Svět patří nám (1937)

Svět patří nám
76.5 %
 
 

Další název: The World Is Ours

    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 30.7.1937        
    Délka: 90 min.
„Prvorepubliková politická satira Osvobozeného divadla Rub a líc ve filmové podobě“
Proti všem podvodníkům, kariéristům a darebákům brojí ve svém čtvrtém a posledním filmu Voskovec s Werichem. Film je, až na nepatrné změny, adaptací jejich divadelní hry Rub a líc a natočil ji v roce 1937 Martin Frič. Voskovec a Werich tu hrají dva konkurenční kameloty, kteří ve svém soupeření pokračují i jako malíři propagačních nápisů, na které ovšem málem doplatili a tak se raději spojili. Jejich prostřednictvím můžete sledovat boj ctižádostivého podvodníka Dexlera proti dělníkům vedeným Dexlerovým bývalým spolupracovníkem Formanem, půvabnou rozhlasovou hlasatelkou Markétkou a poctivým ředitelem továrny Hartem. Hrdinové v podání Voskovce a Wericha jsou jakýmsi hybným mechanismem střetnutí dobra a zla.V roce 1936 se politické nebe zatahovalo stále temnějšími mraky. Hrozba nacismu byla neodvratná.

Tehdy Jiří Voskovec a Jan Werich uvedli na jevišti Osvobozeného divadla premiéru hry Rub a líc. Hudebním leitmotivem hry byl optimistický pochod Jaroslava Ježka Svět patří nám, který dal i název pozdějšímu filmu Martina Friče. Aktuální námět totiž přímo volal po zfilmování. Filmová specifika si vyžádala zhuštění děje, zasáhla však i cenzura Filmového poradního sboru. Ta si vyžádala změnit jména postav, připomínajících jména nacistických pohlavárů. Nařídila i změnu příliš průhledného úboru fašistů.

V kinech se Fričův film objevil pouhého půl roku po divadelní premiéře. V roce 1939 nechali nacisté spálit všechny negativy a kopie filmů V + W, jejich duch a písničky však i přesto posilovaly český národ v nejtragičtějším období jeho historie. V roce 1947 byl film znovu uveden do kin v okleštěné podobě. I když dochovaná kopie nepodává úplný obraz o původních záměrech tvůrců, na mistrovských výstupech V+W to nic nezměnilo a dodnes těší diváky pamětnických filmů.

režie:
Martin Frič
 
 
hraje:
Jiří Voskovec (kamelot), Jan Werich (kamelot), Vladimír Šmeral (Josef Forman alias Lionel), Adina Mandlová (Markétka, hlasatelka Noelova rozhlasu), Bohuš Záhorský (vůdce gangsterů Dexler), Jaroslav Průcha (technický ředitel Antonín Hart), Miroslav Svoboda (Berger, člen Lionovy bandy), Ladislav H. Struna (Holister, člen Lionovy bandy), Zdeněk Štěpánek (guvernér státu), Karel Dostal (tajemník firmy Noel), František Černý (dělník Bidon), František Filipovský (dělník Pinker), Emanuel Kovařík (zaměstnanec u Noelů), Jiří Hron (zaměstnanec u Noelů), Jarmila Švabíková (dělnice u Noelů), Mirko Eliáš (dělník u Noelů), Gustav Hilmar (člen stávkového výboru), Alfred Baštýř (člen ústředního výboru pracujících), Vladimír Smíchovský (člen ústředního výboru pracujících), Jaroslav Sadílek (nezaměstnaný), Jan W. Speerger (člen Noelovy bandy), Růžena Pokorná (návštěvnice panoptika), Gina Hašler (filmař v závěrečné scéně), Martin Frič (filmař v závěrečné scéně), Jarka Pižla (divák v panoptiku), Jindřich Fiala (návštěvník panoptika), Vlastimil Brodský (role neurčena), Josef Oliak (člen ústředního výboru pracujících), Nita Romanečová (postřelená dělnice), Michel Elaguine (člen Noelovy bandy), Jaroslav Tryzna (člen Noelovy bandy), Anna Vávrová (stařenka v noclehárně "U přístavu"), František Beranský (návštěvník panoptika), Karolína Vávrová (stařenka v noclehárně „U přístavu“)
 
 
námět:
Martin Frič (pod pseudonymem Formen), Jiří Voskovec (pod pseudonymem Formen), Jan Werich (pod pseudonymem Formen), Karel Steklý (pod pseudonymem Formen)
 
 
scénář:
Martin Frič (pod pseudonymem Formen), Jiří Voskovec (pod pseudonymem Formen)
 
 
kamera:
Otto Heller
 
 
hudba:
Jaroslav Ježek
 
 
výprava-architekt:
Štěpán Kopecký
 
 
střih:
Jan Kohout
 
 
zvuk:
František Šindelář
 
 
výtvarník:
Arnold Reimann
 
 
mluví:
Karel Lamač (hlas z rádia)
 
 
zpěv:
Jiří Voskovec, Jan Werich
 
 
text písně:
Jiří Voskovec, Jan Werich
 
 
asistent režie:
Gina Hašler, Eduard Šimáček, Walter Schorsch
 
 
vedoucí výroby:
Josef Stein
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.