Strašidelné léto (1988)

Strašidelné léto (Haunted Summer)
57.5 %
 
 

Haunted Summer

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 106 min.
„Dva slavní básníci a noc plná démonů.“
Film vznikl podle stejnojmenné předlohy (vyd. 1972) Anne Edwardsové zachycující formou gotického románu historickou událost z roku 1816, kdy Byron a Shelley trávili léto ve vile na břehu Ženevského jezera. Na rozdíl od románu filmová verze opouští životopisné a kulturněhistorického souvislosti vyprávění, a to ve prospěch poetické metody asociace a evokace romantické senzitivity. Osnovu tvoří spletité vztahy mezi postavami, jež se vyjevují ve víru vášnivých diskusí a nevázaných her. Hlavním předmětem intimní studie se stává trojúhelník Byron, Shelley a jeho nastávající Mary, opředený motivy osobních fascinací, erotické přitažlivosti, literárních ambicí a revolučních postojů. Vyprávění je založeno na konfrontaci protikladných sil života a smrti, dobra a zla, světla a stínu a nastoluje velká romantická témata lásky, snění, poznání a společenských změn, přičemž každý z básníků reprezentuje odlišnou stranu romantického pocitu: Byron jeho rozervanost a individualismus, Shelley jeho nevinnost a idealismus.
Základní charakteristika je rozvinuta v působivé symbolické schéma zahrnující typicky romantickou alegorizaci a poetizaci přírody. Shelleyovskou linii tvoří světlo, den, rozptýlený sluneční svit, harmonický celek přírody, volný exteriér, modrá a bílá barva. Její výtvarnou inspiraci a konkretizaci představují malebné romantické krajinomalby J. M. W. Turnera, užité v sérii prolínaček jako podklad vstupní titulkové sekvence. Byronovskou linii naopak vyznačují tma, noc, stíny z mihotavého světla svící, uzavřený, zešeřelý interiér, bouřlivé přírodní živly. Jejím výrazem se stává fantaskní obraz J. H. Füssliho The Nightmare, který Byron vlastní ve své sbírce. Noční můra funguje také jako zdroj přízraků, které pronásledují Mary a jež ji inspirovaly k sepsání hororu Frankenstein. Z těchto symbolických řad vychází úchvatná výtvarná koncepce díla: na jedné straně impresionistická kresba přírodních exteriérů s převládajícími teplými barvami, na straně druhé expresionisticky stylizované noční interiérové seance.

Jiří Voráč
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2016

režie:
Ivan Passer
 
 
hraje:
Philip Anglim (Lord Byron), Eric Stoltz (Percy Shelley), Alice Krige (Mary Godwin), Alex Winter (doktor John William Polidori), Laura Dern (Claire Clairmont), Peter Berling (Maurice), Donald Hodson (Rushton), Giusto Lo Pipero (Berger), Antoinette McLain (Elise), Terry Richards
 
 
námět:
Anne Edwards (román)
 
 
scénář:
Lewis John Carlino
 
 
kamera:
Giuseppe Rotunno
 
 
hudba:
Christopher Young
 
 
kostýmy:
Gabriella Pescucci
 
 
střih:
Cesare D'Amico, Rick Fields
 
 
zvuk:
Martin Maryska
 
 
výprava:
Stephen Grimes
 
 
výkonný producent:
Menahem Golan, Yoram Globus
 
 
producent:
Martin Poll
 
 
asistent střihu:
Liberata Zocchi
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.