Teroristka (2019)

Teroristka
70.6 %
 
 
    Žánr: černá komedie / drama
    Země: Česká republika / Slovenská republika
    Premiéra v ČR: 4.4.2019        
    Délka: 95 min.
POZOR, SPOILER

Paní Marie je bývalá učitelka, žije poklidným životem v chatové osadě a zrovna jde navštívit do sběrných surovin pana Strmělku. Pročpak asi? Marie ví, že „seděl“ a chce po něm zbraň. Ona je totiž paní Marie slušná a potírá jakékoli násilí. Jenže nedaleko je hospoda a v ní kravál až do rána. Její majitel, pan Vlastimil Mach jakoukoli debatu o ztlumení odmítá. Naopak ještě vymyslí motobiatlon.

Takže se na motorkách drandí kolem řeky - a střílí se. Už ani zde Marie nenachází klid. Stejně jako její dvě kamarádky, Lenka Fazurová, mladá slovenská matka. Ta zde má pronajatou chatku, nemocnou dcerku a kozu. Ta druhá kamarádka je nemohoucí Eva Součková, která má psa a k opatrování právě paní Marii.

Lenka nastříká jezdcům do přileb lepidlo, jenže při tom byla natočena a Mach toho ihned využívá k vydírání. To ostatní neví, že on se schází s paní starostkou Helenou.

Hluk z hospody vyřeší paní učitelka tím, že jim prostě přesekne kabel. Tím se Eva konečně může vyspat. A ta se ptá, co by se dělo, kdyby Mach nebyl - a ukáže Marii zbraň.

Myslivci Evě zastřelí fenu Růžu a Marie začíná chápat, že to dál takto nepůjde. Nu, a tím se dostáváme na začátek příběhu, kdy je Marie u Strmělky. Ten jí zbraň poskytne, Marie začne pilně trénovat. Začne i cvičit a běhat, ale trefit plechovku ne a ne.

Evě hrozí odebrání dítěte, a jako náhodou je zde Mach a slibuje, že to vyřídí.

Strmělka Marii zbraň odebírá. Hned poté se seznámí s Evou a její dcerkou. Ta je Helenou přistižena u Macha a tím na něj praskne, že za odebráním dítěte stojí on. Nu a Marie s ukradenou zbraní se zde ocitá také. Je připravena střílet, a také to udělá. Vrací se sem i Helena a střílí se tu jak na manévrech. Mezitím Strmělka kontaktuje Mariinu dceru Kristinu, lékařku a poví jí, co matka chystá.

U Macha to vypadá jako na divokém západě. To už je zde i Mariina dcera a Strmělka. Jenže Machovi se povede manévr a zbraně se zmocní…  Autor: Pitryx

režie:
Radek Bajgar
 
 
hraje:
Iva Janžurová (učitelka Marie Vaculíková), Martin Hofmann (podnikatel Vlastimil Mach), Pavel Liška (kriminálník Trpělka, Mariin bývalý žák), Tatiana Dyková (starostka Helena, Machova milenka), Eva Holubová (učitelka Eva Součková, Mariina kamarádka), Jana Plodková (lékařka Kristina, Mariina dcera), Kristina Svarinská (sousedka Lenka Fazurová), Terezie Holá (Madla, Lenčina dcera), Jaromír Dulava (soused myslivec Antonín Šíma), Jaroslav Achab Haidler (chatař zvaný Autobus), Martin Sitta (myslivec Bobšovský zvaný Boban), Ctirad Götz (myslivec Vašek), Jan Holík (náčelník policie), Vasil Fridrich (radní), Anita Krausová (šéfová hospody), Petr Vršek (cyklista), Eva Leinweberová (magistra), Sára Affašová (sekretářka starostky), Leoš Juráček (zákazník ve sběrně), Tereza Dočkalová (hygienička), Michal Milbauer (saniťák), Ondřej Bauer (hlukař), Tereza Bílková (prodavačka ve sportovních potřebách), Petr Vízdal (motorkář David), Barbora Bajgarová (barmanka Monika), Zdeňka Goričev Medličková (cyklistka), Gabriela Koukalová (olympionička), Ondřej Bábor (motorkář Karlos), Eliška Pešatová (prodavačka ve sportovních potřebách)
 
 
scénář:
Radek Bajgar
 
 
kamera:
Lukáš Hyksa
 
 
hudba:
Jiří Hájek
 
 
výprava-architekt:
Jan Vlček
 
 
kostýmy:
Katarína Hollá (návrhy), Ivana Řezáčová, Zuzana Kolínová
 
 
střih:
Jan Mattlach
 
 
zvuk:
Radim Hladík, Štěpán Mamula (mix zvuku)
 
 
mluví:
Petr Gelnar (hlas mstitele Mexičana z televize/hlas moderátora z rádia), Zbyšek Pantůček (hlas Crawforda z televize)
 
 
masky:
Jana Červenková, Helena Vašíčková
 
 
asistent režie:
Barbora Bajgarová
 
 
výprava:
Václav Kunc (vedoucí výpravy)
 
 
výkonný producent:
Romana Špiková
 
 
producent:
Petr Erben
 
 
kaskadér:
Marie Švecová
 
 
skript:
Magdalena Blaháková
 
 
zástupce vedoucího produkce:
Zuzana Vrbová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.