Jeden svět
ohodnotit

Světáci

Další název:
Men About Town
Žánr:
Rok:
1969
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
10.10.1969
„Tři venkovští fasádníci uprostřed ruchu velkoměsta…“

Obsah filmu Světáci




 
Trojice venkovských fasádníků pracuje na obnově pražské zástavby a chtěla by si užít něco z radostí velkoměsta. Zkušená a podnikavá obyvatelka jednoho z opravovaných domů jim opravdu připraví nečekaně silné zážitky. Ve své době snad nejpopulárnější komedie - V. Blažek už toho moc pro české režiséry nenapsal. Z. Podskalskému se už výrazně lepší film nepovedl.

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
dvd obal trailer
Oficiální stránka:
www.filmoveplatno.cz/8...
 
 
Distributor v ČR:
Ústřední půjčovna filmů
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Světáci >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.8.2019
Asi nejlepší počin režiséra Zdeňka   Podskalského a jedna z
nejlepších českých   komedií. Díky bohu stačila vzniknout těsně   před nástupem komunistické normalizace po   invazi vojsk VS. Hádám že o rok později by ji   už cenzura vůbec nepustila nebo zprznila k   nepoznání!! Skvělá herecká sestava   předvádí opravdový koncert od představitelů   hlavních rolí přes veterány Oldřicha Nového   a Jiřinu Šejbalovou až po epizodky (Vladimír   Menšík, Jaroslav Moučka). Největším   překvapením pro mne bylo sledovat jak se Jan   Libíček hravě vyrovnává svým starším,   slavnějším a neskonale zkušenějším   partnerům v hlavních rolích Jiřímu Sovákovi   a Vlastimilu Brodskému. Zdá se až   neuvěřitelné, že jeho kariéra před kamerou   trvala do jeho předčasné smrti sotva deset   let(když pomineme mini roličku ve filmu Baron   Prášil). Někdy bylo tomuto filmu vyčítáno,   že zesměšňuje způsob života na vesnici a   maloměstě ale to mi připadá naprosto   absurdní. Vím, že režisér Podskalský byl   milovník muzikálů ale myslím si, že zrovna   tenhle film by byl bez těch vložených   hudebních čísel ještě působivější.
Pitryx
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.7.2019
Velká škoda, že je tato komedie pokažena tím   „zpěvem“. Za to jde dvacítka dolů jen to   fikne. Ale jinak jde o film plný slovních gagů,   které mám moc rád. Nevím, zda v nějaké jiné   komedii, tedy české je jich také tolik. Pokud   vím, tak ne. Proto si tento filmík mohu   pouštět i dva krát do roka.
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.4.2019
Film, který zůstane navždy v mém srdci.   Český humor z pera Vratislava Blažka a   režiséra Zdeňka Podskalského. Pamatuji na   sedmdesátá a osmdesátá léta, kdy film nešel   v televizi a občas (jednou tak za tři roky) se   objevil v nějakém periferním kině našeho   města. Pokaždé jsem šel alespoň dvakrát,   ještě nebylo video. Stejně byl film   prostříhaný, pamatuji na scénu v módním   salónu Adama, kdy strkají před sebou oba   parťáci Jana Libíčka s tím, aby šel první,   protože je ve straně. Tak to ve filmu chybělo,   tolik se to zřejmě komunistů dotýkalo. A   takových dialogů vystříhaných bylo více.   Dnes už je to úsměvné, co všechno vadilo,   přitom šlo o lidový humor, který se ve všech   hospodách povídal. I když těch udavačů v   hospodách bylo dost, znám to z vlastní   zkušenosti, za nevinnou písničku jsem se ocitl   u výslechu na Veřejné bezpečnosti. Výběr   herců do hlavních rolí nemohl být lepší, z   těch vedlejších suverénní Oldřich Nový a   výřečná Jiřina Šejbalová. No a úplně   nejlepší epizodní role Vladimíra Menšíka   jako záletného muže s jeho hláškami o   chlupatém medvídkovi při špásování s   Bohdalkou v negližé anebo "Božka, že je   támhle muzeum?", když leze na lešení při   útěku ze chambre separée.
radegaster
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.1.2019
Šijeme u Adama....
