Sergeant Madden (1939)

Sergeant Madden
80 %
 
 
    Žánr: krimi / drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 80 min.
„Otec polda. . . syn zabiják“
"Sergeant Madden" je americký film ze života strážníků s jejich těžkou službou a povinnostmi, které se mohou octnout v konfliktu s osobními city. Tentokrát to není láska mladého strážníka k děvčeti, které stojí v popředí děje, nýbrž láska otcovská, která jednoho přivádí k bolestnému rozřešení konfliktu a druhého zahubí. Dobrosrdečný strážník představovaný Wallace Beerym, s oním tak obdivovaný charakterisačním uměním, jež dovede vyjádřit prostou lidskou dobrotu i tragický duševní zápas mezi povinností a osobním citem, miluje nade vše své povolání a přeje si, aby se mu i jeho syn i schovanec věnovali.

Syn stane se vskutku strážníkem, ale jeho nezkrotný temperament jej uvádí do konfliktu se zákonem a z pronásledovatele zločinu se stane pronásledovaný, jenž je vyrván i ze šťastného manželství v době, kdy jeho žena čeká dítě. To se mu stává osudným. Film má svou zajímavost ve vylíčení prostředí americké policie i v živém spádu děje, v němž se vytvářejí napínavé situace.  Autor: Asmodej

režie:
Josef von Sternberg
 
 
hraje:
Wallace Beery (seržant Shaun Madden), Tom Brown (Al Boylan Jr), Alan Curtis (Dennis Madden), Laraine Day ( Eileen Dalyová ), Fay Holden ( Mary Maddenová ), Marc Lawrence (Piggy Ceders), Marion Martin ( Charlotte LePageová ), David Gorcey (Punchy), Donald Haines (Milton), Ben Welden (Stemmy ), Etta McDaniel (Dove ), John Kelly (Nero), Horace McMahon (Philadelphia ), Neil Fitzgerald (Casey ), Dickie Jones (malý Dennis Madden), Charles Trowbridge (komisař), George Irving (policejní komisař), James Blaine (detektiv), Wade Boteler (poručík Niles), Esther Dale (Mrs. McGillivrayová), Robert Emmett O'Connor (kapitán Crane), E. Alyn Warren (soudce)
 
 
námět:
William A. Ullman Jr.
 
 
scénář:
Wells Root
 
 
kamera:
John F. Seitz
 
 
hudba:
William Axt
 
 
střih:
Conrad A. Nervig
 
 
výprava:
Cedric Gibbons
 
 
producent:
J. Walter Ruben
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.