Spor o bohyni (1986) [TV film]

Spor o bohyni
80 %
 
 
    Žánr: hudební / opera
    Země: Československo
    Délka: 56 min.
„Televizní operní burleska o jednom dějství.“
Český skladatel Jan Hanuš (1915 – 2004) se narodil se 2. května 1915 v Praze. Absolvoval v rodném městě obchodní akademii a soukromě studoval skladbu u Otakara Jeremiáše a na pražské konzervatoři dirigování u Pavla Dědečka. Pracoval v nakladatelství svého dědy Františka Augustina Urbánka.
Svou první skladbu napsal v roce 1936. Ve svých kompozicích navázal na českou hudební tradici Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. Jeho tvorbu charakterizuje bohatá melodika s výrazně českým přízvukem a velkorysá architektonika. Složil osm mší, kantáty a oratoria, pět oper, tři balety, sedm symfonií, koncerty pro sólové nástroje a instrumentální miniatury. Hanušova televizní operní burleska Spor o bohyni podle Aristofanovy protiválečné antické komedie vznikla na skladatelovo libreto ve spolupráci s J. F. Fischerem, televizní scénář vytvořil A. Moskalyk. Vedle operních sólistů a herců spoluúčinkují sbor, balet a orchestr Národního divadla v Praze za řízení B. Lišky. Výtvarníkem scény a kostýmů je Adolf Born.
V roce 1999 Václav Havel věnoval Janu Hanušovi za vynikající umělecké výsledky medaili Za zásluhy. V roce 2004 se v rámci festivalu Jílovské zpívání stal čestným občanem města Jílové u Prahy, které bylo neodmyslitelně spjato s jeho životem.

Zdroj: ČT

režie:
Antonín Moskalyk
 
 
hraje:
Lubor Tokoš (Trygaios, athénský vinař ), Josef Somr, Julie Jurištová (dcera Trygaiose ), Martina Hudečková (dcera Trygaiose ), Kateřina Lírová (dcera Trygaiose ), Marcel Vašinka (Hermés, posel bohů), Ljuba Krbová (Úroda), Michaela Černá (Slavnost), Hana Nachtmanová (bohyně míru), Igor Smržík (sluha Trygaiose), Rudolf Hrušínský (athénský radní ), Evžen Jegorov (athénský radní ), Miroslav Středa (athénský radní ), Ladislav Trojan (athénský radní ), Jiří Bruder (prodavač zbraní)
 
 
scénář:
Antonín Moskalyk, Jan F. Fischer, Jan Hanuš
 
 
kamera:
Jiří Kadaňka
 
 
hudba:
Jan Hanuš
 
 
kostýmy:
Adolf Born, Libuše Pražáková
 
 
střih:
Jiří Šebelka
 
 
zvuk:
Zdeněk Stropek, Vladimír Štěpánek
 
 
produkce:
František Karoch
 
 
zpěv:
Karel Berman (Trygaios), Jindřich Jindrák, René Tuček (Hermés)
 
 
dramaturgie:
František Koníček
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.