The Beast from 20,000 Fathoms (1953)

The Beast from 20,000 Fathoms
60 %
 
 
    Žánr: katastrofický / sci-fi / horor
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 80 min.
POZOR SPOILER

Probíhá operace „Experiment“. Z tajné základny za polárním kruhem je vysláno letadlo, které vypustí atomovou bombu. Těsně po její explozi se na radaru objeví podivný objekt, který však po chvíli zmizí.

Další čtyři muži jedou ke kontrolním stanicím. U sesypu se dva rozhodnou pokračovat pěšky. Je to profesor George Ritchie a profesor Thomas Nesbitt. Tu jeden z nich, George, vidí předpotopní obludu. Jde jinam a zde ji vidí podruhé v celé kráse, jenže udělá chybu a končí s pochroumanou nohou ve sněhu a ledu. Jeho spolupracovník Tom jej nalezne a zabezpečí. Na odchodu i on vidí obludu, která způsobí další zával. Tom je nakonec zpět na základnu přinesen na nosítkách. Následně je převezen do města, kde končí na psychiatrické klinice na pozorování, protože jeho povídání o monstru nikdo nevěří. To zatím napadne loď a potopí ji. Je to i v novinách, ale řazeno na komiksové stránce. Tom se rozhodne vyhledat paleontologa, profesora Thurgooda Elsona a přimět jej k výpravě za monstrem, je ale odmítnut. Avšak Elsonova asistentka Lee Hunterová Toma vyhledá s tím, že se průzkum uskuteční. Zatím hledají sami ve spoustě obrázků. Když kapitán LeMay potvrdí, že netvora viděl také, je existence potvory potvrzena. Opět však jen pro některé lidi. Zvíře zatím napadne maják. A jak se ukazuje, není to jediný objekt, který napadlo. Ono totiž putuje a blíží se ke Spojeným státům. Elson se chce pokusit potvoru ulovit, a tak se všichni zainteresovaní ocitají na širém moři. Zde se profesor Elson nechá spustit v ponorce do hlubin moře, kde tvora najde. Jenže ten stroj napadne a Elson to má za sebou. A obluda se již vynořuje v přístavu a ničí vše, na co přijde. Postupuje městem, zblajzne policajta, který na ni tasil kolt, a postupuje do středu města. Ke slovu přichází armáda a zvíře poraní. Tak se také přijde na to, že zvíře při zranění vypouští nějakou toxickou látku a styk s jeho krví může být pro člověka fatální. Zatím se potvora dostane až do zábavního parku - zábava tedy může začít.  Autor: Pitryx

režie:
Eugène Lourié
 
 
hraje:
Paul Hubschmid (profesor Tom Nesbitt), Paula Raymond (Lee Hunterová), Cecil Kellaway (profesor Thurgood Elson), Kenneth Tobey (plukovník Jack Evans), Donald Woods (kapitán Phil Jackson), Lee Van Cleef (desátník Stone), Steve Brodie (seržant Loomis), Ross Elliott (George Ritchie), Jack Pennick (Jacob Bowman), Ray Hyke (seržant Willistead), Paula Hill (slečna Nelsonová), Michael Fox (doktor), Alvin Greenman (obsluha radaru), Frank Ferguson (Dr. Morton), King Donovan (Dr. Ingersoll), Fred Aldrich (telegrafista), James Best (Charlie), Robert Easton (Deckhand), Roy Engel (major Evans), Joe Gray (přístavní dělník), Leo Mostovoy (kapitán George LeMay), Kenner G. Kemp (policajt se zbraní), Lee Phelps (policajt), Franklyn Farnum (pan na baletu), Bess Flowers (paní na baletu)
 
 
námět:
Ray Bradbury (novela 'The Fog Horn' (1951))
 
 
scénář:
Eugène Lourié, Fred Freiberger, Daniel James, Lou Morheim, Robert Smith
 
 
kamera:
John L. Russell
 
 
hudba:
David Buttolph
 
 
výprava-architekt:
Eugène Lourié
 
 
střih:
Bernard W. Burton
 
 
zvuk:
George Groves, Max M. Hutchinson
 
 
zvláštní efekty:
Willis Cook, Ray Harryhausen, Eugène Lourié
 
 
koproducent:
Bernard W. Burton, Hal E. Chester
 
 
asistent režie:
Horace Hough
 
 
producent:
Jack Dietz
 
 
kaskadér:
Gil Perkins
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.