Ščors (1939)

Ščors (Щорс/Ščors)

Щорс/Ščors

Další název: Shors/Щорс

    Žánr: životopisný / vojenský / historický / drama
    Země: SSSR
    Premiéra v ČR: 1.5.1939        
    Délka: 92 min.
Nikolaj Ščors velel v roce 1919 na Ukrajině rudým jednotkám, které bojovaly proti nacionalistovi Petljurovi. Díky jeho osobní statečnosti se vítězství již zdálo jisté, když koncem roku 1919 vtrhlo na Ukrajinu polské vojsko, aby toto území dobylo a připojilo k "Velkopolsku". Tento útok zmobilizoval současně i kontrarevoluční síly. Ščors a jeho přítel Bošenko jsou nuceni nastoupit znovu do války. Bošenko, na rozdíl od zásadového Ščorse bolševik a vlastenec spíše srdcem než rozumem, v boji padne, ale velitel Ščors spolu se svými oddanými vojáky vyjde z boje vítězně.

Režisér Dovženko film natáčel na přímý Stalinův pokyn, ale musel se řídit také jeho příkazy a to vedlo k obsahovému zkreslení. Některé historické osobnosti z revolučních let byly ve filmu vynechány, protože byly odsouzeny k smrti v politických procesech, nebo emigrovaly.  Autor: curil

režie:
Alexandr Dovženko, Julija Solnceva
 
 
hraje:
Jevgenij Samojlov (Nikolaj Ščors), Ivan Skuratov (Boženko), Alexandr Chvylja (Savka Trojan), Fjodor Iščenko (Petro Číž), Nikolaj Krjučkov (Rogověnko), Nina Nikitina (Nasťa), Nikolaj Makarenko (velitel), Luka Ljašenko (Severin Černjak/děda Čich), Alexandr Grečanyj (Michaljuk), Jurij Titov (velitel), Dmitrij Kostenko (vojín), Pjotr Masocha (vojín), Valentin Dukler (Isaak Tyšler), Dmitrij Miljutěnko (Tkač), Anna Borisoglebskaja (Tkačicha), Sergej Komarov (německý plukovník), Georgij Poležajev (Petljura), Osvald Glazunov (německý vojín), Hans Klering (německý vojín), Nikolaj Komissarov (německý generál), Alexej Zagorskij (plk. Fjodorov), Anatolij Gorjunov, Amvrosij Bučma (generál), Alexandr Segal (Boguněc), Lavrentij Masocha (anarchista), Gabriel Nělidov, Stěpan Škurat (starý partyzán), Vjačeslav Gomoljaka, Boris Andrejev (mladý rudoarmějec), Boris Bezgin (zajatec), Nikolaj Jakovčenko (voják)
 
 
scénář:
Alexandr Dovženko
 
 
kamera:
Jurij Goldabenko, Jurij Jekelčik
 
 
hudba:
Dmitrij Kabalevskij
 
 
zvuk:
Nikolaj Timarcev
 
 
asistent režie:
Lazar Bodik
 
 
výprava:
Moric Umanskij
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.