Sněhulák (2017)

Sněhulák (The Snowman)
62.5 %
 
 

The Snowman

Další název: Schneemann; Snehuliak

    Žánr: krimi / drama / mysteriózní
    Země: Velká Británie / Švédsko / Spojené státy americké / Japonsko
    Premiéra v ČR: 12.10.2017        
    Délka: 120 min.
„Brzy napadne první sníh. Pak zabije znovu.“
POZOR SPOILER

Uprostřed sněhové pustiny stojí dům. K němu přijíždí strejda Jouna, jak volá malý chlapec na svou mladou matku. Strejda pak chlapce zkouší z Norské historie, a když hoch neví, zmlátí jeho matku, se kterou pak spí. Ta mu řekne že má uznat svého syna, což on odmítne a naštvaně odjíždí. Žena i s klukem za ním, ale pak spustí ruce z volantu a auto vjede na zaledněnou vodní plochu. Led praská, auto se potápí i s ní a kluk utíká…
Muž spící na lavičce upustí láhev vodky. To jej probudí. Projde se k sobě, pak za nějakou ženou a končí na policejní „učebně“, kde poslouchá poučení o nových způsobech určování otisků prstů. On je to totiž policista Hary Hole. Tvrdí, že potřebuje pořádný případ.
A ten přichází v podobě pohřešované mladé matky Birte Beckerové. Hary si u jejich domu povšimne sněhuláka a opatrně vyslechne její dceru. Následně je nalezena mrtvola.
Zmizelá žena rozhodně není první, všechny zmizely, když sněžilo. A je zde další hlášení. Zmizela žena jménem Sylvie Otersenová. Jenže Hary s kolegyní zjistí, že to není pravda, protože ji najdou doma. Jenže ji vzápětí po jejich odchodu někdo napadne a provede něco velmi nehezkého. Pak je znova hlášena a když se Hary vrátí, najde již jen její hlavu.
Pak dochází k další vraždě, tentokrát muže. Někdo mu v garáži ustřelí palici brokovnicí. Ale policie to uzavírá jako sebevraždu.
Je napadena další žena. V době, kdy se konají volby. Je to milenka právě zvoleného politika. Tajemný někdo použije její prst, aby se dostal k tajným informacím. Její mrtvolu pak naaranžuje do auta.
Případ se začíná pomalu hýbat kupředu. Zdá se, že vše souvisí s mužem, který byl kdysi policista. Byl v nějaké souvislosti s utopenou matkou, kterou známe ze začátku příběhu.
Hary se dostává až do domu, kde je na dveřích přibitý prst. Je jasné, že vrah je poblíž a že půjde o život. Zlosyn navíc uchystá Harymu překvapení v podobě rukojmí…  Autor: Pitryx

režie:
Tomas Alfredson
 
 
hraje:
Rebecca Ferguson (Katrine Brattová), Michael Fassbender (Harry Hole), Chloë Sevigny (Sylvia Ottersen / Ane Pedersen), Jamie Clayton (Edda), Val Kilmer (Rafto), J.K. Simmons (Arve Støp), Toby Jones (Gert Rafto), Charlotte Gainsbourg (Rakel), James D'Arcy (Filip Becker), Sofia Helin (matka), Genevieve O'Reilly (Birte Becker), Jeté Laurence (Josephine Becker), Silvia Busuioc (dívka), Ronan Vibert, Jakob Oftebro, Anne Reid, Jack Roth, Alec Newman, Jan Lindwall (host), Martin Grid Toennesen (host v baru)
 
 
námět:
Jo Nesbø (novela)
 
 
scénář:
Matthew Michael Carnahan, Hossein Amini
 
 
kamera:
Dion Beebe
 
 
střih:
Claire Simpson
 
 
zvuk:
Martin Trevis
 
 
dabing:
Jiří Ployhar (Filip Becker)
 
 
vizuální efekty:
Paul Hill
 
 
výprava:
Maria Djurkovic
 
 
výkonný producent:
Liza Chasin, Jo Nesbø, Martin Scorsese, Amelia Granger
 
 
producent:
Tim Bevan, Eric Fellner, Peter Gustafsson, Robyn Slovo
 
 
kaskadér:
Laura Swift (double: Charlotte Gainsbourg)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.