Když Praha za noci zazáří neonem...Parta tří   fasádníků od Velhartic pracuje v Praze. Veliké   hlavní město se jim jeví jako plné lákadel,   zábavy a bujarého nočního života. První   velký kulturní zážitek si fasádníci   dopřejí v gril-baru Diplomat, kde způsobí   společenský rozruch a následný požár. Po   nemilém zážitku se rozhodnou vzdělat v oblasti   společenského chování a doufají, že   příště dokáží do společnosti lépe   zapadnout a stráví kouzelný večer ve   společnosti dam na úrovni. Odevzdají se do   rukou zkušeného vychovatele, emeritního   profesora tance a společenské výchovy, který s   nimi nebude mít lehkou práci, ale fasádníci   jsou odhodláni zapadnout do vyšší   společnosti. Režiséru Podskalskému se povedl,   na svou dobu-krátce po srpnu 1968, velice   zajímavý snímek který má svou kouzlo a humor   i dnes.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 27.6.2018
Někdo z filmu šílí, jaký je to majstrštyk.   Nijak zvlášť mi to nikdy vtipné nepřišlo.   Viděl jsem dvakrát a ani žádná scéna mě v   paměti neutkvěla. Nic slabšího snad   Podskalský nenatočil.
RwlBem
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 27.5.2016
Po právu
vyzdvihovaný film, co se herecké profesionality   týče. O tom žádná pochybnost. Jen mi   přišlo, že si pražská "honorace"   dělá až trochu moc velkou legraci z prostých   lidí, jejichž duševní obzory od přírody   nedosahují takových úchvatných výšek, aby   mohli být přijati do "nóbl"   společnosti, ačkoli to aspoň jednou velmi   touží zažít. Po opětovném shlédnutí po x   letech si říkám: dovolil by si režisér a   scénárista dělat stejně vehementně legraci z   toho, že jsou někteří lidé esteticky   nedostateční, lidově řečeno oškliví? Asi   těžko. Ale zesměšňovat duševní   nedostatečnost je nejspíš strašně vtipné.   Snadno, velmi snadno se z řepáka dělá legrace.   Tak snadno, až je z toho člověku mezi vzlyky   smíchu smutno a trapně.
Frolíček
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.3.2015
Humorná klasika, která opět potvrdila, že   čeština je nádherný jazyk, protože tolik   vtipných variací by se s neohebnou angličtinou   nikdy nedalo vymyslet. Od spousty zlidovělých   hlášek, ztřeštěných situací a jedné z   posledních filmových rolí Oldřicha Nového, za   mě jen: "Co seš Boženčinej?   Tygrrrrr...."
thejduk
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.5.2014
Skvělá komedie o partě fasádníků a třech   lehkých ženách, prostě nezapomenutelné.   Vynikající obsazení, jak mužské, tak i   ženské role - ale i vedlejší role (V,Menšík,   J.Šejbalová, O.Nový a další). I po   desítkách let se na ten film vždycky rád   podívám. Kdo ten film neviděl, tak jakoby   nebyl. Plno nezapomenutelných hlášek, prostě   film, který se teď netočí a nezspomenutelný   výkon všech herců, absolutní klasika.
Misantrop
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.9.2013
"Co udělá dokonalý džentlmen, když ho   někdo poleje polévkou?"
"Všimne si   toho, ale dělá, že se nic   nestalo."
Podobné, skoro na vlas stejné   ponaučení podává A. P. Čechov v povídce   "Dům s mansardou" -- tam ovšem není   řeč o polívce, nýbrž o omáčce. Ne že by   snad někdo přímo opisoval z klasika (což se   může), ale ten čechovovský humor páni   Světáci rozhodně nezapřou.
cesta64
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.10.2012
Super film
Všichni chlapi z tohodle filmu už jsou v   hereckém nebi. Ženských přece jen ještě   několik žije. Ty klobásky z Václaváku voní i   přes monitor.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih12720minih12720Modlitba za umírající (1987) 
A Prayer for the Dying n
minih171610minih171610Smrtící erupce (2018) 
Eruption: LA n
minih8159minih8159Havárie Exxonu Valdez (1992) [TV film] 
Dead Ahead: The Exxon Valdez Disaster n
minih49601minih49601Soumrak (1982) 
Suton / Twilight Time n
minih7225minih7225E.T. - Mimozemšťan (1982) 
E.T. The Extra-Terrestrial n
minih33615minih33615Síla lidskosti - Nicholas Winton (2002) 
n
minih43696minih43696Voják (2006) 
The Marine n
minih19539minih19539Srdce je osamělý lovec (1968) 
The Heart Is a Lonely Hunter n
minih6936minih6936Duch (1990) 
Ghost n
minih33394minih33394Krádež legendy (2003) 
Grand Theft Parsons n


Hodnocení:n12345678910
Světáci (1969)Světáci (1969)Světáci (1969)Světáci (1969)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177911

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10