Štvaní lidé (1933)

Štvaní lidé

Další název: Zatykač Z-48

    Žánr: dobrodružný
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 17.2.1933        
    Délka: 62 min.
"Štvaní lidé". Několik let před vznikem filmu "Štvaní lidé" vyšel v nakladatelství "Novina" napínavý románek francouzského spisovatele H. Macharda, který v překladu dostal název "Vlkodlak". Vzbudil tenkrát velkou pozornost ve filmařských kruzích, neboť byl zrovna předurčen k napsání skvělého scénáře pro působivý film. I stalo se. Tento románek byl zfilmovaný pro zvukový film a to českými filmaři, kteří mu jen změnili název na "Štvaní lidé".

Takže: tento film, byl točen ve francouzském přístavu Marseille, měl rušné scény, dobrý dějový spád, byl udělaný bystře ba čiperně a Josef Rovenský v něm vytvořil svou do té doby nejvystižnější úlohu, při které zcela unikl šabloně, do níž v předchozích filmech začal povážlivě upadat. Z románu bylo ovšem pro filmové zpracování vzato pouze jádro. V malé vesnici žije podivný muž, který si říká Oliver. Tento podivín byl odsouzen pro vraždu k doživotnímu žaláři, ale prchl, a pod tímto jménem začal nový život. Oženil se a v manželství měl synka. Po úmrtí ženy, to se stalo asi po deseti letech po svém útěku, uzavřel nový sňatek se starostovou dcerou, která nahradila svojí dobrotou skutečnou matku.

V místních novinách vyšla jeho fotografie, a tu místní kriminální úředníci i přes jeho plnovous, poznají v něm stíhaného pachatele, a zjistí, že mu chybějí pouze dva dny do promlčení trestu, po němž by mu patřila svoboda. Okamžitě zahájí kroky k jeho dopadení, ale on v rakvi, do níž se skryl se svým synkem, je vyvezen hlídajícími detektivy a četníky a podaří se mu prchnout. Okamžitě je celý kriminální aparát v činnosti, rozhlas, telefon a telegraf roznášejí do všech koutů světa zatykač na uprchlého trestance, který prchá se svým synkem a prožívá úzkostná muka po dva dny zběsilého úprku. Skrývá se u kolotočů a houpaček pod voskovými figurínami panoptika, kde se setká se sestrou své bývalé milenky, která byla zavražděna, a pro kteroužto vraždu byl odsouzený. Ta "žena s půlí těla", zasáhne rozhodujícím způsobem do jeho dalších osudů až do konečného rozřešení.

O tomto filmu se dá směle říci, že je to jeden z nejlepších Rovenského filmů, v němž druhou hlavní úlohu sehrál malý Fehér. Víchova kamera byla velmi dobrá a režisér Jan Sviták po boku režiséra Friedricha Fehéra se mohl těšit ze svojí úspěšné režisérské prvotiny.  Autor: Asmodej

režie:
Friedrich Fehér, Jan Sviták
 
 
hraje:
Josef Rovenský (Vincent Olivier / Léon Bernier), Jan Fehér-Weiss (Boubou), O. Mašínská (Louisa), Magda Sonja-Veselá (Olivierova milenka), Jan Sviták (Amandée), Theodor Pištěk (majitel panoptika), Karel Němec (vetešník), Jan W. Speerger (policejní komisař), Ferdinand Hart ("žena s plnovousem"), Saša Razov (detektiv), Otto Zahrádka (policejní komisař), Josef Novák (starosta z Longville, Louisin otec), Anna Švarcová (pokladní v panoptiku), František Černý (svatební host), Karel Schleichert (svatební host), Josef Kytka (svatební host), Marie Räusslerová (svatební host), Věra Skalská (svatební host), Milada Gampeová (svatební host), Viktor Nejedlý (svatební host), Jindřich Fiala (svatební host), Filip Balek-Brodský (svatební host), Václav Menger (dozorce vězňů)
 
 
námět:
Alfred Machard (román Černý muž)
 
 
scénář:
Friedrich Fehér, Heinrich Fraenkel, Jan Sviták
 
 
kamera:
Ewald Daub, Václav Vích, Jan Stallich
 
 
hudba:
Walter Ulfig, Friedrich Fehér
 
 
výprava-architekt:
Erwin Scharf
 
 
střih:
Marie Bourová, Josef Zora
 
 
zpěv:
Magda Sonja-Veselá
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.