Shiva und die Galgenblume (1945)

Obrázek není k dispozici.
    Žánr: thriller / adaptace
    Země: Německo - předválečné
Nedokončený film z Prahy roku 1945. Jedna z posledních filmových produkcí německé Třetí Říše. Film se natáčel v pražských filmových studiích na Barrandově nově založenou firmou Prag-Film. Německá filmová společnost Prag-Film měla své sídlo v okupované Praze a existovala v letech 1941-1945.

Hlavní postavou barevného filmu je kriminální rada Dongen přezdívaný Shiva, který usvědčí z falšování peněz ruského malíře a přivede jej na šibenici.

Na filmu je zajímavé to, že byl přeplněn známými jmény a tehdejšími německými filmovými hvězdami. A to i ve vedlejších rolích. Herci rádi přijali práci na tomto filmu, aby mohli natáčet v Praze, která byla ve srovnání s bombardovaným Berlínem v těchto dnech poměrně klidnou.

Natáčení filmu bylo započato 6. ledna 1945 s rozpočtem 2,3 miliónů říšských marek a mělo probíhat do konce dubna 1945. Práce na filmu ale byly ukončeny už 20.4., když prchá režisér filmu a natáčení je stále častěji přerušováno v důsledku okolností, které souvisely s pražským květnovým povstáním.

Šlo o poslední režijní práci Hanse Steinhoffa. Ten z Prahy uprchl mezi prvními nejprve do Berlína, o život přišel 20.4.1945 při pokusu o útěk letadlem z obleženého Berlína do Španělska. Letadlo bylo sestřeleno.

Natočené fragmenty filmu, které se dochovaly, byly v roce 1993 doplněny o v Praze dodatečně natočené rozhovory a dokumentární záběry. Filmový sestřih byl uveden pod názvem "Shiva und die Galgenblume. Der letzte Film des Dritten Reiches" (1993). Autory takto uvedeného filmu byli Hans Georg Andres a Michaela Krützen. Televizní premiéru měl film na německé TVstanici ARTE 11. ledna 1996.  Autor: LiborF

režie:
Hans Steinhoff
 
 
hraje:
Hans Albers (kriminální rada Dietrich Dongen zvaný Shiva (Šiva)), Bogusław Samborski (hrabě Gortschakoff), Eugen Klöpfer (prof. Knyphausen), Aribert Wäscher (Ernst von der Haardt), Theodor Loos (kriminální komisař Pattberg), Paul Wegener (Wladimir Penski), Grethe Weiser (služebná Gisela), Franz Pfaudler (obchodník s knihami Jakoby), Herbert Gernot (kriminální komisař Winkler), O.W. Fischer (kriminální asistent Egge), Elisabeth Flickenschildt (Elsa von der Haardtová), Gerhard Bienert, Ernst Dernburg, Erich Dunskus, Andrews Engelmann, Albert Florath, Julius Frey, Walter Gross, Lutz Götz, Karl Hannemann, Bruno Harprecht, Hilde Hildebrand, Herbert Hübner, Victor Janson, Nicolas Koline, Otto Matthies, Heinz Moog (Jedamski), Harald Paulsen (Militz), Werner Pledath, Hans-Michael Rehberg, Carl-Heinz Schroth, Franz Stein, Werner Stock, Jakob Tiedtke, Wolf Trutz, Kurt Vespermann, Leopold von Ledebur, Hubert von Meyerinck
 
 
námět:
Hans Rudolf Berndorff (kriminální román "Shiva und die Galgenblume" (1943))
 
 
scénář:
Hans Rudolf Berndorff
 
 
kamera:
Carl Hoffmann
 
 
hudba:
Werner Eisbrenner
 
 
střih:
Maria Kull
 
 
zvuk:
Antonín Rambousek
 
 
výtvarník:
Julius von Borsody
 
 
II. kamera:
Jaroslav Tuzar
 
 
asistent kamery:
Rudolf Milič, Rudolf Stahl
 
 
vedoucí výroby:
Hans Steinhoff
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.