Šašek a královna (1987)

Šašek a královna
63.6 %
 
 

Další název: The Jester and the Queen

    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.4.1988        
    Délka: 111 min.
„I dvorní blázen má svou hrdost!“
POZOR SPOILER

Hradní kastelán Stach se líčí jako šašek. Nebo je to šašek skutečný? Někde v zapadákově času? Ne, je to realita současnosti. Ale ne pro něj. Pro něj je skutečný středověk. Zrovna zde prochází královna s králem.

Ale také přichází Václav. Mluví o lovci z Německa, který sem má přijet lovit zvěř. To se Stachovi nelíbí. Řeší se to v hospodě, kde je i hajný Karel. Ten se tam opije a je dovezen na voze domů. Manželka lamentuje a prosí Stacha o pomoc při sečení trávy. Němec König tedy opravdu přijíždí a s ním žena Regina, která se podobá královně ze Stachových představ. Ta mu druhý den splaší koně. Stach se opět ocitá v minulosti, kde královně tvrdí, že budou papírové peníze. Z okna vypadne opět do současnosti. Pak je s Königem na číhané, ale Regina zvěř plaší. Ve Stachově vidině dochází k boji a on je postřílen šípy. Jediný Václav mu věří cestování v čase. Sedí v hospodě, když sem přijde Regina. König chvíli za ní a ona od něj z hospody utíká. König za ní posílá Stacha. Ten se opět ocitá ve své vidině. Jede na udělaném koni. Královně se líbí, a projeví touhu také se na něm projet. Je jí to dovoleno. Následně je využita kosa k předvádění ptáka. Nakonec se situace vyhrotí a šašek dostává rozkaz hrát krále. Události se řítí, a ta nejzajímavější je, že chce Regina Stacha do postele. Ten prohlásí, že je šašek a ne otrok, a odchází. A večer je hostina, Němec už své ulovil, a tak se tímto loučí. A Stach sem přichází s kosou…  Autor: Pitryx

režie:
Věra Chytilová
 
 
hraje:
Bolek Polívka (Slach / šašek), Chantal Poullain (Regina / královna / Kaizrová), Jiří Kodet (König / král / Kaizr), Vlastimil Brodský (Václav), Jiří Pecha (hajný), Lumír Tuček (soused), Marta Richterová (hostinská), Lenka Vychodilová (Mařenka), Marie Rosůlková (dvořan), Nina Bártů (dvořan), Jiřina Steimarová (dvořan), Nelly Gaierová (dvořan), Vladimír Leraus (dvořan), Gustav Nezval (dvořan), Raoul Schránil (dvořan), Jaroslav Tomsa (trubač), Miroslav Maryška (Berka / kat)
 
 
námět:
Bolek Polívka (divadelní hra), Věra Chytilová
 
 
scénář:
Bolek Polívka, Věra Chytilová
 
 
kamera:
Jan Malíř, Tereza Kučerová
 
 
hudba:
Jiří Bulis
 
 
výprava-architekt:
Dušan Ždímal
 
 
kostýmy:
Simona Rybáková, Alena Zoubková (vedoucí kostymérka)
 
 
střih:
Jiří Brožek
 
 
zvuk:
Karel Martínek
 
 
vedoucí produkce:
Miroslav Smrček
 
 
II. režie:
Zuzana Zemanová
 
 
dramaturgie:
Jiří Blažek
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Ivan Helcl, Luboš Kozák
 
 
asistent režie:
Pavel Brunclík
 
 
asistent kamery:
Antonín Mařík
 
 
odborný poradce:
František Michálek, Jaroslav Tomsa, Jaroslav Vaněk
 
 
fotograf:
Miloslav Mirvald
 
 
asistent střihu:
Věra Flaková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.