Spirála (1978)

Spirála (Spirala)
80 %
 
 

Spirala

    Žánr: drama / psychologický
    Země: Polsko
    Premiéra v ČR: 3/1980        
    Délka: 83 min.
„Psychologické drama o posledních dnech života.“
Zanussiho psychologický film je uměleckou reflexí o smrti, jejíž blízkost zaskočí hlavního hrdinu v kulminačním bodě jeho života. O smrti, na kterou není člověk nikdy připraven a se kterou se nedokáže žádným způsobem vyrovnat.

Zanussiho psychologický film je uměleckou reflexí o smrti, jejíž blízkost zaskočí hlavního hrdinu v kulminačním bodě jeho života. Do turistické chaty Mořské oko přijíždí turista, jehož chování je od samého počátku zvláštní. Postupně se vyjeví, že se jedná o vědce, jehož úspěšnou kariéru přerušila smrtelná choroba, a do hor utekl s jediným cílem: spáchat sebevraždu jako únik před strachem z osamělosti, bolesti a konce. Relativně mladý muž totiž nedokáže přijmout přicházející smrt, „protože je to člověk úspěšný, pragmatický, někdo, kdo celý svět svého poznání a touhy uzavřel do sféry vlastnit a jednat." (Zanussi). Navíc mu nic z jeho aktivního života mu během přicházející smrti není oporou. Zanussi líčí jeho zoufalství s nemilosrdnou otevřeností (nikoli ovšem naturalisticky), neponechává mu ani náznak naděje, který by mohl předznamenat závěrečný zvrat či happyend. Vysoké hory - polské Tatry v úvodu filmu - tedy prostoru, který jako by byl bránou k Bohu, pak kontrastují s tísnivým a neutěšeným prostředím nemocnice ze závěru snímku. Spirála ovšem nemusíme vnímat jen jako úvahu na téma možnosti sebevraždy (případně s oprávněností lékařských zásahů do procesu umírání), ale také jako obecné zamyšlení o komplikovaném právu jedince na vlastní životní volbu. Motiv smrti - jako hlavní téma - Zanussi rozvinul o dvacet let později ve filmu Život jako smrtelná choroba přenášená pohlavní cestou (2000).
(pb)
katalog 1. Festivalu nad řekou

režie:
Krzysztof Zanussi
 
 
hraje:
Jan Nowicki (Tomasz Piatek), Maja Komorowska (Teresa), Aleksander Bardini (primář), Jan Swiderski (Henryk (Jindřich)), Marian Glinka (lékař), Ewa Ziętek (uklízečka), Andrzej Hudziak (Augustyn), Cezary Morawski (Czarek), Andrzej Szenajch (manažer ubytovny), Marta Ławińska (psycholožka), Zofia Kucówna (lékařka Marie), Piotr Garlicki (Henrykův syn), Seweryna Broniszówna (stará žena), Daria Trafankowska
 
 
scénář:
Krzysztof Zanussi
 
 
kamera:
Edward Kłosiński
 
 
hudba:
Wojciech Kilar
 
 
výprava-architekt:
Tadeusz Wybult
 
 
střih:
Urszula Sliwinska
 
 
zvuk:
Wieslawa Dembiňska
 
 
vedoucí produkce:
Tadeusz Drewno
 
 
titulky-česká verze:
Helena Stachová (české titulky)
 
 
výprava:
Tadeusz Wybult
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.