Stíhači na start (1976)

Stíhači na start (Aces High)
82.4 %
 
 

Aces High

Další název: Schlacht in den Wolken

    Žánr: válečný / drama
    Země: Velká Británie
    Premiéra v ČR: 1.5.1978        
    Délka: 110 min.
„S každým sestřeleným pilotem jeho jednotky zemře něco i v něm.“
Dramatický příběh z první světové války, v níž se také odehrávaly první letecké bitvy mezi Anglií a Německem. Na osudu malé anglické jednotky, umístěné ve Francii blízko západní fronty, líčí film sugestivně nesmyslnost a zrůdnost vojenského konfliktu i zkostnatělost a absurditu myšlení britských vojenských velitelů, jimž padlo – mnohdy zbytečně – za oběť tolik lidí.

Mladičký Stephen Croft slepě obdivoval snoubence své sestry Johna Greshama už během studií, kdy se připravoval ke vstupu do Královského leteckého sboru. Nyní probíhá třetí rok války, vzdušná střetnutí pohlcují v ohromném počtu nejlepší syny Anglie – na počátku roku 1917 je průměrná „životnost“ britského pilota dva týdny! A Stephen přichází jako „rezervista“, neboli posila, na vlastní žádost právě ke Greshamově jednotce.

Námět podle hry Journey’s End (Konec cesty) Roberta C. Sheriffa (ta již byla předtím zfilmována dvakrát: poprvé jako němý film již v r. 1918 a pak znovu v r. 1930) a románu Saggitarius Rising od Cecila Lewise.

Malcolm McDowell (major Gresham) nar. 1943 v Leedsu, jeden z nejzaměstnávanějších a nejzajímavějších britských herců. Nám je znám především z filmové trilogie režiséra L. Andersona Kdyby… Šťastný to muž! a Nemocnice Britannia, z Forbesova Běsnícího měsíce či z Kubrickova Mechanického pomeranče (za ten získal v r. 1971 Zlatý glóbus).

Zdroj: ČT

režie:
Jack Gold
 
 
hraje:
Malcolm McDowell (Gresham), Christopher Plummer (Sinclair), Simon Ward (Crawford), Peter Firth (Croft), John Gielgud, Trevor Howard (Silkin), Richard Johnson (Lyle), Ray Milland (Whale), David Wood (Thompson), David Daker (Bennett), Elliot Cooper (Wade), Eli Wallach (Cacopoulos), Jacques Maury (Ponnelle)
 
 
scénář:
Howard Barker
 
 
kamera:
Gerry Fisher, Peter Allwork
 
 
hudba:
Carlo Rustichelli, Richard Hartley
 
 
producent:
Benjamin Fisz
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.