Satan ze sedmé třídy (1960)

Satan ze sedmé třídy (Szatan z 7-ej klasy;)
76 %
 
 

Szatan z 7-ej klasy;

Další název: Szatan z siódmej klasy; The Devil from Seventh Grade

    Žánr: dobrodružný
    Země: Polsko
    Délka: 101 min.
Polská dobrodružná komedie pro mládež z roku 1960.

Student septimy Adam dostane od svého profesora přezdívku Satan kvůli svému vynikajícímu logickému úsudku, díky kterému odhalí systém profesorova zkoušení. Profesor jej pak o prázdninách pozve ke svému bratrovi na bývalé šlechtické sídlo, aby mu pomohl objasnit nenadálý zájem záhadného Francouze o dveře v tomto zámečku. Adam nabídku přijme s radostí, hlavně kvůli profesorově krásné a příjemné neteři Wandě. Při patrání zjistí, že někde na zámku se skrývá poklad z dob napoleonských válek a postupně také to, že o poklad se zajímá skupina velmi nebezpečných lupičů. Svou chytrostí a za pomoci harcerů z letního tábora se mu nakonec podaří záhadu rozlušit, dostat se z nebezpečných situací a poklad najít. Pro něj je však největším pokladem úsměv Wandy.

Film byl natočen podle povídky oblíbeného polského spisovatele pro mládež Kornela Makuszyńského. Ve své době byl film v Polsku velmi populární a trhal rekordy v návštěvnosti. Získal rovněž ocenění na Mezinárodním festivalu filmů v Benátkách r. 1961 v sekci filmů pro děti a mládež. Jeho hlavní předností je svižné střídání vtipných a napínavých scén v romantickém prostředí. Ozdobou filmu byla debutující devatenáctiletá Pola Raksa, jedna z nejkrásnějších polských hereček, u nás známá ze seriálu Čtyři z tanku a pes jako Marusja-Ogoňok.  Autor: petrusmev

režie:
Maria Kaniewska
 
 
hraje:
Józef Skwark (Adam Cisowski), Stanisław Milski (Profesor Karol Gasowski, Adamův učitel), Pola Raksa (Wanda Gasowska, neteř profesora Gąsowskieg), Krystyna Karkowska (paní Ewa, matka Wandy), Kazimierz Wichniarz (Iwo Gasowski, otec Wandy), Ryszard Ronczewski (Francouz), Mieczysław Czechowicz (lupič vydávající se za malíře Werycho), Zdzisław Lubelski ("Garbus", lupič), Czesław Lasota ("Chudy", spolupracovník "malíře"), Ryszard Barycz (Camil de Berier, napoleonský důstojník), Janusz Kłosiński (Żegota, vlastník panství), Aleksander Fogiel (kněz), Stanislaw Bielinski (knihovník Rozbicki), Maciej Damięcki (student - harcer Kazik), Andrzej Jurczak (student), Jerzy Kozłowski (student), Krzysztof Krawczyk (harcer), Jan Pawel Kruk (student - harcer), Jerzy Łapiński (student), Andrzej Mrozek (student), Tadeusz Ordeyg (sluha Józef), Małgorzata Piekarska (Basia, sestra Adama), Leonard Pietraszak, Jerzy Walden (napoleonský voják), Ludwik Halicz (Hajduczek), Alexander Benczak (policista), Janina Martini (matka Adama), Janusz Mazanek (otec Adama), Jerzy Walczak (pacient)
 
 
námět:
Kornel Makuszyński (román)
 
 
scénář:
Maria Kaniewska, Roman Niewiarowicz
 
 
kamera:
Antoni Wójtowicz
 
 
hudba:
Witold Krzemienski
 
 
kostýmy:
Marian Kołodziej
 
 
střih:
Lidia Pstrokońska
 
 
zvuk:
Stanislaw Urbaniak
 
 
II. režie:
Anna Sokołowska
 
 
výprava:
Anatol Radzinowicz
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.