Sráči (2011) [TV film]

Sráči
50 %
 
 

Další název: Krysy

    Žánr: krimi
    Země: Česká republika
    Délka: 75 min.
„Dvojice zločinných packalů a pochybných policistů stojí proti sobě a jen jeden z nich by dokázal překročit svůj stín, kdyby...“
Dvě auta, v každém dva muži. Jeden zkušený, druhý nováček. Ti první, Zidan s Lukim, se chystají vykrást poštu, ti druzí, Martin s Danem, si jdou pro výpalné do baru. "Vejvar" putuje v prvním případě do automatů, chlastu a děvek, ve druhém do urputného pokusu vybudovat si na tom světě, řízeném grázly, kteří mají esa a krále, svou malou oázu klidu a pohodlí. Dan kupuje ženě drahé dárky, Martin si vybudoval s manželkou a dvěma dcerami blahobytný středostavovský dům. Je to ale idyla dosti absurdní, protože za hranicemi dokonale upraveného trávníku se otevírá pohled na dýmající průmyslový Třinec, který režisér záměrně snímá jako pekelnou džungli, v níž jemnější citová a morální hnutí znamenají smrtelné riziko. Jedinou alternativou k továrnám jsou paneláky a nejvyšším kulturním výdobytkem písně Michala Davida, jehož oslava 50. narozenin volně prolíná celým filmem.
Robert Sedláček natočil Sráče pro ostravskou televizi a vůbec poprvé podle cizího scénáře. Zdeněk Zapletal (mj. autor románu Půlnoční běžci) svou podvojnou partii vybudoval jako složitou čtverylku, v níž se postavy přeskupují do přesně určených figur a vytvářejí tak dokonale plynulou choreografii nemorálnosti. Přestože jde o zápletku zjevně pečlivě vystavěnou, v níž se nakonec všichni setkají v tragické pointě, nepůsobí scénář jako samoúčelný konstrukt, naopak všechny akce přesně vyplývají z charakterů postav a logiky vyprávění.
Teoreticky jde o kriminální drama, žánrové floskule ale režiséra příliš nezajímají. Spíše raději (jako ostatně vždycky) pozoruje své hrdiny v prázdnotě jejich životů i v mlčenlivé nehybnosti. Chmurný pohled na společnost u něj ani příliš nepřekvapuje, zajímavější je, že celý snímek se hraje o duši mladého policisty Dana, který přece jen projevuje jakési zbytky smyslu pro povinnost a spravedlnost. Jaký bude výsledek? Pro diváka, jenž je se Sedláčkovou tvorbou obeznámen, je odpověď předem daná.
Iva Hejlíčková
Letní filmová škola 2011

režie:
Robert Sedláček
 
 
hraje:
Jiří Bartoška (Martin), Jaroslav Plesl (Dan), Robert Mikluš (Luky), Jaromír Dulava (Zidan), Emil Horváth (Bronx), Petr Čtvrtníček (Černý), Vladimíra Erbová (Eva, Danova manželka), Anna Cónová (Karla, Martinova manželka), Norbert Lichý (úředník ÚP), Zdena Hadrbolcová (poštovní úřednice), Marek Daniel (Malý Lešek), Marcela Čapková (Nelly), Ryszard Pochroń (svědek), Sylvie Krupanská (svědkyně), Tomáš Milostný (inspektor MV), Kostas Zerdaloglu (tlumočník), Johana Ovžold (Bronxova Nikol), Vladimír Čapka (šéf BBA Security), Zdeněk Zapletal (dispečer Olda v BBA Security), Malgorzata Pikus (Vanessa), Anna Konieczna (barmanka), Karol Suszka (šéf kriminálky)
 
 
scénář:
Zdeněk Zapletal
 
 
kamera:
Petr Koblovský
 
 
hudba:
Radek Pastrňák, Michal Rataj
 
 
kostýmy:
Alena Schäferová (výtvarnice kostýmů), Zdeňka Macurová (vedoucí kostymérka)
 
 
střih:
Matouš Outrata
 
 
zvuk:
Radim Hladík (zvuková postprodukce), Roman Čadek
 
 
II. kamera:
Aleš Průcha (steadicam)
 
 
masky:
Anna Kodešová (umělecká maskérka), Linda Šajtarová
 
 
dramaturgie:
Aleš Jurda
 
 
asistent režie:
Zdeněk Zapletal
 
 
asistent kamery:
Tomáš Pavelek, Martin Carda (ostřič)
 
 
pomocná režie:
Matouš Outrata
 
 
spolupráce:
Miloš Trnka (swissjib), Alla Zinchenko (mikrofonistka), Irena Fojtášková, Pavel Kundera, Petr Levý, František Bílý, Jiří Kiza
 
 
výprava:
Marie Schmidtová, Pavel Barč
 
 
osvětlovač:
Anton Kačala, Jan Bonczek, Dalibor Blahut
 
 
producent:
Hana Bílá (šéfproducentka)
 
 
asistent produkce:
Jana Tomášková
 
 
skript:
Daniela Roncová
 
 
klapka:
Radim Bílý
 
 
vrchní osvětlovač:
Jiří Schmidt
 
 
stavba:
Vladimír Čverčko (vedoucí stavby), Josef Kumínek, Rostislav Šeruda, Petr Henkrich
 
 
ostřič:
Ladislav Hrubý
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.