Návrat neviditelného muže (1940)

Návrat neviditelného muže (The Invisible Man Returns)
63.3 %
 
 

The Invisible Man Returns

    Žánr: drama / horor / mysteriózní
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 81 min.
„Muž neprávem obviněný z vraždy se chce stát neviditelným, aby mohl vypátrat skutečného vraha.“
POZOR SPOILER!!

V sídle Radcliffů se probírá mezi služebnictvem probíhající soud s jejich pánem Geoffreyem. Ten je obviněn z vraždy svého bratra. V cele jej navštíví bratr neviditelného z událostí předtím, doktor Frank Griffin a Geoffrey Radcliffe poté z vězení záhadně zmizí.

V Radcliffově dole mluví zaměstananci o Geoffreym a jeho zmizení a nedávno přijatý zaměstnanec Wiilie Spears je okřikuje. Případ má na starosti inspektor Samson. Ten vyhledá Franka v laboratoři a je zvědavý. Ihned se dobírá séra neviditelnosti. A nechává dům hlídat. Jenže Geoffrey je v Jenkinsově hájovně s Helenou Mansonovou, svou snoubenku, na kterou si myslí Richard Cobb. Geoff žádá Helenu o pomoc. Pokud Frank neobjeví protijed a on by začal šílet, má jej Helena pacifikovat.

Frank má neviditelná morčata a na nich koná pokusy. Tam kde se Geoff ukrývá je stařík se psem, který na něj neustále štěká. Stařík Ben ho pustí pryč a zpátky jej převede policajt Tewksbury, který se hrne dovnitř domu. A Geoffa tu uvidí. Takže jej ihned natře na policii a dostává příkaz zabránit mu, aby se svlékl. Jenže on už to udělal a zmizel. Hodlá pátrat po pravém vrahovi svého bratra? Helen strážník pustil a ta se vrací domů, kde ji hned otravuje Richard.

Geoff přichází za Frankem do laboratoře. Ale také sem přijde Willie Spears. Ten nenápadně vyhrožuje panem Cobbem, který prý ani laboratoř ani lékaře nepotřebuje. A Geoff začíná chápat. Doprovází Spearse a při jízdě automobilem jej začne děsit. A tak z něj vyrazí přiznání o smrti svého bratra. Pak přichází za Helenou, kde je i Richard a dochází k boji. Zasahuje až inspektor Sampson. Na neviditelného je uspořádán hon, ale on přesto unikne. Helena, on a Frank se sejdou na společné večeři. Je vidět, že Geoff je již látkou v těle posedlý. Frank jej uspí vínem a šoupne do knihovny. Jenže neviditelný jej pak napadne a mizí.

Nakonec se objevuje u Richarda v ložnici s pistolí v ruce. Vlastně je vidět jen ona. Oba muži pak projdou až na šachtu. Zde jej zavede ke Spearsovi a dojde k vyúčtování...  Autor: Pitryx

režie:
Joe May
 
 
hraje:
Cedric Hardwicke (Richard Cobb), Vincent Price (Geoffrey Radcliffe), Nan Grey (Helen Mansonová), John Sutton (doktor Frank Griffin), Cecil Kellaway (inspektor Scotland Yardu Sampson), Alan Napier (Willie Spears), Forrester Harvey (Ben Jenkins), Billy Bevan (Jim), Louise Brien (Griffinova sekretářka), Rex Evans (konstrábl Briggs), Mary Gordon (kuchařka Cookie), Frank Hagney (Bill), Colin Kenny (tajný policista), Bruce Lester (kaplan), Ivan F. Simpson (pan Cotton), Harry Stubbs (konstrábl Tewsbury), Matthew Boulton (policista), Ed Brady (policista), Cyril Thornton (policista), Chet Brandenburg (horník), Charles Brokaw (sekretářka), Ernie Adams, Jimmy Aubrey, Walter Bacon, Stanley Blystone, Jean Brooks, Crane Whitley, Eric Wilton
 
 
námět:
H.G. Wells (postavy), Joe May, Curt Siodmak
 
 
scénář:
Curt Siodmak, Lester Cole
 
 
kamera:
Milton R. Krasner
 
 
hudba:
Hans J. Salter, Frank Skinner
 
 
kostýmy:
Vera West
 
 
střih:
Frank Gross
 
 
zvuk:
Bernard B. Brown, William Hedgcock
 
 
zvláštní efekty:
John P. Fulton (speciální fotografické efekty), Bernard B. Brown (speciální efekty - zvuk), William Hedgcock (speciální efekty - zvuk)
 
 
výprava:
Jack Otterson
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.