Sunset Boulevard (1950)

Sunset Boulevard
85.6 %
 
 
 
 

Další název: A Hollywood Story

    Žánr: drama / film noir
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 24.1.2013        
    Délka: 110 min.
„Největší hollywoodský příběh všech dob.“
Joe Gillis, neúspěšný hollywoodský scénárista, se potká s bývalou hvězdou němého filmu Normou Desmond, která je přesvědčena, že po ní diváci ještě touží a pověří ho k napsání scénáře k filmu v němž by měla hrát hlavní roli.Ve svém přesvědčení je utvrzována i telefonáty z filmové společnosti, které má ale ve skutečnosti zájem o její staré auto, a dopisy od fanoušků, jež píše její komorník Max von Mayerling, její objevitel, režisér jejího prvního filmu a manžel.

Gillis se nastěhuje do Normininy vily a stane se i jejím milencem. Po čase má takového života dost a od Normy odchází. Přechodně bydlí u svého kamaráda, kde se zamiluje do jeho snoubenky a tajně se s ní schází. Norma se to dozví a demonstrativně si podřeže žíly, při návštěvě jí Gillis oznamuje, že je mezi nimi definitivní konec. Norma Gillise zastřelí a shodí ho do bazénu. Po této události se do domu sjedou novináři a filmové štáby, aby o tomto skandálu informovali. Norma si však myslí, že začíná natáčení jejího nového filmu, a majestátně schází ze schodů.  Autor: Hugin

režie:
Billy Wilder (.)
 
 
hraje:
William Holden (Joe Gillis), Gloria Swanson (Norma Desmondová), Erich von Stroheim (Max von Mayerling), Nancy Olson (Betty Schaeferová), Fred Clark (Sheldrake), Lloyd Gough (Morino), Jack Webb (Artie Green), Franklyn Farnum (pohřební zřízenec), Larry J. Blake (vymahač dluhů), Cecil B. DeMille (sebe), Hedda Hopper (sebe), Buster Keaton (portrét), Anna Q. Nilsson (sebe), H.B. Warner (sebe), Ray Evans (sebe), Jay Livingston (sebe), Sidney Skolsky (sebe), Fred Aldrich (policista), Ken Christy (kapitán), Ruth Clifford (sekretářka), Julia Faye (Hisham), Gertrude Messinger (kadeřnice), Gertrude Astor (přísedící), Eva Novak (přísedící)
 
 
scénář:
Charles Brackett, Billy Wilder, D.M. Marshman
 
 
kamera:
John F. Seitz
 
 
hudba:
Franz Waxman
 
 
kostýmy:
Edith Head
 
 
střih:
Arthur P. Schmidt
 
 
zvuk:
John Cope, Harry Lindgren
 
 
vedoucí produkce:
Hugh Brown
 
 
produkce:
Charles Brackett
 
 
titulky-česká verze:
Zuzana Zrůstová (české titulky)
 
 
vizuální efekty:
Farciot Edouart
 
 
masky:
Wally Westmore
 
 
trikové snímky:
Gordon Jennings (zvláštní kameramanské efekty)
 
 
výprava:
Hans Dreier, John Meehan
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.