Škola otců (1957)

Škola otců
77.4 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 8.11.1957        
    Délka: 103 min.
„Psychologické drama poctivého a upřímného učitele, který je nucen čelit lidské zlobě, pokrytectví a nepochopení...“
POZOR, SPOILER

Na menší nádraží přijíždí vlak a z něj vystupuje postarší pán. Je to nový učitel Jindřich Pelikán, který sem přijel z Brna.

Jeho první setkání s místními obyvateli je vskutku vzrušující. Opilého muže vyhazují z hospody. Později učitel přijde na to, že je to otčím malého Aloise.

Jindřich je srdečně přivítán a zakrátko vstupuje do třídy. Hned pozná, že zde není něco v pořádku. Jeden z chlapců není brán kolektivem, protože je prý reakcionář, jak tvrdí děti. Jmenuje se Alois Kotačka.

Učitel je ubytován v ratejně, kterou ostatní odmítli. Z diktátu dětem vyrozuměl, že jim starý učitel dával jedničky naprosto za nic. Jen aby měl pokoj od všeho a hlavně od rodičů. Toto však Pelikán schválit nemůže a nasází dětem pětek, že nevědí, co s nimi. Že si tím nadělal zlou krev, je jasné. A to ještě starému učiteli do očí řekne, že podváděl. Kvůli diktátu založí Pelikán doučovací kroužek. Ale nikdo nepřišel mimo jedné dívenky.

Na učitele se začnou snášet hromy a blesky, a to nejen na hokejovém utkání, kde se zastává Lojzíka Kotačky. Pelikán přichází i na ples - a může být moc rád, že zde nedostane od tatíků svých žáků nakládačku.

Pelikán si děti přece jen dokáže „koupit“. Totiž hrou, kde děti venku plní různé úkoly. Jenže při tom dojde ke rvačce a malý Lojzík vytáhne revolver. Je učitelem odveden a Vašek za to Lojzíkovi rozbije kolo. Pelikán vyhledá Vašíkova otce a vše mu vypoví. Kupodivu to vypadá tak, že otec to plně chápe, i když je předseda okresu. A snad je to jeho vliv, že Vašík dá malému Kotačkovi svoje kolo.

Na základě anonymního dopisu sem přijíždí Jindřichova manželka. Když ji učitel vyprovodí na vlak, vrací se domů, stejně jako opilý Lojzíkův otčím. Ten už propil Lojzíkovo kolo a ještě políčkuje jeho matku. Kluk běží pro učitele. Ten neváhá ani vteřinu a jde zakročit.

Následujícího dne mu ředitel sděluje, že si místní přejí, aby ze školy odešel…  Autor: Pitryx

režie:
Ladislav Helge
 
 
hraje:
Karel Höger (učitel Jindřich Pelikán), Blažena Holišová (Andulka Novotná), Josef Mixa (ředitel Pohanka), Vlasta Chramostová (Pelikánova žena), Ladislav Pešek (učitel Bajtek), Vladimír Hlavatý (Janouch, předseda ONV), Marie Vášová (Janouchová), Rudolf Hrušínský (opilec Mlčoch), Stanislav Neumann (školník), Helena Kružíková (Kotačková), Josef Beyvl (učitel Burian), Arnošt Faltýnek (Bláha), Stella Zázvorková (Bedrnová), Petr Adámek (Lojzík Kotačka), Aleš Košnar (Vašík Janouch), Jana Chlumská (Věruška), Hana Kazdová (Blaženka), Jiří Valenta (Matoušek), Eliška Svobodová (Zálesáková), Jan Skopeček (učitel Arnošt Krejčík), Josef Koza (Kaláb), Vladimír Skall (Robin), Zdeněk Janík (Cyril), Antonín Ježdík (Jožka), Vladimír Jedenáctík (Doležal), Miriam Kantorková (učitelka), Miroslav Svoboda (učitel), Adolf Král (otec), Libuše Hofmanová (tanečnice na plese), Hermína Vojtová (rozčilená matka), Jiřina Bohdalová (učitelka Zálešáková), Lubomír Kostelka (host v hospodě), Alena Procházková (školačka), Eman Fiala (otec)
 
 
námět:
Ivan Kříž
 
 
scénář:
Ivan Kříž, Ladislav Helge (+ technický)
 
 
kamera:
Ferdinand Pečenka
 
 
hudba:
Gustav Křivinka
 
 
výprava-architekt:
Jaroslav Krška
 
 
kostýmy:
Karel Postřehovský
 
 
střih:
Josef Dobřichovský
 
 
zvuk:
František Šindelář, Jiří Pavlík
 
 
vedoucí produkce:
Jaroslav Prokop
 
 
výtvarník:
Ladislav Winkelhöfer, František Rieger
 
 
II. kamera:
Josef Novotný
 
 
masky:
Otakar Košťál, František Malec, Marie Zedníková
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jaroslav Kučera
 
 
asistent kamery:
Rudolf Jokl
 
 
pomocná režie:
Tomáš Kulík
 
 
odborný poradce:
František Tenčík
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr, František Hanták (sólo na hoboj)
 
 
dirigent:
František Belfín
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.