Skleník (1976) [TV inscenace]

Skleník
73 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Délka: 37 min.
„Tento, dnes již téměř zapomenutý kus nábytku, rozvířil stojaté vody společenské smetánky malého městečka. Televizní inscenace podle stejnojmenné povídky K. V. Raise.“
POZOR, SPOILER

Mladý pojezdný Karel Domorázek s manželkou Terezou se stěhují do nového bytu v Bělči. Prvním hostem je zde Málinka Málková, která si na Karla kdysi myslela. Ta ihned své matce sdělí, že Domorázkovi nemají skleník. Ta se toho chytne a začne to roznášet dále. A když se se sejde místní honorace, je zaděláno na průšvih. Všechny něco kritizují, a to že není v domácnosti skleník, to je téma dne. A všichni začnou ohrnovat nos.

Za Málinkou přicházejí dva muži, kteří by rádi uspořádali společný výlet. Chtějí pozvat i Karla s jeho chotí. Jenže Málinka hned zmíní absenci jejich skleníku a doufá, že to Domorázkům řádně pohnojila.

Další návštěva také upozorní, že skleník být v domácnosti prostě u lepších lidí být musí. Terezce to začíná drobet míchat žlučí, také proto, že už na to naráží i její muž. Proto se rozhodne pro kategorický protitah. Vrazí mezi společnost dam a začne. Nejprve jim popraví jejich výlet, a když začne řeč o skleníku, vytáhne zcela nečekaný trumf…  Autor: Pitryx

režie:
Anna Procházková
 
 
hraje:
Jana Preissová (Tereza Domorázková), Viktor Preiss (pojezdný Karel Domorázek), Libuše Havelková (paní Málková), Taťjana Medvecká (Málinka Málková), Věra Bublíková (paní starostová), Josef A. Stehlík (pan starosta), Květa Fialová (paní doktorová), Blažena Holišová (paní poštmistrová), Věra Kubánková (paní řídící), Alena Procházková (paní lesní radová), Lída Plachá (nádvornice Marjánka), Eva Boušková (Julča), Jiří Wohanka (Beránek), Oldřich Vlach (tajemník), Miriam Kantorková (šafářka Tůmová), Bohumil Šeda (šafář Tůma)
 
 
námět:
Karel Václav Rais (stejnojmenná povídka)
 
 
scénář:
Vratislav Dejmek
 
 
kamera:
Ivan Koudelka
 
 
hudba:
Otmar Mácha
 
 
výprava-architekt:
Leopold Zeman (výtvarník scény)
 
 
kostýmy:
Vojtěch Kolařík (výtvarník kostýmů)
 
 
střih:
Marie Pačajová
 
 
zvuk:
Jiří Zelenka
 
 
II. kamera:
Stanislav Benc, Jan Novák, Vladimír Řezníček
 
 
masky:
Vlasta Okrouhlíková, Petr Hovorka
 
 
dramaturgie:
Jana Dudková
 
 
asistent režie:
Dana Kalenová
 
 
pomocná režie:
Miloš Novotný
 
 
fotograf:
Miroslav Pospíšil
 
 
vedoucí výroby:
Dagmar Skopcová (vedoucí výrobního štábu)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.