Televise bude! (2014) [TV film]

Televise bude!
75 %
 
 
    Žánr: dokument - hraný
    Země: Česká republika
    Délka: 52 min.
Ohebný, mocný a naivní. Příběhy tří mužů se protnou při zahájení televizního vysílání v Československu. Herec František Filipovský (Martin Matejka) netuší, že jeho nezávazná improvizace na téma Lakomec vstoupí do dějin. Pro ministra informací Václava Kopeckého (Pavel Nečas) je to chvíle plná nervozity: přesvědčí soudruhy, že televizní vysílání je zlaté vejce komunistické propagandy? Televizní technik (Braňo Holiček) je „přenosem obrazu a zvuku na dálku“ fascinován. Má práci o jaké se mu ani nesnilo. Může si ale člověk plnit své sny v komunistickém Československu 50. let a nezaplést se přitom s režimem? Kdo z nich si televizi nejvíce podmaní? A koho si podmaní televize? V roce 1953 pár desítek přijímačů v Praze, o dekádu později miliony diváků v celé zemi. Rodí se televizní národ.

Neznámá historie prvních let televizního vysílání a elektro-niminimalistická operetka spojující kapely Midi Lidi a WWW ve stylově vytříbené hře se žánrem dokudrama režiséra Jana Bušty a scénáristy Radima Procházky.
kino Aero

režie:
Jan Bušta
 
 
hraje:
Martin Matejka (herec František Filipovský), Pavel Nečas (ministr informací Václav Kopecký), Braňo Holiček (televizní technik), Radim Špaček (televizní režisér), Pavlína Filipovská (sama sebe), Daniel Šváb (kameraman), Jakub Štěpán (kameraman), Jakub Albrecht (televizní technik č.2), Ondřej Anděra (zvukař), Mikuláš Čížek (zvukař), Petr Pochop (osvětlovač), Lukáš Bouzek (osvětlovač), Ondřej Hlas (střihač), Peter Chmela (asistent režie), Jiří Havelka (pán), Pavla Dostálová (slečna), Miloš Kameník (kádrová komise), Radomír Kokeš (kádrová komise), Lubomír Konečný (kádrová komise), Pavlína Míčová (kádrová komise), Vít Karas (předseda kádrové komise), Maria Ilieva, Jan Balcar (inspicient), Barbora Bálková (těhotná divačka v kině), Li Furan (tlumočník), Jan Horník (dojatý divák v kině), Jiří Kuba (dělník na štaflích), Petr Marek (zapálený televizní divák), Gabriela Míčová (pionýrská vedoucí), Wang Pengwu (Maj-I), Radim Procházka (hurónský divák v kině / stavba / ožralý soudruh / strýc z Moravy / tatínek v muzeu), Sergej Reiter (I. I. Podzniak), Marie Jana Štádlerová (Pavlínka Filipovská), Ivana Uhlířová (herečka v inscenaci), Michael Vodenka (nešikovný dělník)
 
 
scénář:
Radim Procházka, Jan Bušta, Magdaléna Bittnerová (spolupráce na scénáři)
 
 
kamera:
Braňo Pažitka
 
 
hudba:
Midi Lidi, WWW
 
 
střih:
Šimon Špidla
 
 
zvuk:
Jan Balcar
 
 
vedoucí produkce:
Jana Kabátová
 
 
mluví:
Petr Jablonský (herec František Filipovský)
 
 
II. režie:
Jan Cechl (Praha někdy kolem roku 2000), Jan Prušinovský (První televizní hraná scénka)
 
 
pomocná režie:
Irena Bočková
 
 
trikové snímky:
Vladimír Humpola (supervize)
 
 
výkonný producent:
Zdeněk Hala, Tereza Krejčí
 
 
asistent produkce:
Ondřej Hlas
 
 
skript:
Miroslava Nováková
 
 
ostřič:
Edita Kainrathová
 
 
kreativní producent:
Petr Kubica
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.