Stalo se zítra (1944)

Stalo se zítra (It Happened Tomorrow)
80 %
 
 

It Happened Tomorrow

    Žánr: komedie / fantasy
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 85 min.
Komediální satira z roku 1944 „Stalo se zítra“ je příběhem ambiciózního novinového reportéra. Jeho touha být úspěšný se stále stupňuje a on má velký sen – vědět veškeré dění, co se stane, s předstihem a být ten první, kdo bude o všem informovat. Skutečně se mu dostane zvláštního daru. Larry, jak se náš reportér jmenuje, začne mít opravdu schopnost vidění do budoucnosti. Společně se svou krásnou přítelkyní Sylvií si mohou opravdu užívat život. Předpovědět vítězství v koňských závodech není problém, výhra je zaručena a bezstarostnému žití, jak se zdá, nestojí nic v cestě. Ale má tato nadpřirozená schopnost skutečně jen samá pozitiva? Co když toto umění vidět do budoucnosti může ukázat i moment, který rozhodně nikdo z nás znát předem nechce…vlastní smrt?

V kinech ve Spojených státech měl tento snímek premiéru dne 28. května 1944. Není bez zajímavosti, že byl též upraven jako rozhlasová hra, která byla odvysílána dne 3. července 1944 na stanici „Lux Radio Theater“. Postavu Larryho hrál v rozhlasové úpravě Don Ameche (1908 – 1993), v roli Sylvie slyšeli posluchači herečku Anne Baxter (1923 – 1985).

Snímek „It Happened Tomorrow“ (jak zní originální název) byl roku 1945 nominován na dva Oscary – za nejlepší hudbu v dramatu či komedii to byl skladatel Robert Stolz (1880 – 1975), dále pak v kategorii nejlepší zvuk, kdy byl nominován Jack Whitney, jenž celkově získal za svůj život dva Oscary a šest nominací.  Autor: Hortensie

režie:
René Clair
 
 
hraje:
Dick Powell (Larry Stevens), Linda Darnell (Sylvia Smithová / Stevensová), Jack Oakie (strýček Oscar Smith), Edgar Kennedy (inspektor Mulrooney), John Philliber (Pop Benson), George Cleveland (Mr. Gordon), Paul Guilfoyle (Shep), George Chandler (Bob), Eddie Acuff (Jim), Edward Brophy (Jake Shomberg), Sig Ruman (Mr. Beckstein), Luis Alberni (majitel restaurace), Davison Clark (policista v St. George Hotel), Fred Aldrich (muž v Oscarově show), Stanley Andrews (policista), Eddie Borden (divák na dostizích), Jimmy Conlin (muž v penziónu), Robert Dudley (smírčí soudce), Bess Flowers (dáma na slavnosti), Jimmie Dundee (muž se skleničkou), Ethel Griffies (Mrs. O'Connorová), Patsy Nash (vnučka), Emma Dunn (Mrs. Keaverová), Mary Field (Lizzie)
 
 
námět:
Hugh Wedlock, Howard Snyder, Lewis R. Foster, Lord Dunsany (hra)
 
 
scénář:
Dudley Nichols, René Clair
 
 
kamera:
Eugen Schüfftan, Archie Stout
 
 
hudba:
Robert Stolz
 
 
střih:
Fred Pressburger
 
 
producent:
Arnold Pressburger
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.