Svět kde se žebrá (1938)

Svět kde se žebrá
80.8 %
 
 

Další název: The World Where One Goes Begging

    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 17.6.1938        
    Délka: 82 min.
„Hugo Haas v roli zámožného, ale lakomého žebráka.“
POZORm SPOILER

Žebrák Josef Dostál je opět na svém místě a žebrá jako vždy. A jako každý den mu přispěje i mladík Václav, který tam pravidelně chodí. Ten se zastaví v bufetu, kde je i hezká prodavačka Zorka. Tato jest svěřenkyní žebrákovou, což ovšem Václav netuší. On sám je totiž v exekuci a zrovna mu fendují byt a zařízení, když se tu Dostál objevuje na jeho pozvání
.
Pak se pro změnu objevu Václav u Josefa. Zde odhaluje fakt, že jednoruký žebrák je zazobanec první třídy. Tento boháč chce Vaška pro sebe neb on jest advokátem. A Josef míní koupit tento dům.

Nuže Josef stane se domácím a má tedy i svého advokáta. Začíná toužit po tom, aby se Zorka stala Vaškovou manželkou. Vůbec netuší, že ti dva to spolu již táhnou delší dobu. Mají však starosti, víceméně existenčního charakteru. Zorce slíbí pomoc v tomto případě obyvatel jednoho z bytů, prokurista Řeřicha, který tvrdí, že je s ředitelem jedna ruka.

Zatím Dostál diktuje poslední vůli ve prospěch Zorky. Ovšem uvádí tam klauzuli, že dědictví obdrží jen v tom případě, že bude svobodná. Domnívá se totiž, že Zorka chodí právě s tím mužem, který jí slíbil tu pomoc. Touto závětí se situace zašmodrchala, a to ještě domovnice více zamotá. Viděla totiž Zorku chodit k Řeřichovi. Josef se rozčílí, vtrhne k němu a použije fyzického násilí. Zorku pak prostě vyhodí z domu.

Když se to dozví Václav, ihned začne dělat pořádek…  Autor: Pitryx

režie:
Miroslav Cikán
 
 
hraje:
Hugo Haas (žebrák milionář Josef Dostál), Marie Glázrová (Zorka Náhlíková), Ladislav Boháč (advokát JUDr. Václav Neprosil), Vlasta Hrubá (Máňa), František Kreuzmann (Alois Řeřicha), Milada Smolíková (vdova Slabá), Jan W. Speerger (Zedník), František Roland (rada Bureš), Ella Nollová (domovnice), Ladislav H. Struna (Albínin muž), Jarmila Beránková (prodavačka v automatu), Vladimír Hlavatý (exekutor), Vilém Pruner (exekutor), Josef Gruss (kamelot), Jan Pivec (strážník), Stanislav Neumann (konkurenční žebrák), František Černý (blahobytný pán v bufetu), Milena Velíšková (prodavačka v automatu), Hermína Vojtová (žebračka Šavrdová), Eliška Kuchařová (malá žebračka), Bolek Prchal (advokát), Marie Bibi Haasová (dívka v bílém kloboučku), Jiřina Sedláčková (blondýnka dávající almužnu), Jindřich Fiala (role neurčena), Běla Tringlerová (role neurčena), Sylvie Havránková (Albína), Jiří Schreinzer (zákazník v bufetu), Josef Sládek (vrchní v kavárně), Eduard Blažek (role neurčena)
 
 
námět:
Edmond Konrád (divadelní hra Kde se žebrá)
 
 
scénář:
Miroslav Cikán, František Čáp, Hugo Haas, Jan Gerstel
 
 
kamera:
Jan Stallich
 
 
hudba:
Miloš Smatek, Felix Mendelssohn-Bartholdy (Svatební pochod)
 
 
výprava-architekt:
Štěpán Kopecký
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
Josef Zora
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Eduard Šimáček
 
 
asistent kamery:
Jaromír Holpuch
 
 
vedoucí výroby:
Jan Sinnreich
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.