga), René Slováčková (Sif), Petr Lněnička (Fandral), Matouš Ruml (Hogun), Petr Gelnar (Volstagg), Pavel Tesař (Clint Barton / Hawkeye), Pavel Rímský (Nick Fury), Jan Szymik (agent Cale), Antonín Navrátil (agent Delancey), Marek Holý (agent Garret), Pavel Šrom (agent Sitwell), Radana Herrmannová (Alvarezová), Jiří Köhler (malý Loki), Matyáš Valenta (malý Thor), Hana Czivišová-Hessová, Zbyšek Horák, Petra Jindrová, Ludvík Král, Jiří Valšuba, Jan J. Vágner, Stanislav Lehký, Otto Rošetzký, Otmar Brancuzský, LS Productions
 
 
zpěv:
Foo Fighters ("Walk")
 
 
zvláštní efekty:
David Rouxel (supervize), Daniel Sudick, Scott Stoddard, Eric Cook, Marc Banich, Allison Gainza, Lindsay MacGowan
 
 
II. kamera:
Chris Manley
 
 
II. režie:
Vic Armstrong
 
 
animace:
Eric Petey (supervize), Rex Fang
 
 
koproducent:
Craig Kyle, Victoria Alonso
 
 
koordinátor kaskadérů:
Andy Armstrong
 
 
vizuální efekty:
Wesley Sewell (supervize), Digital Domain (Zvláštní vizuální efekty a digitální animace), BUF, Fuel VFX, Evil Eye Pictures, Darren Poe, Ryan Trenhaile, Fabien Le Gal, Nathan Santell, Eric Fernandes, Kelsey Ayukawa, Vincent Cheng
 
 
masky:
Luisa Abel, Jan Alexander (účesy), Legacy Effects (Zvláštní maskérské efekty)
 
 
asistent kamery:
John Garrett
 
 
výprava:
Bo Welch
 
 
výkonný producent:
Stan Lee, Louis D'Esposito, Arne Schmidt, Patricia Whitcher, Alan Fine, David Maisel
 
 
producent:
Kevin Feige
 
 
digitální efekty:
Claudio Gonzalez
 
 
kaskadér:
Kylie Furneaux (double: Sif), Michael Papajohn, Thomas DuPont, Angelique Midthunder, Dorenda Moore, Jeremy Dunn, Jesse V. Johnson, Georgina Rawlings
 
 
překlad:
Jakub Racek
 
 
asistent produkce:
Eamon Brennan
 
 
režie českého znění:
Ladislav K.J. Novák (+ dialogy)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.