Sexmise (1984)

Sexmise (Seksmisja)
81.1 %
 
 

Seksmisja

Další název: Sexmisia

    Žánr: komedie / dobrodružný / sci-fi
    Země: Polsko
    Premiéra v ČR: 7/1985        
    Délka: 124 min.
„Sci-fi o světě, v němž chybí mužské geny.“
Hlavní hrdinové, dobrovolníci Maksymilian „Max“ Paradys a Albert Starski, v roce 1991 souhlasí s vědeckým experimentem a nechají se dle plánu na 3 roky hibernovat. Jsou však náhodou objeveni až 8. března 2044, tedy po 53 letech.

Ocitají se v podivném a sterilním podzemním městě ovládaném ženami. Proběhla další světová válka, při které chtěly násilné mužské geny paralyzovat. Jaderná válka bohužel ponechala povrch Země v troskách, zbyla jen nehostinná pustina se zamořeným ovzduším a nebezpečné záření. Proto život zůstal pouze v bezpečném podzemním domově žen.

Shodou okolností profesor Kuppelweiser, který naše hrdiny hibernoval, objevil v minulosti i zmíněný preparát na paralyzaci mužských genů. Ovšem celé se to zvrtlo a mužské geny byly zcela zničeny. Muži vyhynuli, ale naštěstí se povedlo brzy najít způsob samooplodnění a díky tomu lidstvo nevyhynulo.

Nejvyšší šéfka Excelence za pomoci totalitního zřízení vládne společnosti, kde se kvůli přísnému režimu a absurdním pravidlům staly ženy zcela soběstačnými. V této společnosti jsou dvě frakce vlivu, ale i nepřizpůsobiví, kteří se scházejí na podivných tanečních dýcháncích.

Max se dokonce pokouší flirtovat s doktorkou Lamií, která se o ně stará, ale protože muži jsou v této společnosti tabu, tak vůbec nechápe podstatu toho, o co se chudák muž snaží. Ženy už muže na nic nepotřebují, proto jimi pohrdají jako nositeli zla. Proto jsou oba hrdinové proti své vůli považováni za jakési nepohodlné „vykopávky“ a budou si muset vybrat, jak naloží se svou (ne)existencí. Hrozí jim smrt nebo násilná přeměna v ženy. A to pro ně není rozhodně výhra!

Časem tedy začnou spřádat plány na útěk z nadvlády žen. Třeba existuje nějaká žena, co ještě nepropadla feministické propagandě natolik, že by jim v tom dokázala pomoci a podaří se jim uprchnout…

Kultovní sci-fi komedie ukazuje nesmyslnost vyhubení mužů, ale i jejich trapné chlapáctví a křečovitou ženskou propagandu. Zároveň se komickému hudebnímu doprovodu daří vytvořit lehce erotický nádech i pro tak zdánlivě nevinnou činnost, jakou je sledování bezpečnostní kamery.  Autor: ert

režie:
Juliusz Machulski
 
 
hraje:
Jerzy Stuhr (Maksymilian 'Maks' Paradys), Olgierd Lukaszewicz (Albert Starski), Bożena Stryjkówna (Lamia Reno), Boguslawa Pawelec (Emma Dax), Beata Tyszkiewicz (Berna), Ryszarda Hanin (dr. Yanda), Miroslawa Marcheluk (sekretářka Ligy), Dorota Staliňská (televizní reportérka), Ewa Szykulska (instruktorka), Barbara Ludwizanka (babička), Janusz Michałowski (Kuppelweiser), Wieslaw Michnikowski (Alma), Alicja Zommer (vedoucí radarového oddělení), Magdalena Kuta, Piotr Stefaniak (asistent)
 
 
scénář:
Pavel Hajný, Juliusz Machulski, Jolanta Hartwig
 
 
kamera:
Jerzy Łukaszewicz
 
 
výprava-architekt:
Janusz Sosnowski
 
 
střih:
Mirosława Garlicka
 
 
zvuk:
Marek Wronko
 
 
dabing:
Bohumíra Peychlová (české dialogy), Viktor Preiss (Maksymilian 'Maks' Paradys), Václav Postránecký (Albert Starski), Jana Paulová (Lamia Reno), Taťjana Medvecká (Emma Dax), Regina Rázlová (Berna), Libuše Havelková (dr. Jadwiga Yanda), Alena Procházková (Tekla), Jan Skopeček (Kuppelweisser), Miroslav Kubišta (režie české verze), Miroslava Marešová (babička)
 
 
asistent režie:
Piotr Stefaniak
 
 
výprava:
Wiesława Chojkowska
 
 
vedoucí výroby:
Andrzej Soltysik
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.