Saint-Cyr (1999)

Saint-Cyr
73.3 %
 
 
    Žánr: historický / drama / romantický
    Země: Francie / Spolková republika Německo / Belgie
    Délka: 119 min.
„Milenka Ludvíka XIV. si splnila svůj sen a vybudovala školu pro zchudlé šlechtičny. Vyžadovala poslušnost, avšak vzdělání jde ruku v ruce s touhou po svobodě.“
Je konec 17. století, území Francie bylo značně poničeno válkami, a válečníci, dvořané i církev prožívají poslední chvíle doznívající bohaté éry Ludvíka XIV. Do duší se už vkrádá strach z pekla, proto mnozí začínají usilovat o Boží přízeň. Jistá Francoise D'Aubigné si s velkou námahou vydobyla titul Madame de Maintenon, stala se královou chotí, a tím se dostala na samý vrchol moci. Rozhodla se, že i sama musí přispět k nápravě a rozkvětu království. Nebála se ničeho... jen ďábla. Obnoví internátní školu Saint-Cyr, kde se mají vzdělávat a vychovávat děvčata ze zchudlých šlechtických rodin, mezi nimi i dvě nerozlučné přítelkyně, Anne a Lucie. Jednou si nechá Madame de Maintenon napsat od básníka Racina drama, které sehrají dívky před královským dvorem. Uvedené představení však má pochybný úspěch: dvořanům se líbí půvaby dívek mnohem víc než literární kvality hry. Je tedy třeba upevnit řád a morálku ve škole. Ale některé dívky mají v sobě svobodného ducha, kterého nespoutají zdi internátu ani její výchova.
V roli madame de Maintenon se objeví francouzská herečka tisíce tváří Isabelle Huppertová.

režie:
Patricia Mazuy
 
 
hraje:
Isabelle Huppert (Madame de Maintenon), Jean-Pierre Kalfon (Ludvík XIV.), Jean-François Balmer (Racine), Simon Reggiani (Godet des Marais), Anne Marev (Madame de Brinon), Ingrid Heiderscheidt (Sylvine de la Maisonfort), Nina Meurisse (Lucie de Fontenelle), Morgane Moré (Anne de Grandcamp), Jérémie Rénier (François de Réans), Bernard Waver (Gobelin), Jeanne Le Bigot (Lucie (jako dítě)), Mathilde Lechasles (Anne (jako dítě))
 
 
námět:
Yves Dangerfield (román "La maison d'Esther")
 
 
scénář:
Patricia Mazuy, Yves Thomas
 
 
kamera:
Thomas Mauch
 
 
hudba:
John Cale
 
 
střih:
Ludo Troch
 
 
produkce:
Denis Freyd
 
 
koproducent:
Helga Bähr, Diana Elbaum
 
 
výprava:
Thierry François
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.